Повідомлення кік

Подали повідомлення , все прийнято але чи є помилкою вказати Товариство з обмеженою відповідальністю "назва компанії " чи повинно бути просто Назва компанії . Та якщо пункт 14.1- прочерк
05.09.2024 13:27 76

Консультация исполнителя

7 отзывов (7 +) (0 -)
Консультации: 33
Топ 3 специализации:
  • Аудиторські послуги
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право

Найменування юридичної особи, відповідно до п. ст.16 1. Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» , повинно містити інформацію про її організаційно-правову форму.

У формі Повідомлення про КІК в рядках 7, 8 потрібно вказати саме повне найменування КІК.

Тобто в Повідомленні треба вказати і назву, і організаційно-правову форму КІК.

 

Згідно роз’яснень ДПС, якщо у КІК немає осіб, через яких здійснюється опосередковане володіння, в рядку 14 доречно (але не обов’язково. Просто раніше система відмовляла в прийнятті Повідомлення з незаповненими рядками 14, 15) написати "інформація відсутня".

 

Таким чином, якщо в прийнятому Повідомленні вказано повне найменування КІК: Товариство з обмеженою відповідальністю "назва компанії ", то це відповідає правилам складання Повідомлення.

Якщо немає осіб, через яких здійснюється опосередковане володіння, та у рядку 14 прочерк, і Повідомлення прийнято, то також не треба робити уточнення.

 

Якщо Вам все ж треба зробити уточнення, додаю відповідне роз’яснення, розміщене в ЗІР.

 

Дата створення консультації: 09.12.2022

Статус документа: Чинний

Тематичні напрямки БПЗ: 103. Податок на доходи фізичних осіб\103.10 Оподаткування інвестиційного прибутку

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЗАГАЛЬНОДОСТУПНИЙ ІНФОРМАЦІЙНО-ДОВІДКОВИЙ РЕСУРС "ЗІР"

ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ

Питання:

Як платнику податків - контролюючій особі виправити помилку в раніше поданому Повідомленні про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом України в іноземній юридичній особі (КІК) або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи?

Відповідь:

Підпунктом 39 прим. 2.5.5 п. 39 прим. 2.5 ст. 39 прим. 2 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ), зокрема, встановлено, що фізична особа - резидент України зобов'язана повідомляти контролюючий орган про:

кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній юридичній особі або початок здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до вимог ст. 39 прим. 2 ПКУ;

заснування, створення або набуття майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи;

кожне відчуження частки в іноземній юридичній особі або припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до втрати визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до вимог ст. 39 прим. 2 ПКУ;

ліквідацію або відчуження майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.

Повідомлення надсилається до контролюючого органу за основним місцем обліку фізичної особи - резидента протягом 60 днів з дня такого набуття (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження (припинення фактичного контролю). Форма і порядок надсилання такого повідомлення встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2021 N 512 затверджені Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи (далі - Повідомлення) та Порядок надсилання Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи (далі - Порядок).

Згідно з п. 7 Порядку Повідомлення надсилається до контролюючого органу за основним місцем обліку фізичної особи - резидента.

Надсилання Повідомлення здійснюється засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог ПКУзаконів України від 05 жовтня 2017 року N 2155-VІI "Про електронні довірчі послуги", зі змінами та доповненнями, та від 22 травня 2003 року N 851-IV "Про електронні документи та електронний документообіг", зі змінами та доповненнями.

Для підготовки та направлення електронної звітності ДПС забезпечило платникам можливість використовувати інформаційно-комунікаційну систему "Електронний кабінет" (далі - Електронний кабінет) (вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua або через вебпортал ДПС) та Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до "Єдиного вікна подання електронної звітності" (https://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/).

При створенні документів у розділі "Введення звітності" приватної частини Електронного кабінету платник податків - контролююча особа у верхній панелі навігації самостійно встановлює фільтр за параметрами: "Рік", "Період" - вказує поточний період подання Повідомлення; обирає тип форми "F13 Запити". Із переліку запитів обирає електронну форму "Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом України в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи" (ідентифікатор форми J/F 1308001) та заповнює запропоновані поля, зокрема, у полі "Стан документа" з випадаючого списку обирає "новий звітний документ" або "уточнюючий документ".

Платник податків - контролююча особа заповнює форму Повідомлення, де у рядках вказує вірні дані та причини виправлених помилок у рядку 24 "додаткова інформація (пояснення) до Повідомлення", підписує та надсилає до контролюючого органу.

 

Інформаційно-довідковий департамент Державної податкової служби України

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram