Спрощення порядку отримання статусу УБД

Військовим спростили порядок отримання статусу учасника бойових дій.
16.10.2024 21:48 45

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
811 отзывов (810 +) (1 -)
Консультации: 2086
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право
Військовим спростили порядок отримання статусу учасника бойових дій.
Кабінетом Міністрів було прийнято Постанову від 10 вересня 2024 р. № 1041, якою передбачається порядок надання в автоматичному режимі статусу учасника бойових дій.
Статус учасника бойових дій надається військовослужбовцям та добровольцям територіальної громади, які брали участь у виконанні бойових (службових, спеціальних) завдань безпосередньо в районах ведення воєнних (бойових) дій або на тимчасово окупованих територіях, у період воєнного стану під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку військовою агресією рф проти України. Перелік чи довідник таких районів ( ведення бойових дій, або тимчасово окупованих територій) затверджується Мінреінтеграції.
Відомості, які є підставою для отримання в подальшому статусу учасника бойових дій, вносяться уповноваженою особою військової частини до Єдиного державного реєстру ветеранів війни, після проходження такою уповноваженою особою електронної верифікації цифровим підписом в електронному кабінеті. Відповідні відомості вносяться у п`ятиденний строк до початку виконання військовим або добровольцем відповідного бойового наказу (розпорядження) в районах ведення бойових дій.
Під час внесення відомостей до Реєстру (персональні дані, паспортні дані, податковий номер, номер в демографічному реєстрі, відомості про сім’ю тощо) уповноваженою особою військової частини шляхом електронної взаємодії підтверджуються дані з Єдиного державного демографічного реєстру, Державного реєстру фізичних осіб — платників податків, Державного реєстру актів цивільного стану громадян.
Після того як відомості в Реєстрі будуть обліковані, військова частина та військовослужбовець (доброволець) отримує відповідне електронне повідомлення на електронну пошту. Особи, які набули статусу учасника бойових дій, мають право отримати витяг з Реєстру, а також за бажанням посвідчення учасника бойових дій та нагрудний знак Учасника бойових дій- ветерана війни.
Отриманий електронний витяг з Реєстру є достатнім документом, що підтверджує статус учасника бойових дій та є підставою для подальшого оформлення відповідних пільг та соціальних гарантій, як для військового так і для його родини.
Планується, що автоматична система запрацює протягом наступних чотирьох місяців.
Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram