Засновник - директор ТОВ

Доброго дня.
Засновник підприємства виконував функції директора ТОВ без виплати заробітної плати. Через деякий час було прийнято рішення, працювати по трудовому договору і виплачувати заробітну плату. Зараз потрібно припинити співпрацю по трудовому договору і виплату заробітної плати, при цьому щоб цей засновник залишився директором і в ЄДР буде він зазначений директором . Як правильно оформити? Зробити звичайне звільнення як співробітника і зробити відповідні записи в трудовій книжці (обрання на посаду датою початку виплати з/п і потім звільнення)?
10.09.2024 10:17 82

Консультация исполнителя

Андрій Межирицький
Адвокат
На портале: 2 года
115 отзывов (115 +) (0 -)
Консультации: 291
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Перш за все треба розуміти, що у директора є два різновиди взаємовідносин з підприємством: трудові та корпоративні.

За трудовими взаємовідносинами він є таким же найманим працівником як і всі інші особи, що працюють на підприємстві. Тобто з ним може бути укладений трудовий договір та виданий наказ про призначення на посаду. В такому ж порядку відбувається і припинення трудових відносин, тобто якщо був письмовий договір, то можна скласти додаткову угоду про його припинення або просто видати наказ про звільнення директора.

При цьому корпоративні відносини між підприємством та особою, що зазначена в реєстраційних даних Єдиного державного реєстру продовжуються існувати. Інформація в ЄДР щодо прізвища керівника буде там залишатись, допоки не буде замінена іншим прізвищем або допоки не буде рішення суду про виключення такої інформації з реєстру.

Згідно ст.65 Господарського кодексу України, власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів.

Отже, засновник виконує не обов’язки директора підприємства, а здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо. Це головна його відмінність від найманого директора.

Отже, після видання наказу про звільнення директора, слід зробити рішення засновника про доручення керівництва підприємством засновнику на умовах передбачених статутом. В рішенні засновника уникайте фраз «призначити на посаду директора без виплати ЗП або покласти обов’язки директора на засновника».

За таких умов засновник зможе продовжувати здійснювати керівництво підприємством без отримання будь-якої винагороди за це.

Якщо залишились питання, звертайтесь за телефоном +38-050-301-67-55 (будь-який месенджер)

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram