Американські ETF і подакти в Україні

Добрий день,

Планую почати займатись пасивними інвестиціями в американські ETF через брокера IBKR. У мене є декілька питань щодо оподаткування прибутку з інвестицій в Україні.

У мене немає економічної освіти, і я не маю жодного досвіду взаємодії з податковою. Тому прошу вибачення, якщо питання будуть беззмістовними або сформульовані некоректно.

1. Як взагалі виглядає процес оподаткування з інвестицій? Це можна зробити онлайн? Хотів би мати інструкцію по пунктах, якщо це можливо.
2. Чи маю повідомляти податкову щодо володіння акціями?
3. В який момент я маю платити податок? Відразу після продажу акцій (кошти залишаються на рахунку брокера), чи при отриманні коштів на мій власний банківський рахунок?
4. Нехай я купив акцію за 500 грн і через деякий час продав за 750 грн. Я сплачую податок за 750 грн чи за чистий дохід (250 грн)? Якщо другий варіант, чи існує поправка на інфляцію?
5. Нехай я купив акцію за 500 грн і через деякий час продав за 450 грн. Я все одно плачу податок, навіть якщо залишусь у мінусі?
6. З ресурсів в інтернеті я дізнався, що працюючи через IBKR, податки будуть автоматично сплачені в США. Чи можу я уникнути подвійного оподаткування? Якщо так, як це зробити?

Дякую.
07.09.2024 12:05 75

Консультация исполнителя

Андрій Топчій
Юрист
На портале: 1 год
61 отзыв (58 +) (3 -)
Консультации: 284
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

1. Інвестиційний прибуток підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Ставка податку на доходи фізичних осіб для доходу у вигляді інвестиційного прибутку становить 18 відсотків. Окрім цього, сплатити належить військовий збір.

Окремо сплачується дохід з дивідендів у половинному розмірі ставки, встановленої у пункті 167.1 ПКУ - для доходів у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток. - тобто, у розмірі 9%

Оподаткування здійснюється один раз на рік. Ви подаєте декларацію про доходи, в якій вказуєте отримані доходи фізичної особи за минулий рік. Робиться це онлайн в електронному кабінеті платника податків: реєструйтесь там за допомогою ДІЇ та подаєте відповідну декларацію.  Сплатити також можна безпосередньо в електронному кабінеті платника податків.

2. Ні, такого обов'язку не встановлено.

3. Податок Ви маєте платити до 1 травня наступного року, за тим, в якому Ви отримали дохід. Формально, Ви отримуєте дохід з моменту продажу акцій і зарахування коштів на рахунок брокера. Фактично, звичайно, це ніхто перевіряти не буде.

4.Інвестиційний прибуток від продажу корпоративних прав є базою оподаткування податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) (пп. 164.2.9 ПК).  Тому, так, оподатковуватись буде інвестиційний прибуток (різниця між купівлею та продажем).

5. Ні, в такому разі у Вас відсутній інвестиційний прибуток і нема об'єкту оподаткування.

6. Через IBKR обраховуються податки на дивіденди. Відповідно, при отриманні дивідендів Ви можете їх вже не сплачувати в Україні, оскільки вони оподатковані у США, відповідно до Конвенції про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи та капітал. Жодних дій для цього не треба робити, просто не вказуйте цю суму у декларації. Але це не стосується інвестиційного прибутку, за який Ви маєте самостійно звітувати перед українською податковою.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram