Військовозобов’язані чоловіки-студенти іноземних ВУЗів, які поступили після 24 лютого 2022 року, мають право на виїзд за кордон

Державна прикордонна служба України 25 липня 2022 року в черговий раз підтвердила право чоловіків-студентів іноземних ВНЗ на виїзд за кордон. При цьому, за твердженням ДПС України, таке право мають не лише студенти, які поступили до 24 лютого 2022 року, але й особи, які тільки поступили до закордонного вузу.

26.07.2022 17:25 2778

Консультация исполнителя

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
На портале: 2 года
125 отзывов (125 +) (0 -)
Консультации: 260

Державна прикордонна служба України 25 липня 2022 року в черговий раз підтвердила право чоловіків-студентів іноземних ВНЗ на виїзд за кордон.

При цьому, за твердженням ДПС України, таке право мають не лише студенти, які поступили до 24 лютого 2022 року, але й особи, які тільки поступили до закордонного вузу.

Відповідно до положень абз. 2 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в редакції Законів № 2745-VIII від 06 червня 2019 року та № 2196-IX від 14 квітня 2022 року, не підлягають мобілізації здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

На те, що студенти іноземних ВНЗ мають право на виїзд за кордон неодноразово звертали увагу державні органи:

  • згідно з роз’ясненнями Державної прикордонної служби України від 03 травня 2022 року, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон, які є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном.
  • згідно з роз’ясненнями Мінреінтеграції України також вказується, що громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон, які є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном.

25 липня 2022 року Державна прикордонна служба України опублікували відповіді на найпоширеніші питання, які виникали при перетину кордону під час воєнного стану та підтвердила, що студенти, які продовжують навчання в іноземних вишах на денній або дуальній формі навчання, а також студенти, які тільки вступили до закордонного вузу, - мають право на виїзд з України у разі наявності:

  • студентського квитка або студентської візи;

або

  • перекладених та нотаріально завірених документів про зарахування/навчання особи у закордонному вузі;

та

  • військово-облікових документів з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);

та

  • довідки, виданої територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти.

При цьому ДПС України наголосила, що згідно з п. 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених Постановою КМУ від 27 січня 1995 року № 57, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які є здобувачами передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти в Україні не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, не мають права виїжджати за кордон.

Такі роз’яснення стануть додатковим аргументом для захисту прав студентів іноземних ВНЗ, яким центри комплектування (військкомати) відмовляють у видачі довідок для виїзду закордон з посиланням на те, що вони поступили до навчального закладу після 24 лютого 2022 року.

Отже, якщо ви зіткнулися з подібною ситуацією, не бійтесь захищати свої права та доводити свою правоту.

Якщо у вас є додаткові питання можете написати мені їх на е-mail: ivanchenko.2015av@gmail.com

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram