Закон України "Про запобігання корупції"

Стаття 46 Закону про запобігання корупції (Інформація, що зазначається в декларації) у підпункті 2 пункту 1 цієї статті вказано, що декларантом зазначаються об’єкти нерухомості, що належать суб’єкту декларування та членам його сім’ї на праві приватної власності, включаючи спільну власність, або знаходяться у них в оренді чи на іншому праві користування, незалежно від форми укладення правочину, внаслідок якого набуте таке право.

Питання: яка передбачена відповідальність за те що суб`єктом декларування, (не умисно) не вказано об`єктів нерухомості які знаходяться у них в оренді чи на іншому праві користування, незалежно від форми укладення правочину, внаслідок якого набуте таке право. (винаймання житла військовослужбовцем для проживання сім`ї). Дякую.

14.09.2020 19:26 996

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
707 отзывов (706 +) (1 -)
Консультации: 1864
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго вечора.


Статею 172-6 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність, за:


Несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, -тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.( Тобто від 850грн до 1700)


Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента або про суттєві зміни у майновому стані -тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (Тобто, від 1700 грн до 3400 грн).


Подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, -тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (Тобто,  від 17000 грн.-34000 грн.)


Примітка:Відповідальність за цією статтею за подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, стосовно майна або іншого об’єкта декларування, що має вартість, настає у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 100 до 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб ( Тобто, від 227 000 грн-567 500 грн).


Якщо відомості відрізняються від достовірних на суму більше 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, то наступає кримінильна відповідальнисть за статею 366-1 Кримінального кодексу України.


Так,  Вами було  подано декларацію в НАЗК у встановлені терміни, факту неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента або про суттєві зміни у майновому стані - не були ( виходячи із Вашого запиту), але Ви тільки не задекларували об'єкт оренди,  проте притягнути Вас до відповідальності не можливо за ч.3 ст. 172-6 КУпАП  ( тобто за подання завідомо недостовірниіх даних у випадку якщо стосовно майна подані відомості, які відризняються від достовірних на суму від ід 227 000 грн-567 500 грн.)


Тобто, юридично Вами виконані вимоги щодо обов'язку подання декларації ( за частиною 1 статті 172-6 не притягнути).  Суттеві зміни в майновому стані також не відбулися у зв'язку з орендою майна (а не купівлєю нерухомості), факту подання недостовірних даних також немає, адже ця вимога розповсюджується на майно, що придбано у власність( за договором купівли- продажу, дарування або в порядку спадкування). Крім того,  вартість орендованого майна вважається вартість користування майном, яка звичайно менше ніж 27 000 грн-567 500 грн. 


Декларант також не зобов'язаний проводити грошову оцінку орендованого майна, тобто не може знати його фактичну вартість (адже орендує це майно) та найголовніше,  ця вимога стосується придбаного майна у власність (а не орендованого майна), тому  притягнути Вас до адміністративної відповідальності за статею 172-6 КУпАП підстав  взагалі немає (немає складу адміністративного правопорушення)


Крім того, якщо в діях декларанта відсутня суб`єктивна сторона адміністративного правопорушення, тобто умислу немає,  а саме: усвідомлення протиправного характеру своїх дій, передбачення шкідливих наслідків таких дій і бажання їх або свідоме допускання настання цих наслідків, то до відповідальності декларанта немає підстав притягнути за відсутності вини ( складу правопорушення).


Якщо у Вас виникли додаткові питання звертайтеся marina.bekalo@gmail.com Я обов'язково надам відповіді 


З повагою,


Адвокат Бекало Марина


Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram