Відстрочка від призову на підставі інвалідності матері (2 група)

Добрий день!

Підкажіть, будь-ласка, у моєї матері друга группа інвалідності. Чоловік (тато) помер 20-го року. Чи підлягаю я мобілізації? У військоматі сказали, що даний факт не має значення та направили і провели медкомісію.

Додаю фото справок. У файлі dovidka_02 внизу під штампом вказано в дужках "потребує стороннього догляду". Дякую.

28.05.2022 15:06 1871

Консультация исполнителя

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
На портале: 2 года
125 отзывов (125 +) (0 -)
Консультации: 260

Доброго дня.

Відповідно до п.10 ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (посилання на сайт ВРУ: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420) Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Таким чином, Ви не підлягаєте мобілізації.

У діях військомату є грубе порушення, щодо ігнорування у Вас підстав, які звільняють Вас від мобілізації.

Що можна зробити у Вашому випадку?

Необхідно звернутись до військомату із письмовою заявою, описати обставини та підстави з обов‘язковим посиланням на п.10 ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та просити звільнити Вас від мобілізації (надати відстрочку від мобілізації).

До заяви необхідно долучити наступні документи:

  1. Копію довідки МСЕК матері;
  2. Копію пенсійного посвідчення матері (де було б зазначено групу інвалідності);
  3. Копію довідки про необхідність стороннього догляду за матір‘ю (що Ви долучили до консультації);
  4. Копію Вашого свідоцтва про народження (що підтверджує, що Ви є сином своєї матері).

Зазначені документи необхідно щоб Ви завірили наступним чином: «копія вірна згідно з оригіналом, ПІБ, дата та особистий підпис».

Дану заяву необхідно подавати у двох примірниках. Один для військомату другий для Вас, щоб військомат поставив відмітку про прийняття Вашої заяви.

Якщо у прийнятті заяви будуть відмовлять або ігнорувати то можна її відправити поштою, цінним листом з описом вкладення, що буде слугувати належним доказом вручення. Квитанцію та опис вкладення необхідно зберігати. Щоб у майбутньому можна було поскаржитись або подати до суду і долучити доказ направлення заяви та її отримання воєнкоматом.

У випадку якщо відповіді на заяву не буде протягом тижня то подайте повторно заяву в якій запитайте коли буде розглянута перша заява та надана відповідь.

Якщо на заяву не буде відповідної реакції (в тому числі, якщо військомат буде відмовляти приймати цю заяву і реєструвати її) то необхідно звернутись на гарячу лінію Міністерства оборони України. Офіційні номери телефонів знаходяться на сайті Міністерства оборони України за посиланням https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.html.

Ваше звернення зареєструють, зазначать номер Вашого звернення та повідомлять як і коли можна отримати результати розгляду Вашої скарги.

Або можете звернутись до адвоката, щоб він направив адвокатський запит (який розглядається протягом 5 робочих днів).

На практиці, коли до воєнкомату звертається адвокат в інтересах військового це мотивує співробітників воєнкомату більш оперативно реагувати на порушення прав військовослужбовців та відповідно реагувати для усунення таких порушень.

Разом з тим, проходження медкомісії ще не означає, що особу буде мобілізовано. Однак, для більшої вірогідності, щоб Ваші права були дотримані та не порушені раджу подати таку заяву з відповідними додатками.

Якщо у Вас є додаткові питання або Вам необхідний зразок заяви можете написати мені на електронну пошту ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація буду вдячна за відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

 

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram