Мобілізація

Чи можуть мобілізувати 25-річного хлопця, якщо в нього повна сліпота на одне око? Чи це можливо лише за відсутності самого ока чи двох? Були випадки, коли людей з подібними проблемами зі здоров`ям усе ж призивали до війська, навіть при сліпоті. Коли людину не мобілізують через проблеми із зором? Як спростити процес звільнення від мобілізації через такі проблеми?

Мені потрібна чітка, без зайвих деталей відповідь з доказами випадків, коли осіб зі сліпотою все ж таки призивали та їх не брали через це.
24.09.2024 17:34 91

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
На портале: 5 лет
802 отзывы (801 +) (1 -)
Консультации: 2045
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

ВЛК встановлює ступінь придатності до військової служби на підставі порівняння існуючих у вас захворювань з тими захворюваннями, які наявні в Розкладі хвороб Наказу МОУ № 402.

Зараз практично всі статті Розкладу хвороб розподілені на такі пункти:

а -- Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;

б -- Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони;

в -- придатні до служби.

Повна сліпота на одне око - це стаття 31 Розкладу хвороб. Як зазначено в цій статті, сліпота одного або обох очей; відсутність одного чи обох очних яблук - це пункт "а", тобто з таким діагнозом людина непридатна до військової служби з виключенням з військового обліку. При цьому, як бачимо в переліку захворювань для статті 31, взагалі неважливо - чи це повна сліпота одного ока, чи це відсутність одного ока. В любому випадку буде стаття 31-а. 

Підводимо підсумки: повна сліпота на одне око - це стаття 31-а, що означає непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку. З такою статтею не мобілізують. При цьому стаття 31 досить чітко зазначає, в яких випадках необхідно встановлювати пункт "а". Тому при сліпоті одного ока ВЛК не може записати в постанові нічого іншого окрім статті 31-а.

Призвати до війська, навіть при сліпоті, як Ви пишете - не можуть. Або людина пішла добровольцем, або там неповна сліпота одного ока. Бо якщо при повній сліпоті одного ока людину мобілізували - це кричуще порушення діючих норм законодавства, необхідно оскаржити постанову ВЛК плюс подавати скаргу в Міноборони.

Ви також запитуєте: Як спростити процес звільнення від мобілізації через такі проблеми? - людина з повною сліпотою на одне око непридатна до військової служби, тому тут навіть спрощувати нічого непотрібно: достатньо прийти в свій військкомат і пройти ВЛК, надавши на всякий випадок медичні документи, що підтверджують цей діагноз: виписка лікаря, результати обстеження тощо. Якщо ВЛК не захоче встановлювати непридатність, тобто запише будь-яку статтю окрім необхідної 31-а, то треба одразу писати що не погоджуєтесь з висновком ВЛК, в результаті остаточне рішення буде приймати вже обласна ВЛК.

Але в любому випадку, щоб отримати запис в військово-обліковому документі про непридатність до військової служби, потрібно пройти ВЛК. 

Ви також пишете: Мені потрібна чітка відповідь з доказами випадків, коли осіб зі сліпотою все ж таки призивали та їх не брали через це - неможливо призвати зі сліпотою одного ока. В той же час, якщо навіть це станеться, то слід оскаржити постанову ВЛК. Адже в даному випадку дуже чіткі та конкретні умови для встановлення непридатності (сліпота одного ока), тут не може бути якогось суб'єктивного бачення у членів комісії, на відміну від багатьох інших статей Розкладу хвороб щодо пункту "а", бо сліпота або є, або її немає. 

Якщо щось незрозуміло - пишіть на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram