Виїзд закордон на навчання

Доброго дня, чоловіку 36 років, має вищу освіту, якщо він зараз подасть документи на вступ до польського вузу для здобуття іноземної освіти з вересня місяця , чи буде в нього змога виїхати закордон, в законі не має нічого про вік студента, з законом ознайомлена, чи впливає вік на дозвіл для виїзду на навчання під час воєнного стану. Просто отримає він документи з вузу про вступ, звернеться у воєнкомат, а там йому відмовлять, бо скажуть який може бути студент в 36, цікавить саме це.

15.07.2022 16:59 1015

Консультация исполнителя

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
На портале: 2 года
125 отзывов (125 +) (0 -)
Консультации: 260

Доброго дня!

Дійсно, відповідно до положень абз. 2 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в редакції Законів № 2745-VIII від 06 червня 2019 року та № 2196-IX від 14 квітня 2022 року, здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Згідно з офіційними роз’ясненнями Державної прикордонної служби України від 03 травня 2022 року, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон, які є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном.

Такі ж роз’яснення надані на сайті Мінреінтеграції України, що містяться за посиланням: https://minre.gov.ua/news/vyyizd-studentiv-za-kordon-v-umovah-voyennogo-stanu

Згідно з роз’ясненнями Державної прикордонної служби України, для виїзду за кордон необхідно мати наступні документи:

  • студентський квиток або студентська віза;
  • військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);
  • довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Відмова студентам у виїзді на навчання тільки через те, що їм 30, 40 чи більше років, а не 18-25, звичайно є незаконною, адже ст. 4 Закону України «Про вищу освіту» визначає, що кожен має право на вищу освіту. Право на вищу освіту гарантується незалежно від віку, громадянства, місця проживання, статі, кольору шкіри, соціального і майнового стану, національності, мови, походження, стану здоров’я, ставлення до релігії, наявності судимості, а також від інших обставин.

Однак, з особистого практичного досвіду знаю, що останнім часом військкомати відмовляються надавати відстрочку та право виїзду за кордон у випадку, коли до іноземного ВУЗу вступили після 24.02.2022 року (вказують на те, що «вік не студентський», «дані про вступника потребують додаткової перевірки», «надані документи потребують підтвердження з ВУЗу по електронній пошті», або просто відмовляються надавати відстрочку нічим це обґрунтовуючи і даний процес затягується на невизначений час).

При цьому, військкомати посилаються на якісь свої «внутрішні вказівки», однак конкретні нормативні акти не називають.

Тому, у випадку якщо військкомат буде відмовляти надавати документи, Ви можете звернутись зі скаргою.

Скарги на незаконні дії представників «військкоматів», пов’язані з мобілізацією можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства оборони: 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99.

Також скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому). Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

У випадку відсутності належної реакції «воєнкома», незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до обласного ТЦК та СП або адміністративного суду.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram