Виразкова хвороба під час служби в ЗСУ

Був мобілізований до лав ЗСУ, проходив службу а тиловій частині. Стався рецидив виразкової хвороби з кровотечею та низьким рівнем гемоглобіну. Був госпіталізований до звичайної лікарні, оскільки військового шпиталю у місті несення служби немає. Керівництво частини стверджує що я повинен лікуватися виключно в госпіталі. Які мої подальші дії? Як пройти ВЛК із визначення ступеня придатності? Чи можу я бути звільнений за станом здоров`я?

17.05.2022 11:28 25159

Консультация исполнителя

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
На портале: 2 года
125 отзывов (125 +) (0 -)
Консультации: 260

Доброго дня.

Відповідно до п.п. Б, п.2 ч.4 ст.26 ЗУ «Про військовий облік та і військову службу» Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби під час воєнного стану за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

Таким чином, для того щоб мати можливість звільнитись із військової служби за станом здоров‘я необхідно мати висновок ВЛК про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

Як отримати даний висновок?

Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України №402 від 14.08.2008 визначено порядок проходження медичної комісії (далі «Положення»).

Пунктом 3.8 Положення передбачено, що після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

  • "Придатний до військової служби";
  • "Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";
  • "Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

 Ст.53  РОЗКЛАДУ хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби передбачає наступне:

Стаття 53

Включено: виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки К25-К26

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

Розшифровка ст.53:

Наявність виразкової хвороби обов'язково повинна бути підтверджена ендоскопічним і (або) рентгенологічним дослідженнями в умовах штучної гіпотонії. При виразковій хворобі та наявності рентгенологічного підтвердження за останні 3 - 5 років за графами II, III експертні висновки можуть бути зроблені на підставі ендоскопічних досліджень. Для призовників, осіб, які приймаються на військову службу за контрактом (за наявності в анамнезі виразкової хвороби), наявність рентгеноскопії в умовах штучної гіпотонії обов'язкова.

До пункту "а" належать:

екстирпація шлунка або його субтотальна резекція;

наслідки резекції шлунка, накладення шлунково-кишкового анастомозу незалежно від ступеня порушення функції;

наслідки стовбурової або селективної ваготомії, ушивання (висічення) перфоративної виразки з наявністю ускладнень у вигляді демпінг-синдрому, порушення живлення II-III ступеня, рецидивуючих анастомозитів, виразки анастомозу;

виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, ускладнена пенетрацією, стенозом пілоробульбарної зони (затримкою контрастної речовини в шлунку більше 24 годин), що супроводжується занепадом живлення за наявності протипоказань до оперативного лікування або відмови від нього.

Таким чином, якщо Ваш діагноз відповідає пункту «а» то відповідно Ви маєте право на отримання висновку ВЛК, що непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку та відповідно звільнення з військової служби.

Враховуючи, що Ви зараз знаходитесь у цивільній лікарні, то Вам необхідно обов‘язково зібрати всі необхідні довідки та висновки лікарів щодо Вашого діагнозу. Бажано, щоб вони відповідали пункту «а» ст.53 Розкладу хвороб станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби. Під час проходження ВЛК обов‘язково надайте висновки та результати досліджень цивільних лікарів. Із даними висновком Вам буде легше проходити ВЛК та отримати звільнення від військової служби.

Відповідно до п. 3.11  Положення у разі коли лікарям ВЛК військового комісаріату важко остаточно визначити стан здоров'я військовозобов'язаного, він направляється на амбулаторне або стаціонарне обстеження у лікувально-профілактичний заклад МОЗ України з подальшим оглядом ВЛК військового комісаріату.

Таким чином, у випадку наявності будь-яких сумнівів у військових лікарів, щодо Вашого діагнозу вимагайте направлення Вас до лікувально-профілактичного закладу МОЗ України, тобто до цивільних лікарів.      

Якщо Ваші вимоги та прохання будуть ігноруватися можна зателефонувати на гарячу лінію Міністерства оборони України. Офіційні номери телефонів знаходяться на сайті Міністерства оборони України за посиланням https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.html.

Ваше звернення зареєструють, зазначать номер Вашого звернення та повідомлять як і коли можна отримати результати розгляду Вашої скарги.

У випадку якщо Ви будете не згодні із висновком ВЛК то Ви маєте право його оскаржити як до вище стоячого органу (ЦВЛК Міністерства оборони України розташована у м Київ, вул. Госпітальна, 16) так  і звернувшись до адміністративного суду.

Якщо у Вас є додаткові питання можете написати мені на електронну пошту ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація буду вдячна за відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

 

 

 

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram