Мобілізація. Догляд за інвалідом 2 групи

Добрий день!

Скажіть будь ласка чи діє закон 7140-1, в якому вказано, що людина, яка доглядає за інвалідом 2 групи не підлягає мобілізації. Які документи потрібні для того щоб довести догляд, якщо інвалід 2 групи дієздатний ,має захворювання емфізема легень ( постійно на інгаляторах ) та супутні хвороби -поганий зір,кардіоневроз,була неправильно зрощена нога після перелому погано ходить ..
Чи може мій брат призивного віку звільнитися від мобілізації ? Та бути доглядачем ? Та які документи та дії для цього потрібні ..мої батьки в розлученні а я знаходжуся за кордоном та сама опікуюсь малою дитиною .. більше дітей та рідних в батька немає .

Чекаю вдповіді

10.07.2022 14:59 11799

Консультация исполнителя

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
На портале: 2 года
125 отзывов (125 +) (0 -)
Консультации: 260

Доброго дня.

На скільки я зрозуміла з Вашого питання: батько Вашого брата – інвалід ІІ групи.

Відповідно до п.11 ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (посилання на сайт ВРУ: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420) Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Таким чином, Ваш брат не підлягає мобілізації.

Оформлювати опіку чи постійний сторонній догляд не потрібно. Опіка  та догляд - це інші самостійні підстави для звільнення від мобілізації (абз.10, абз.12 ч.1 ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).

У випадку якщо Ваш брат отримає повістку, то йому необхідно звернутись до військкомату із письмовою заявою, описати обставини та підстави з обов‘язковим посиланням на абз.11 ч.1 ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та просити звільнити Вас від мобілізації (надати відстрочку від мобілізації).

До заяви необхідно долучити наступні документи, які необхідно нотаріально посвідчити:

  1. Копію свідоцтва про народження
  2. Копію довідки МСЕК батька;
  3. Копію пенсійного посвідчення батька (де було б зазначено групу інвалідності);
  4. Копію паспорта батька;
  5. Копію паспорта сина.

Дану заяву необхідно подавати у двох примірниках. Один для військкомату другий для Вас, щоб військкомат поставив відмітку про прийняття Вашої заяви.

Якщо питання полягало у здійсненні догляду не за батьком інвалідом ІІ групи а за іншою особою та якщо у Вас є додаткові питання можете написати мені на електронну пошту ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація буду вдячна за відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

 

 

 

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram