Вимоги до претендента на посаду директора лікарні

Прошу дати письмову офіційну відповідь на питання, які я задавала і ви дали мені відповідь. Тепер я хочу офіційну, будь ласка.

18.08.2020 16:24 1852

Консультация исполнителя

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
На портале: 5 лет
245 отзывов (244 +) (1 -)
Консультации: 789
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право






Доброго дня!


Стосовно вашого питання повідомляємо наступне.


     Відповідно до Основ законодавства України про охорону здоров’я керівником закладу охорони здоров'я незалежно від форми власності може бути призначено лише особу, яка відповідає єдиним кваліфікаційним вимогам, що встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.


     В ліцензійних умовах провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України 02 лютого 2011 року № 49 (зі змінами, у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 30 листопада 2012 року № 981), зазначено, що необхідно призначати на посаду керівника закладу охорони здоров’я особу, яка відповідає єдиним кваліфікаційним вимогам.


     Керівники державних, комунальних закладів охорони здоров’я призначаються на посаду шляхом укладення контракту. Типова форма такого контракту затверджується Кабінетом Міністрів України.


     Єдині кваліфікаційні вимоги для керівників закладів охорони здоров’я (головних лікарів, директорів) затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.03.2002 № 117 (зі змінами згідно наказа  Міністерства охорони здоров'я України від 31.10.2018 № 1977)  "Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників", ВИПУСК 78«Охорона здоров'я, який погоджений з Міністерством праці та соціальної політики України https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/va117282-02#Text


     До розділу «Керівники» Випуску 78 включені: керівники лікувально-профілактичних закладів; керівники основних підрозділів охорони здоров'я; керівники виробничих підрозділів у побутовому обслуговуванні, діяльність яких відбувається у сфері надання медичної допомоги.


     До керівників лікувально-профілактичних закладів належать:


- генеральний директор (директор, головний лікар) лікувально-профілактичного закладу;


- головний лікар обласної, центральної міської, міської, центральної районної та районної лікарень;


- начальник (завідувач) лікувально-профілактичного закладу;


- головний державний санітарний лікар.


     Кваліфікаційні вимоги до генерального директора (директора, головного лікаря) лікувально-профілактичного закладу:


1. Повна вища освіта (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки «Медицина».


2. Проходження інтернатури за однією із спеціальностей медичного (для головного державного санітарного лікаря - медико-профілактичного) профілю з наступною спеціалізацією з «Організації і управління охороною здоров'я».


3. Підвищення кваліфікації (курси удосконалення, стажування, передатестаційні цикли тощо).


4. Наявність сертифіката лікаря-спеціаліста та посвідчення про присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності.


5. Стаж роботи за фахом — не менше 5 років.


     Керівники закладів повинні знати: Конституцію України; акти законодавства, нормативні документи, що стосуються державної служби та місцевого органу виконавчої влади; Укази Президента України,постанови та розпорядження Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, інші нормативно-правові акти, що регулюють розвиток галузі охорони здоров'я; основи медичного і трудового права;концепцію розвитку охорони здоров'я населення України; основи міжнародного та європейського законодавства з питань охорони здоров'я; практику застосування законодавства у межах своєї компетенції; основи державного управління; практику застосування чинного законодавства; основи організації роботи та технологію процесу управління; економічні основи управління охороною здоров'я,демографічну ситуацію в регіоні; специфіку менеджменту і маркетингу в галузі охорони здоров'я;технології інформаційного забезпечення управління, форми та методи роботи із засобами масовоїінформації; правила ділового етикету; сучасні засоби комунікацій та зв'язку.


     Таким чином, якщо особа бажає обійняти посаду директора закладу охорони здоров'я, вона повинна відповідати вищезазначеним вимогам незалежно від форми власності та юридичного статусу закладу.


     Отже, заступник голови партійного осередку не вважається керівним стажем роботи для претендування на посаду директора лікарні, оскільки відповідно до Національного Класифікатора професій, який затверджено Наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 № 327 в редакції від 15.02.2019р., голова партійного осередку не є професією у сфері надання медичної допомоги. 


    Стосовно відповідальності – може бути адміністративна відповідальність, зокрема порушення норм ЗУ «Про запобігання корупції».


 З повагою, І.Леонова, адвокат 


Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram