Щодо придатності до військової служби

Згідно даного обстеження очей,який може бути висновок ВЛК щодо придатності до військової служби

03.10.2024 12:35 68

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
На портале: 5 лет
805 отзывов (804 +) (1 -)
Консультации: 2050
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Спочатку оцінюємо гостроту зору, для цього є стаття 31 Розкладу хвороб Наказу № 402. За даною статтею оцінюється гострота зору з корекцією. Так, при гостроті зору обох очей з корекцією до 0,5 або при гостроті зору одного ока з корекцією вище 0,5 (якщо при цьому гострота зору другого ока з корекцією до 0,2) ВЛК встановлює статтю 31-б. 

У вас гострота зору з корекцією: ліве око 0,6; праве око 0,5.

Отже ваші показники гостроти зору з корекцією не підходять під таке визначення, тому переходимо до статті 30:

В статті 30 Розкладу хвороб зазначено: якщо короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному із меридіанів більше 12,0 дптр, то таким військовозобов'язаним ВЛК повинна встановити статтю 30-а, що означатиме "Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку".

У вас два результати досліджень: візіометрія та авторефрактометрія. Показники, отримані за допомогою візіометрії, гірші ніж показники, отримані за допомогою авторефрактометрії. При цьому різниця між цими показниками знаходиться якраз на порозі застосування статей 30-а та 30-б: за візіометрією підходить стаття 30-а, за рефрактометрією підходить стаття 30-б. Тому щоб визначитись, які показники потрібно враховувати, слід звернутися до Пояснення щодо застосування статті 30 Розкладу хвороб, де вказано: вид та ступінь аномалії рефракції визначаються за допомогою скіаскопії або рефрактометрії.

Таким чином, щоб з'ясувати ймовірний висновок ВЛК, будемо враховувати ті результати досліджень вашого зору, які отримані за допомогою авторефрактометрії.

За цими показниками у вас короткозорість лівого ока 10,25 дптр, правого ока 11,25 дптр. Також у вас астигматизм лівого ока 5,75 дптр.

Відкриваємо статтю 30: короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному із меридіанів більше 6,0 дптр і до 12,0 дптр або астигматизм будь-якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах більше 3,0 дптр - підходить під визначення пункту "б" і означає що Ви придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

2. Катаракта: це стаття 26 Розкладу хвороб. В даному випадку розглядається не назва захворювання, а ї вплив на зорові функції:

- різко виражені з прогресуючим, значно вираженим зниженням зорових функцій та частими загостреннями на обох очах - стаття 26-а, непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку.

- те ж саме на одному оці або помірно виражені на обох очах - стаття 26-б, придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

- помірно виражені, непрогресуючі з рідкими загостреннями на одному оці або незначно виражені на обох очах - стаття 26-в, придатні.

У вас в результатах обстеження записано початкова катаракта, тому це буде стаття 26-в, придатний до служи. Отже, поки що діагноз "катаракта" ніяк не впливає на можливу постанову ВЛК. Те ж саме - щодо амбліопії слабкого ступеню та периферичної дистрофії. Але периферична хоріоретінальная дистрофія може призвести до серйозного ускладнення - відшарування сітківки ока, тому варто не затягувати з лікуванням.

Якщо все ж таки відбудеться відшарування сітківки, то це вже стаття 27 Розкладу хвороб:

- на одному або обох очах з прогресуючим (або) значно вираженим зниженням зорових функцій та (або) після безуспішного хірургічного лікування - стаття 27-а, непридатний до служби;

- будь-якої етіології на одному або обох очах після успішного хірургічного лікування - стаття 27-б, придатний до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

Висновок: з таким зором ВЛК повинна винести постанову за статтею 30-б, і визнати вас придатним до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

Якщо щось ензрозуміло - пишіть на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram