Добрий день. Прийшов лист з податкової щодо неправильної методики розрахунку інвест прибутку

Добрий день. Прийшов лист з податкової. Пропонують подати уточнюючу декларацію та виправити, на їхню думку, помилки в обчисленні інвестиційного прибутку. Я вважаю що їхня "пропозиція" необгрунтована так як керуюсь п.170.2.2 ПКУ. а також тим що в минулому році мою декларацію прийняти взагалі без питань щодо методики обчислення. Як їм ще аргументувати мою позицію? Що порадите?
24.10.2024 14:22 81

Консультация исполнителя

10 отзывов (10 +) (0 -)
Консультации: 37
Топ 3 специализации:
  • Аудиторські послуги
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право

Відповідно до пп.170.2.2. ПКУ: «Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу...»

Виходячи з змісту листа ГК ДПС у м. Київ, спеціалісти ДПС не погоджуються із включенням суми сплачених винагород торговцю цінними паперами до витрат на придбання інвестиційних активів, фіскально користуючись тим, що нормами ПКУ прямо не визначено склад таких витрат.

 

Вважаю, що у якості аргументів у спорі з податківцями можна використати наступні аргументи.

 

  1. ПКУ не визначає, що таке витрати на придбання інвестиційного активу, але й не обмежує склад таких витрат сумами, сплаченими лише у якості компенсації вартості інвестиційних активів, Згідно з п. 5.3 ст. 5 ПКУ інші терміни, що застосовуються у ПКУ і не визначаються ним, використовуються у значенні, встановленому іншими законами. Відповідно до п. 4 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 12 "Фінансові інвестиції", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 26.04.2000 N 91 (далі - П(С)БО 12), собівартість фінансової інвестиції складається з ціни її придбання, комісійних винагород, мита, податків, зборів, обов'язкових платежів та інших витрат, безпосередньо пов'язаних з придбанням фінансової інвестиції.

Таким чином, невизнання спеціалістами ДПС у складі витрат винагороди торговцю цінними паперами вважаємо безпідставним.

 

  1. Згідно з п. 3.10 р. III Методики визначення інвестиційного прибутку професійним торговцем цінними паперами при виконанні функцій податкового агента, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 22.11.2011 N 1484 (далі - Методика), доходи за операціями з цінними паперами зменшуються на суму додаткових фактично сплачених витрат, що відповідно до законодавства здійснюються у зв'язку з отриманням такого доходу, а саме:
  • винагорода (комісія) торговцю цінними паперами;
  • біржовий збір відповідно до тарифів, затверджених фондовою біржею;
  • вартість депозитарних послуг, затверджених відповідно депозитарною установою (уся сума таких витрат, здійснених у розрахунковому періоді);
  • вартість банківських послуг, сплачених у зв'язку із здійсненням операцій з цінними паперами за тарифами, затвердженими банківською установою (уся сума таких витрат, здійснених у розрахунковому періоді).

Тобто, якщо б Ваш оподатковуваний прибуток розраховував торговець цінними паперами, він би врахував у витратах  комісійні (брокерські) винагороди, що також опосередковано підтверджує правомірність включення до витрат сум комісійної (брокерської) винагороди торговцю цінними паперами.

 

Сподіваюсь, що зазначені аргументи допоможуть Вам вирішити питання на свою користь.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram