Витрати на утримання авто з українською реєстрацією в Польщі

Доброго дня!
Дівчина на своєму авто з українською реєстрацією планує поїхати в Польщу і жити там. Підкажіть будь ласка, які будуть витрати на утримання авто? Розмитнення?, страховка і т. д.
Чи відрізняється ціна утримання польського і українського авто?
14.09.2024 18:29 57

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
164 отзывы (163 +) (1 -)
Консультации: 872

Вітаю!

В Польщі діє вимога польського уряду про наявність зеленої карти при в'їзді до Польщі. Тому, якщо ви не оформили зелену карту в Україні, потрібно буде купувати її на кордоні або в страховиків за кордоном. Кожна автівка, яка пересувається Польщею, повинна мати автоцивілку. Тому після закінчення строку дії зеленої карти, страховку на машину необхідно продовжити. Страховка авто в Польщі це не якась абстрактна умова, якої можна не дотримуватись, а вимога закону, до речі, за недотримання якого є досить високий штраф.

Відповідно до законодавства Польщі, автомобілі з українськими номерами визнаються та приймаються на території країни. Це дозволяє громадянам України легально керувати транспортними засобами під час перебування в Польщі.
Визнання українських номерів у Польщі регулюється такими основними документами:

  • Угода про асоціацію між Україною та ЄС – передбачає взаємне визнання реєстраційних знаків.
  • Двосторонні угоди між Україною та Польщею – додатково регулюють використання номерів.

Ці документи забезпечують легальне використання українських номерів на території Польщі.

Термін використання українських номерів у Польщі у 2024 році

Загалом, термін використання українських номерів в Польщі у 2024 році становить:

  • Для громадян України, які постійно проживають в Україні – до 1 року з моменту в’їзду в Польщу.
  • Для громадян України, які тимчасово перебувають у Польщі – до 30 днів з моменту в’їзду в Польщу.

Після закінчення цього терміну, власники автомобілів з українськими номерами повинні зареєструвати їх у Польщі та отримати польські номерні знаки. Це необхідно для продовження легального використання автомобіля на території Польщі.

Термін дії тимчасового захисту для українців в Польщі (песеля із статусом UKR та відповідно Diia.pl) подовжено – до 30 вересня 2025
Біженці теоретично можуть їхати з України в Польщу із будь-якими внутрішніми документами, але на практиці польські прикордонники зараз часто вимагають біометричний закордонний паспорт, якщо прописка у частині України, поблизу якої не відбуваються бойові дії.
ххххххх

Ввезення автомобіля до Польщі для українців може бути важливим кроком для тих, хто планує довготривале перебування або постійне проживання в цій країні. Цей процес потребує дотримання ряду формальностей та документальних вимог.

Крок 1: Перевірте вимоги до автомобіля

Перед тим як розпочати процес ввезення автомобіля, переконайтеся, що ваш транспортний засіб відповідає польським технічним вимогам і стандартам. Важливо, щоб автомобіль:

  • Відповідав екологічним нормам.
  • Мав всі необхідні документи, що підтверджують його технічний стан.

Крок 2: Підготуйте необхідні документи

Для ввезення автомобіля до Польщі вам знадобляться такі документи:

  1. Технічний паспорт автомобіля (техпаспорт).
  2. Документ, що підтверджує право власності на автомобіль (договір купівлі-продажу, дарчий договір тощо).
  3. Страховий поліс на автомобіль.
  4. Документ, що підтверджує особу (паспорт, ID-карта).
  5. Свідоцтво про відповідність екологічним нормам (якщо потрібно).

Крок 3: Процедура ввезення автомобіля

Перетин кордону:

  • На пункті пропуску вам потрібно буде пред’явити всі документи на автомобіль та заповнити митну декларацію.
  • Сплатити митні збори та податки, якщо вони передбачені.

Тимчасова реєстрація автомобіля:

  • Після перетину кордону ви можете зареєструвати автомобіль тимчасово (до 30 днів) для користування на території Польщі.
  • Для цього вам знадобиться звернутися до відділу комунікації (Wydział Komunikacji) в місцевій адміністрації.

Крок 4: Постійна реєстрація автомобіля

Технічний огляд:

  • Автомобіль повинен пройти технічний огляд у сертифікованій станції технічного обслуговування. Це підтвердить відповідність транспортного засобу польським стандартам.

Сплата акцизного податку:

  • Перед постійною реєстрацією автомобіля необхідно сплатити акцизний податок. Розмір податку залежить від об’єму двигуна автомобіля.

Подання документів на реєстрацію:

  • Після проходження техогляду та сплати акцизу, подайте всі необхідні документи до відділу комунікації для постійної реєстрації автомобіля.

Отримання реєстраційних номерів та свідоцтва про реєстрацію:

  • Після успішної реєстрації вам видадуть реєстраційні номери та свідоцтво про реєстрацію автомобіля (dowód rejestracyjny).

Крок 5: Страхування автомобіля

Після реєстрації автомобіля обов’язково оформіть страховий поліс відповідальності перед третіми особами (OC). Без цього полісу користування автомобілем на території Польщі заборонено.

хххххххх

Приблизні ціни на ремонт авто у Польщі такі (інформація по Варшаві без врахування вартості запчастин):   

  • Змінити зимові шини на літні – 30 злотих за колесо (ціна залежить від розміру)  
  • Заміна масла та фільтрів – 80 злотих 
  • Заміна передніх гальмівних дисків та колодок – 230 злотих  
  • Комп’ютерна діагностика – 150 злотих
  • Фарбування заднього крила – 900 злотих
  • Фарбування всього автомобіля – 9000 злотих

Авто проїжджає 15000 км на рік. У результаті виходить 1050 літрів палива, а за 7 злотих за літр виходить 7350 злотих на рік, тобто. 612.5 злотих на місяць на паливо. При такому пробігу витратами на утримання автомобіля буде заміна олії у двигуні. Тільки покупка олії, фільтра та обслуговування обійдеться приблизно у 300 злотих. Коли ми вирішимо замінити салонний, повітряний та паливний фільтри, ми повинні додати ще 200 злотих. При встановленні ГБО в автомобілі, якщо вартість палива зменшиться, нам доведеться платити більше за огляд, а також заміну фільтрів з установки або ремонт дрібних пошкоджень.

 

Хоча з радіатором нічого не може статися, це не виключає необхідності доливати рідину, що охолоджує, з якоїсь причини. Припустимо, нам доведеться купити її за 30 злотих. Плюс літня та зимова рідина, що омиває. На 15 000 км, залежно від дорожніх умов, ми можемо купити 2-3 рази літньої рідини та 2-3 рази зимової. Давайте оцінимо ці витрати приблизно на 100 злотих на рік. У вартість експлуатації автомобіля також у деяких випадках входить зарядка кондиціонера. Припустимо, що ми зіткнулися з такою необхідністю і маємо заплатити 350 злотих.

У такій країні, як Польща, всесезонні шини не завжди добре працюють, тому багато водіїв вирішують міняти шини сезонно. Платити за таку послугу доведеться двічі на рік і нехай вона коштує 150 злотих (заміна коштує в середньому 50 злотих, але іноді потрібно замінити клапан або відбалансувати колесо - буває по-різному). Можливо, нам також доведеться купити один комплект шин, коли ми купуємо новий автомобіль. Це може спричинити додаткові витрати у розмірі близько 1000 злотих. Витрати утримання автомобіля також пов'язані з його чистотою. Одна людина може раз на місяць їздити на автомийку та пилососити машину. Тоді за такі послуги їй доведеться платити близько 200 злотих на рік. Ще одна людина може ходити на миття один раз на тиждень, і тоді це буде коштувати близько 650 злотих.

 

Вартість експлуатації автомобіля – щорічні збори

 

Якщо у вас є власний автомобіль, вам доведеться проходити техогляд щорічно (якщо тільки це не нова машина і наступний техогляд буде через рік-два). Коштує 98 злотих без встановлення LPG та 162 злотих з установкою. Тут не слід виключати невдачі, які ми не можемо передбачити. За статистикою, водій автомобіля середнього класу витрачає на ремонт близько 1400 злотих на рік. Припустимо, що при пошкодженні більш серйозного компонента нам доведеться заплатити навіть 2800 злотих за ремонт.

Вартість експлуатації автомобіля – щорічні збори

 

Якщо у вас є власний автомобіль, вам доведеться проходити техогляд щорічно (якщо тільки це не нова машина і наступний техогляд буде через рік-два). Коштує 98 злотих без встановлення LPG та 162 злотих з установкою. Тут не слід виключати невдачі, які ми не можемо передбачити. За статистикою, водій автомобіля середнього класу витрачає на ремонт близько 1400 злотих на рік. Припустимо, що при пошкодженні більш серйозного компонента нам доведеться заплатити навіть 2800 злотих за ремонт.

 

Кожен власник транспортного засобу зобов'язаний придбати страхування відповідальності перед третіми особами. Залежно від обраної страхової організації ціна може бути вищою або нижчою. Наш інструмент, який є калькулятором страхування відповідальності, допоможе розрахувати страхову премію. Ми вважаємо, що це буде близько 500 злотих. Інші водії можуть вирішити придбати додаткову страховку, наприклад страхування від нещасних випадків, допомогу, автоскло або автокаско. Тоді така страховка може коштувати до 1500 злотих на рік. Таким чином, вартість експлуатації автомобіля залежить від багатьох факторів.

 

Як бачимо вартість утримання автомобіля приблизно 800 - 950 злотих на місяць, тому автомобіль це чудова річ для людей які подорожують, цінують комфорт, і хочуть насолоджуватися їздою за кермом власного автомобіля щодня.

 
Польща одна з небагатьох країн Євросоюзу, яка має власну національну валюту – польські злоті.

1 PLN = 10.475 UAH

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram