Релігійна громада у житловому будинку

Чи має право релігійна громада збиратись у багатоквартирному будинку в викупленій квартирі і проводити богослужіння?

Збираються кожного вечора о 20-00 і шумно з інструментами ( барабан і гітара) + хор проводять служіння. Тим більше, що вони сусіди через стіну. На претензію відповідають, що у своїй квартирі можуть до 22-00 робити, що захочуть.

26.05.2021 22:22 1451

Консультация исполнителя

ТОВ "Екстрена юридична допомога" в особі правозахисника Миколи Ігоровича Груздова розглянуло Ваше звернення,повідомляє про таке та рекомендує залишити відгук за надану консультацію.

Статтею 24 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", покладається обов'язок на всіх громадян, а також підприємства, установи, різні організації, державні та місцеві органи влади дотримуватися встановлених санітарними правилами норми допустимого шуму і звучання.

Так, забороняється в нічний час (від 10 години вечора до 8 ранку):

- гучний спів і гучний крик;

- використання феєрверків, салютів, апаратури, яка відтворює звук (колонки з музикою, аудіоплеєри та інше);

- використання побутових речей, що видають шум (якщо це побутові речі для ремонту, то їх використання забороняється не з 10 години вечора, а з 9, і також триває до 8 ранку).

Крім того, вищезазначеною нормою передбачено сувору заборону на проведення ремонту у неробочі і святкові дні протягом будь-якого часу доби (заборона не поширюється якщо власник або орендар квартири отримав дозвіл у всіх сусідів на вчинення таких дій).

Згідно із приписами Наказу Міністерства охорони здоров'я України від 22.02.2019 № 463 норми допустимого шуму визначаються за рівнем звукового тиску постійного шуму (дБА) і критеріям шуму (NC) .Так, згідно з цими санітарним нормам, рівень шуму:

Вдень не повинен перевищувати 55 дБ, а вночі 45 дБ в квартирах і житлових будинках, пансіонатах, інтернатах і спальнях садів; для готелів і гуртожитків норми дещо вищий - до 50 і 60 дБ відповідно;

на прилеглих до житлових будинків територіях днем - до 70 дБ, а вночі - до 60 дБ;

Здійснюючи розгляд по-суті, слід підмітити, що не зважаючи на те, що заборона гучний спів і гучний крик встановлена у період з 22:00 до 8:00 - санітарними нормами також встановлений допустимий рівень шуму в денну пору доби - не вище, ніж 55 дБ.

У разі, якщо релігійна організація, чи інше угруповання грубо порушує санітарні норми, які установлені чинним законодавством стосовно рівня шуму, Ви маєте повноцінне право викликати правоохоронців, щоб ті, зупинили вчинення правопорушення і почали процедуру притягнення винних до відповідальності, що визначена приписами статті 182 КУпАП України.

Зафіксувати порушення шуму можна декількома способами:

Протокол про адміністративне порушення, складений поліцією (це ефективно, коли поліція відразу ж реагує на звернення, приїжджає на місце порушення і "ловить на гарячому" сусідів-порушників);

Аудіозапис і відеозапис. На практиці суд оцінює аудіозаписи та відеозаписи тільки в сукупності з іншими доказами (так як неможливо повністю точно по таких записах зрозуміти, хто саме шумить, в який точно час, і чи перевищує шум допустимий рівень);

Екологічна експертиза. Її проведення є ефективним тоді, коли джерело шуму носить відносно постійний характер (наприклад, шум кондиціонера, холодильника або іншого обладнання). За допомогою такої експертизи можна виміряти точний рівень шуму, звуку і вібрації (щоб знати які ще питання можна ставити експерту при її проведенні, ознайомтеся з ухвалою суду про призначення такої експертизи).

Протоколи і акти Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів - є на практиці найкращим і надійним доказом порушення перевищення допустимих норм шуму. Цей державний орган уповноважений стежити за дотриманням всіх санітарних норм, в тому числі і норм допустимого шуму.

Слід підмітити, що законодавством не встановлено заборону релігійним громадам збиратися у багатоквартирному будинку і проводити богослужіння. АЛЕ, за умови, якщо такою громадою не порушуються права і свободи інших жителів будинку.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram