Звільнення військовослужбовця з ЗСУ

Доброго дня! Питання щодо звільнення військовослужбовця по причині необхідності догляду за мамою (75 років). На даний момент в процесі отримання інвалідності другої групи, відсутня одна нирка, необхідний догляд. 

У правовій нормативній базі для подання рапорту підходять одразу 4 пункти:

  • необхідність здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;
  • наявність дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;
  • необхідність здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;
  • необхідність здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

Цікавить виключно практична сторона питання - як краще діяти і з якими пунктами більше шансів на одобрення звільнення? Тобто, можна використати пункт про наявність одного зі своїх батьків зі числа осіб з інвалідністю, але цього на практиці може бути не достатньо. Чи варто спробувати поєднати цей пункт наприклад з пунктом 3 або 4? Тобто отримати рішення суду про недієздатність, або ж отримати висновок медичної комісії про необхідність здійснення догляду? 

Щодо відсутності інших осіб -  В матері (за якою необхідних догляд) чоловік загинув, інша дочка теж являється інвалідом (чи важливо якої групи?), тобто військовослужбовець є найближчою і єдиною особою хто може доглядати за похилою мамою.

Наступне питання - проживання. В мене є інформація, що при оформленні догляду/опіки є необхідність офіційно проживати на одній адресі, тобто бути прописаним. Знову ж таки, на практиці чи це необхідно і чи зіграло би роль? Тому що прописка в одному місті, на сусідніх вулицях. При необхідності є можливість перепрописатись.

Військовослужбовець на даний момент в відпустці по причині догляду за мамою і ще тиждень буде по місці прописки. Можливо у Вас були би якісь поради що варто зробити для всієї документації з його сторони, поки це можливо зробити особисто на місці.

Ну і після отримання всіх необхідних документів і подання рапорту ми розуміємо, що шанс відмови високий і законами зараз не ідеально керуються. Як на практиці - чи можна ці рішення оскаржувати? При залученні адвокатів чи можна буде чогось добитись? Не впевнений що гарячі лінії зможуть комусь допомогти, тому що цих незаконних випадків занадто багато.

Буду дуже вдячний за детальну консультацію саме з практичної точки зору. Можлива розмова в телефонному варіанті. Дякую!

11.08.2022 14:41 686

Консультация исполнителя

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
На портале: 2 года
125 отзывов (125 +) (0 -)
Консультации: 260

Доброго дня. Можу надати консультацію по телефону. Напишіть свій номер телефону мені на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com або зателефонуйте мені за номером 099 710-55-32 або 096 306-42-92

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram