Список документов 9-ти месячного ребенка для пересечения границы

Здравствуйте, у сестры есть 9-ти месячный ребенок, она хочет выехать за границу, сестра замужем, живет отдельно от мужа, но пока не разведены. Какой список документов должна иметь сестра на границе, что бы пропустили её с ребенком?
06.09.2024 15:30 72

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
164 отзывы (163 +) (1 -)
Консультации: 872

Вітаю!

Цілком очевидно, що для виїзду за межі України потрібні документи. Серед основних документів для виїзду за кордон матері з дитиною під час війни:

  1. Паспорт для виїзду за кордон матері (яка виїжджає з дитиною).
  2. Свідоцтво про народження дитини.
  3. Документи дитини.

Це основні документи, які мають бути «на руках» у матері з дитиною, які перетинають кордон.

Незалежно від мети виїзду за кордон (відпочинок, лікування, оздоровлення, відпустка, канікули тощо) матір може виїхати з дитиною за кордон без нотаріально посвідченої згоди батька. Це правило діє на період запровадження воєнного стану.

Процедура оформлення дитячого закордонного паспорта відрізняється від документування дорослих – такий паспорт може бути оформлений з народження та видається на 4 роки, присутність дитини під час подачі документів не завжди є обов’язковою.

Зазначаємо, оформити закордонний паспорт дитині можна у територіальних підрозділах Державної міграційної служби України, в центрах ДП "Документ" і ЦНАПах, які оформлюють біометричні документи.

Для оформлення закордонного паспорта треба подати до територіального органу/підрозділу ДМС (або до ЦНАПу, центру обслуговування "Паспортний сервіс" ДП "Документ") наступні документи:

  • оригінал свідоцтва про народження дитини;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності);
  • фотокартку (якщо дитині до 12 років і вона не буде присутня під час подачі документів). Звертаємо увагу на вимоги до дитячого фото (розмір 10х15 см, зображено 70% обличчя, чіткі контури, білий фон, ніяких сторонніх предметів, без дефектів. Дитина повинна бути сфотографована у вертикальному положенні, однак допускається фотографування , що лежить на білому покривалі.);
  • ID-картку (обов’язкова при оформленні, починаючи з 14 років);
  • квитанцію про сплату за послуги.

Якщо дитина не досягла 12-річного віку, її особиста присутність не обов’язкова. Для цього можуть бути надані фото дитини, що відповідають встановленим вимогам.

При оформленні документа один із батьків чи опікунів/усиновителів, повинен мати з собою паспорт громадянина України.

Забрати готовий паспорт може один з батьків  (зі своїм паспортом та свідоцтвом про народження дитини) або інша особа за наявності нотаріально завіреної довіреності.

 Правила виїзду зміняються часто, тому раджу перевіряти інформацію, зателефонувавши на лінію прикордонної служби за номером 1598.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram