Оскарження ВЛК

Добрий день!
Як в юридичний спосіб добитись отримання лікування для військового?
Проблема в тому, що за довідкою військово-лікарської комісії (ВЛК) військовий здоровий, по факту - у нього прогресуюча грижа та проблеми з колінами, що потребують оперативного втручання (
Начальник медичної частини посилається на ВЛК, відповідно відмовляє військовому у лікуванні.
Який термін дії довідки ВЛК? Чи є дієвий спосіб її оскаржити? Які заяви/рапорти можна подавати, щоб вимагати лікування?
Стан здоров`я кожен день погіршується через бездіяльність керівництва.
Дякую!

12.05.2022 22:01 10869

Консультация исполнителя

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
На портале: 2 года
125 отзывов (125 +) (0 -)
Консультации: 260

Доброго дня.

Який термін дії довідки ВЛК?

Відповідно до пункту 3.8 розділу ІІІ «Медичний огляд військовозобов'язаних у мирний час та під час мобілізації, на особливий період» Наказу Міністерства оборони України «№402 від 14.08.2008 року «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України»  (посилання на сайт ВРУ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text) довідка ВЛК є дійсною протягом шести місяців з дня медичного огляду.

 

Чи є дієвий спосіб її оскаржити?

Порядок проходження медкомісії та оскарження її результатів регулюється Наказом Міністерства оборони України «№402 від 14.08.2008 року «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» (далі «Положення»).

Відповідно до пункт 2.1 глави 2 розділу I Положення Постанови ВЛК оформлюються свідоцтвом про хворобу, довідкою військово-лікарської комісії, протоколом засідання військово-лікарської комісії з визначення причинного зв'язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишнього військовослужбовця.

Відповідно до пункту п.2.1 глави 2 розділу І Положення Постанови штатних та позаштатних ВЛК обов’язкові до виконання.

Центральна військово-лікарська комісія (ЦВЛК) є органом військового управління, який здійснює керівництво ВЛК регіонів у Збройних Силах України та є керівним органом із військово-лікарської експертизи в Збройних Силах України.

ЦВЛК Міністерства оборони України розташована у м Київ, вул. Госпітальна, 16.

Відповідно до підпункту 2.3.2 пункту 2.3 глави 2 розділу I Положення Усі штатні ВЛК Збройних Сил України безпосередньо підпорядковуються голові ЦВЛК.

Відповідно до підпункту 2.4.10 пункту 2.4 глави 2 розділу I Положення Постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку.

Відповідно до підпункту 2.3.5 пункту 2.3 глави 2 розділу І Положення Постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку.

Таким чином, у разі незгоди із прийнятим рішенням Ваш чоловік можете оскаржити прийняте рішення ВЛК як до вище стоячого органу так  і звернувшись до адміністративного суду.

При подані заяви про перегляд рішення ВЛК до вище стоячого ВЛК або ЦВЛК необхідно зазначити всі наявні обставини справи (надати пояснення з чим саме Ви не погоджуєтесь і чим це підтверджується) та долучити всі наявні документи, які були видані Вашому чоловіку ВЛК, яке переглядається.

Наприклад, якщо Ваш чоловік проходив медкомісію у районній ВЛК то заяву про перегляд оскаржуваної постанови та довідки необхідно подавати до обласної ВЛК, якщо у обласній ВЛК то заяву подавати до ЦВЛК.

 

Які заяви/рапорти можна подавати, щоб вимагати лікування?

Відповідно до підпункту б пункту 6.1. глави 6 розділу І Положення Направлення на медичний огляд проводиться: військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби): прямими начальниками від командира окремої частини, йому рівних та вище, органами управління та підрозділів Військової служби правопорядку Збройних Сил України, прокуратурою, судом, начальниками гарнізонів, штатних ВЛК, військових лікувальних установ за місцем лікування, військовими комендантами гарнізонів та військовими комісарами.

Відповідно до підпункту пункту 6.4. глави 6 розділу І Положення у разі виявлення під час обстеження або лікування у військовому лікувальному закладі у військовослужбовця захворювання, наслідків травми (поранення, контузії, каліцтва), які визначають у мирний час непридатність до військової служби з винятком з військового обліку або непридатність до військової служби у мирний час, обмежений придатність у воєнний час (пункти "а", "б" статей Розкладу хвороб, без індивідуальної оцінки), у воєнний час - непридатність до військової служби за винятком з військового обліку, ці особи направляються на медичний огляд для встановлення ступеня придатності до військової служби рішенням начальника військової лікувальної установи на підставі подання начальника лікувального відділення, в якому обстежується (лікується) військовослужбовець, про що робиться запис в історії хвороби (медичної книги), яка засвідчується підписом начальника військової лікувальної установи.

Відповідно до пункту 6.5. глави 6 розділу І Положення для вирішення питання про потребу у відпустці за станом здоров'я або звільненні від виконання службових обов'язків (у тому числі і повторно) військовослужбовець може направлятися на медичний огляд начальником відділення або профільним головним (провідним) фахівцем військового лікувального закладу, у якому він знаходиться на стаціонарному або амбулаторному лікуванні, про що робиться запис в історії хвороби (медичній книжці), який завіряється підписом відповідної посадової особи.

Відповідно до пункту 6.6. глави 6 розділу І Положення військовослужбовці оглядаються ВЛК у військових лікувальних закладах за територіальним принципом. Військовослужбовці, крім того, оглядаються ВЛК за місцем лікування, навчання, перебування у відрядженні, за місцем проведення відпустки.

Таким чином, якщо є погіршення стану здоров‘я з моменту останнього проходження ВЛК Вашому чоловіку необхідно звернутись до командира військової частини та медичної частини із рапортом та долучити медичні документи (при наявності цивільні медичні документи) та пройти повторно медичну комісію ВЛК. У рапорті необхідно поскаржитись про погіршення стану здоров‘я (описати які саме є скарги) та вимагати надати направлення на медкомісію. (Якщо не згодні із рішенням медкомісії алгоритм дій зазначений у 2 пункті консультації).

 

Що робити якщо командир військової частини ігнорує звернення чи надав письмову відмову у проходженні медкомісії?

Можна звернутись із скаргою до начальника органу військового управління із зазначенням змісту порушення з боку командира військової частини або до адміністративного суду.

Додатково можна зателефонувати на гарячу лінію Міністерства оборони України. Офіційні номери телефонів знаходяться на сайті Міністерства оборони України за посиланням https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.html.

Ваше звернення зареєструють, зазначать номер Вашого звернення та повідомлять як і коли можна отримати результати розгляду Вашої скарги.

Якщо у Вас є додаткові питання або необхідний зразок рапорту можете написати мені на електронну пошту ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація буду вдячна за відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Оксана
    Оксана
    1 год
    Консультация № 33597
    Оскарження ВЛК

    Дякую за розгорнуту та детальну відповідь! Всі чітко та конкретно.

  • Оксана
    Оксана
    1 год
    Консультация № 33597
    Оскарження ВЛК

    Дякую за розгорнуту та детальну відповідь! Все чітко та конкретно.

  • Оксана
    Оксана
    1 год
    Консультация № 33597
    Оскарження ВЛК

    Дякую за розгорнуту та детальну відповідь! Все чітко та конкретно.

Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram