Відпустка по догляду за дитиною.

Дружина має намір вийти на роботу на 0,5 ставки, чи буде зберігаться за нею повністю оплачувана відпустка? Чи зможе батько дитини оформити на себе відпустку?

13.01.2021 21:01 1029

Консультация исполнителя

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
На портале: 4 года
417 отзывов (415 +) (2 -)
Консультации: 1591
Топ 3 специализации:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечера.
У будь-який момент, не чекаючи, поки дитині виповниться 3 роки, працівниця може перервати відпустку для догляду за нею і вийти на роботу. І тут у працівниці є вибір. Вона може скористатися своїм правом, передбаченим ст. 56 КЗпП, і вийти на неповний ро­бочий час.
І в такому випадку відпустка не буде перериватись та зберігається до досягнення дитиною 3 річного віку. Чинне законодавство це дозволяє (ч. 8 ст. 179 КЗпП, ч. 4. ст. 18 Закону про відпустки).


Але відразу скажу: у цьому вже давно немає сенсу. Раніше, коли мамам виплачувалася допомога до 3 років, «сидіння» у відпустці мало вирішальне значення для її виплати. Зараз такої допомоги не­має. А на допомогу при народженні дитини, яку ви­плачують зараз, вихід жінки на роботу (хоч повний, хоч неповний робочий час) ніяк не впливає.


Щодо питання про оформлення відпустки батьком дитини. Ч. 7 ст. 179 КЗпП передбачено, що може повністю або частинами використовуватися дитини, бабусею, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають .

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram