Паркан на проїжджій частині провулка.

Перший сусід хоче переставити паркан на проїзджу частину провулка, обґрунтовує тим, що приватизував цю частину землі. В нас тупиковий провулок і два дома залишаються без проїзду як наших машин так і для комунальних(відкачати зливну яму, скора, пожежна та др.). Є варіант що винні другі сусіди, що навпроти нього, може це вони повинні відсунути паркан. Питання таке, має лі перший сусід взагалі на це право? А може перший повинен сам вирішити це питання з другим не перегороджуючи проїзд? Або куди треба звертатися, щоб врегулювати це питання с першим і другим одночасно?

27.08.2021 11:23 865

Консультация исполнителя

Богдан Пересада
Адвокат Київ
На портале: 2 года
299 отзывов (298 +) (1 -)
Консультации: 994
Топ 3 специализации:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

Перш за все подібні категорії спорів потрібно намагатись вирішити у добровільному порядку адже судовий захист у таких ситуаціях є довготривалим та не завжди ефективним.

У першу чергу спробуйте добровільно домовитись із сусідами щодо залишення дороги до вашого будинку.

 

Загалом земельні спори відповідно до статті 158 Земельного кодексу України вирішуються судами та органами місцевого самоврядування.

Виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, а також спори щодо розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей.

Органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори у межах території територіальних громад щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, обмежень у використанні земель та земельних сервітутів, додержання громадянами правил добросусідства, а також спори щодо розмежування меж районів у містах.

Частиною 1 статті 159 Земельного кодексу України передбачено, що земельні спори розглядаються органами місцевого самоврядування на підставі заяви однієї із сторін у тижневий строк з дня подання заяви.

У випадку не згоди із рішенням органу місцевого самоврядування спір може бути вирішено судом.

Таким чином ви можете звернутись до відповідного органу місцевого самоврядування з тим аби він вирішив ваш спір щодо меж земельних ділянок та дороги.

Також через суд можна буде встановити земельний сервітут.

Відповідно до частини 1 статті 401 Цивільного кодексу України право користування чужим майном (сервітут) може бути встановлене щодо земельної ділянки, інших природних ресурсів (земельний сервітут) або іншого нерухомого майна для задоволення потреб інших осіб, які не можуть бути задоволені іншим способом.

Сервітут може встановлюватись у випадках, коли, наприклад, ваша земельна ділянка знаходиться серед інших ділянок і вам не дають можливості доступу до неї (підходить під вашу ситуацію із парканом).

При цьому ви маєте право також звернутись до правоохоронних органів із заявою щодо самоправства стаття 356 Кримінального кодексу України та 1971 Самовільне зайняття земельної ділянки.

 

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram