Опікунство і мобілізація

Доброго дня.

Мій чоловік є опікуном рідної сестри, яка є інвалідом 1групи, визнана судом недієздатною особою, потребує постійного стороннього догляду. Проживаємо разом, є ще їх мати (76 років). Чоловік мобілізований, так як з початком воєнних дій своєчасно не надав документи про опікунство до воєнкомату, да й призивався спочатку до тероборони, а потім без роз`яснень та повідомленнь заднім числом був переведений до ЗСУ та закріплений за військовою частиною, вже не за місцем проживання.
Чи може він звільнитись з військової служби на підставі того , що є опікуном недієздатної особи, інваліда 1 групи, що потребує постійного догляду? Як це зробити?

Чи може наявність дружини та матері бути  перешкодою для звільнення? Що означає вислів у ст. 26 "у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд", Хто ці особи, яким офіційним документом затверджено їх перелік? Чи можуть перекласти обов`язки опікуна на дружину чи матір без їх згоди?

02.06.2022 10:14 3281

Консультация исполнителя

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
На портале: 2 года
125 отзывов (125 +) (0 -)
Консультации: 260

Доброго дня.

Чи може він звільнитись з військової служби на підставі того, що є опікуном недієздатної особи, інваліда 1 групи, що потребує постійного догляду?

Так, він може звільнитись, у зв‘язку з наступним.

Відповідно до п.п. Г, п.2 ч.4 ст.26 ЗУ «Про військовий облік та і військову службу» Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби під час воєнного стану через такі сімейні обставини або інші поважні причини:

  • у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;
  • у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи.

Якщо рішенням суду його сестру було визнано недієздатною, то відповідно рішенням суду повинні були їй призначити опікуна. Якщо опікуном призначено її брата (Вашого чоловіка) то відповідно Ваш чоловік має право на звільнення, у зв‘язку з тим, що він є опікуном недієздатної особи.

Якщо такого рішення суду не має. То він має право на звільнення, у зв‘язку з необхідністю здійснювати постійний догляд за сестрою, що має І групу інвалідності.

Необхідно враховувати, що здійснення опіки над недієздатною особою та здійснення догляду за інвалідом І групи це дві окремі самостійні підстави для звільнення. І в залежності від підстави для звільнення необхідно надавати документи, що підтверджують дані обставини.

Як це зробити?

Вашому чоловіку необхідно звернутись до командира військової частини із рапортом про звільнення на підставі п.п. Г, п.2 ч.4 ст.26 ЗУ «Про військовий облік та і військову службу» та надати наступні документи:

  1. Копію довідки МСЕК сестри;
  2. Копію пенсійного посвідчення сестри (де було б зазначено групу інвалідності);
  3. Копію свідоцтва про народження чоловіка;
  4. Копія свідоцтва про народження його сестри (щоб підтвердити родинні зв‘язки);
  5. Довідку про склад сім‘ї;
  6. Якщо є рішення суду про визнання сестри недієздатної та призначено опікуном її брата то надати його.

Зазначені документи необхідно щоб Ваш чоловік завірив наступним чином: на кожному аркуші копій документів необхідно зазначити «копія вірна згідно з оригіналом, ПІБ, дата та особистий підпис».

Завжди наполягайте, щоб рапорт був зареєстрований в частині або, принаймні, робіть копію рапорту та просіть особу, яка його прийняла поставити підпис та дату прийняття документу.

Якщо у прийнятті рапорту будуть відмовлять або ігнорувати то можна його відправити поштою, цінним листом з описом вкладення, що буде слугувати належним доказом вручення. Квитанцію та опис вкладення необхідно зберігати. Щоб у майбутньому можна було поскаржитись або подати до суду і долучити доказ направлення рапорту та його отримання військовою частиною.

Чи може наявність дружини та матері бути перешкодою для звільнення?

Ні, не може.

Оскільки такі підстави для звільнення як:

  • у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;
  • у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи,

не містять такої умови, як «у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд».

Дана умова є в іншій підставі для звільнення:

  • у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Враховуючи, що сестра є інвалідом І групи, то відповідно наявність інших родичів чи осіб, які можуть здійснювати такий догляд не вимагається та не може бути підставою для відмови у звільненні.

Що означає вислів у ст. 26 "у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд", Хто ці особи, яким офіційним документом затверджено їх перелік? Чи можуть перекласти обов`язки опікуна на дружину чи матір без їх згоди?

На жаль, такого переліку не має.

Перекласти обов‘язки по здійсненню догляду чи опіки над сестрою на дружину чи на матір без їх згоди не можливо.

Якщо у Вас є додаткові питання або необхідний зразок рапорту можете написати мені на електронну пошту ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація буду вдячна за відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

 

 

 

 

 

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Федір
    Федір
    1 год
    Консультация № 34841
    Опікунство і мобілізація

    Дякую за надану консультацію. Скористаюсь Вашими порадами, про результат повідомлю.

Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram