Виключення з військового обліку

Доброго дня! Мій чоловік - інвалід з дитинства. Народився з пороком серця. У 17 років була проведена операція по протезуванню аортального клапану серця. У 2001, 2017 року був виключений з військового обліку. У 22 році,коли виїжджали за кордон, проходили в Ужгороді комісію (тоді така була вимога для перетину кордону), в 22 році комісія теж виключила з військового обліку. Коли почав він обновлятися в резерві +, система його не знаходила (що логічно), звернулися до ТЦК, вони сказали,що якщо у нього немає військового квитка (а тоді не було нормальних квиточків, видавали облікову картку військовослужбовця) , треба проходити заново ВЛК. Зараз на стаціонарі в кардіології, і чує моє серце)) ,що щось там не то)) Скажіть ,будь ласка, з таким діагнозом попадає чоловік під виключення з обліку? Дякую
14.10.2024 12:16 177

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
На портале: 5 лет
808 отзывов (807 +) (1 -)
Консультации: 2066
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Виключення з військового обліку відбувається тільки на підставі відповідної постанови ВЛК. Тому якщо є бажання отримати військовий квиток (або тимчасове посвідчення) з записом про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку, то вашому чоловіку необхідно пройти ВЛК.

В той же час, перелік осіб які не підлягають мобілізації, наведений в Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Згідно з пунктом 2 статті 23 вищезгаданого закону, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю.

Отже, якщо у вашого чоловіка є документи, що підтверджують інвалідність, то він не підлягає мобілізації. При цьому група інвалідності може бути любою.

При цьому слід зазначити, що наявність інвалідності - це 100% підстава для отримання відстрочки, але це не підстава для ТЦК визнати вашого чоловіка непридатним до служби. Бо непридатність встановлюється тільки після проведення ВЛК.

ВЛК встановлює ступінь придатності до військової служби на підставі порівняння існуючих у вас захворювань з тими захворюваннями, які наявні в Розкладі хвороб Наказу МОУ № 402.

При цьому в Розкладі хвороб немає такого захворювання як "порок серця", бо в основному все залежить від ступеню СН (серцевої недостатності). Так наприклад, до пункту "а" статті 74 належать вроджені вади серця із СН IIА стадії та вище. Стаття 74-а означає непридатність до служби з виключенням з військового обліку. А до пункту "б" статті 74 належать вроджені вади серця із СН I стадії. Стаття 74-б означає обмежену придатність, тобто буде висновок ВЛК "придатний до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони".

І нарешті до пункту «в» статті 74 належать вроджені вади серця (крім двостулкового клапана аорти) без ознак СН. Стаття 74-в означає придатинй до служби.

На жаль, не бачу медичних документів, тому не можу стверджувати, яким буде можливий висновок ВЛК. Тому теоретично після ВЛК вашого чоловіка можуть визнати обмежено придатним до служби, і навіть (за деяких умов) придатним до служби.

Тому, щоб унеможливити майбутні ризики, пропоную наступний алгоритм дій:

- ваш чоловік подає Заяву на відстрочку (шаблон заяви - в додатку № 4 постанови КМУ № 560), до заяви прикріплює або довідку до акту огляду МСЕК, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги.

- після реєстрації заяви - звертається до ТЦК з проханням видати військово-обліковий документ, і проходить ВЛК.

Після цього, навіть якщо його не визнають повністю непридатним, то як мінімум він отримає відстрочку від мобілізації.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на пошту

З повагою, адвокат Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram