Відстрочка (дружина інвалід 3 група)

Прошу розтлумачити норму закону як саме отримати відстрочку при наявності дружини інваліда 3 групи.
Дружина має інвалідність з дитинства (3 група наразі).
МСЕК постановив "Паталогічний вивих стегна після рпіфізарного остеоміелиту. Вкорочення лівої нижньої кінцівки." (Форма №157-2/о)
(по суті там відсутність лівого тазового суглобу)
Крім цього в неї є декілька психічних розладів (є намір встати на облік у психотерапевта)

1. Згідно чинної норми закону і постанов КМУ (а краще саме з практики) - який саме пакет документів потрібно зібрати для відправки в ТЦК ?!
2. Чи можливо зробити це поштою? Чи можливо зробити це з-за кордону?
3. Можливо є якісь додаткові поради ?

Бажано : консультація із подібним досвідом!
23.09.2024 14:11 87

Консультация исполнителя

Неля Романенко
Юрист
На портале: 1 год
80 отзывов (80 +) (0 -)
Консультации: 243
Топ 3 специализации:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

Підстава для відстрчоки у Вашому випадку звучить дослівно наступним чином:

...які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю III групи, встановленою внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів або за наявності у особи з інвалідністю III групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів (п. 12 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію").

За вказаним Вами діагнозом "Паталогічний вивих стегна після рпіфізарного остеоміелиту. Вкорочення лівої нижньої кінцівки" відсутнє підтвердження того, що інвалідність встановлена внаслідок саме відсутності кінцівки. 

Якщо у Вашої дружини, якій буде діагностоване одне з захворювань: психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів, то Ви будете мати право на відстрочку від призову. 

1. Згідно чинної норми закону і постанов КМУ (а краще саме з практики) - який саме пакет документів потрібно зібрати для відправки в ТЦК ?!

Відповідь: Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації відповідно до підстав, зазначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” передбачений Порядком проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560.

посилання: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/560-2024-%D0%BF#n362

Згідно вказаного переліку, по Вашій підставі для відстрочки подаються:

свідоцтво про шлюб та один із документів, що підтверджує інвалідність дружини (чоловіка): довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, визначеною МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”“Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики та документ, що підтверджує наявність у дружини (чоловіка) захворювання та/або причину інвалідності.

Тобто якщо Вашій дружині, особі з інвалідністю 3 групи, буде встановлено (діагностовано) одне з захворювань - психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів, то Ви будете мати право на відстрочку від призову, то Вам потрібно буде подати до ТЦК довідку до акту МСЕК, пенсійне посвідчення та документ, що підтверджує наявність у дружини (чоловіка) захворювання та/або причину інвалідності.

З практики ще необхідне свідоцтво про шлюб, іноді запитують паспорти і податкові коди. Ну і, звісно, сама заява на відстрочку, актуальний зразок за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/560-2024-%D0%BF#n360

2. Чи можливо зробити це поштою? Чи можливо зробити це з-за кордону?

Законодавством визначено обов'язок подати особисто заяву на відстрчоку з додатками. При цьому ніде не вказано, що особа має саме з'явитись до ТЦК. Але на практиці ТЦК, с початку дії нового закону, спочатку відмовляли у прийнятті заяв поштою (надавали роз'яснення про необхідність особистої явки), але з часом (станом на теперішній час) все більше і більше позитивних рішень по заявам, які надіслані Укрпоштою рекомендованим листом з описом вкладення.

На даний час є висновки суду першої інстанції про те, що законом не передбачений обов'язок особисто з'являтись у ТЦК для подачі заяви на відстрочку. 

З-за кордону теж можилво це зробити, закон не містить таких заборон. Але потрібно засвідчити всі документи нотаріально. Крім того, уряд обіцяє ввести можливість подачі документів на відстрочку в електронному виді.

3. Можливо є якісь додаткові поради ?

В цілому, Вам необхідно підтвердити наявність відповідного захворювання у дружини, як це зазначено вище. Якщо будуть додаткові запитання - напишіть у будь-який мессенджер 0731710756.

Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram