Виїзд за кордон

Доброго дня.
Ситуація наступна. Моя матір є інвалідом 2-ї групи. В квітні мій чоловік вивіз її за кордон, згідно нових на той час правок. В мене є сестра, в якої також є чоловік. Чи може він(чоловік рідної сестри) також виїхати, супруводжуючи мою матір? Скільки часу мама має бути в Україні, щоб не виникло багато питань. (З квітня вона знаходиться за кордоном). Чи можуть виникнути питання, якщо у чоловіка сестри немає військового квитка?
Дякую.

08.08.2022 11:22 1086

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
732 отзывы (731 +) (1 -)
Консультации: 1914
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Згідно з абз. 3 п. 2-1 Правил перетинання державного кордону (див. за посиланням: Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua) Перетин державного кордону може здійснюватися:

особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або  обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з нвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність).
Виїзд за межі України осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю чи інших осіб, які потребують постійного догляду, зазначених в абзацах третьому - шостому та восьмому цього пункту, разом із супроводжуючою особою може здійснюватися не більше ніж один раз із часу введення на території України надзвичайного або воєнного стану до його припинення чи скасування.
Так, Ваша мама не обмежена в праві перетинання державного кордону ( не тільки через інвалідність), вона може претинати кордон без обмежень у супровіді осіб, що зазначені в абз. 3 п. 2-1. 
Ваш чоловік міг супроводити маму тільки один раз, тобто цей пункт обмежує його в праві перетнути кордон вдруге. 
Що стосується чоловіка Вашої сестри. 
Оскільки чоловік сестри ще не перетинав кордон супроводжуючи Вашу маму з моменту ведення воєнного стану, то він може це зробити , та підстав його не пропустити в немає. Закон не передбачає скільки часу для цього мама має перебувати на території України. Вона може приїхати та в цей же день виїхати у супровіді чоловіка Вашої сестри (юридично тут порушення не буде). В пункті перетину вони мають надати висновок МСЕК/пенсійне посвідчення, що підтверджує групу інвалідності мами, та свідоцтво про народження сестри, свідоцтво про шлюб на підтвердження родинного зв'язку. 
Щодо військового квитка.
Пункт 2-1 Правил перетину кордону не зобов'язує надавати військовий квиток для виїзду за кордон. Тож, вимога прикордонників надати військовий квиток буде незаконною. 
Згідно до ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Тобто, прикордонники  мають керуватися п. 2-1 Правил перетину кордону, який не передбачає пред'явлення військового квитка особою, що супроводжує  свого родича  з інвалідністю.
У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com
З повагою,
Адвокат Бекало Марина
 
Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram