Передача опіки над спільною дитиною на одного з батьків на час військового стану

Чи є наразі можливість передати повні права на дитину одному з батьків, що розірвали шлюб на час дії військового стану? По постанові суду при розлученні права на дитину збереглися у обох батьків. Наразі один з батьків проходить службу у ВСУ за контрактом.

23.09.2022 14:17 1977

Консультация исполнителя

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
На портале: 5 лет
245 отзывов (244 +) (1 -)
Консультации: 789
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Якщо говорити в контексті правового визначення опіки над дитиною, то вона встановлюється, якщо батьки померли,
невідомі або визнані в судовому порядку безвісно відсутніми або померлими.

Напевно Ви маєте на увазі визначення місця проживання дитини з одним із батьків.

Розглядаючи питання про визначення місця проживання дитини, варто пам’ятати про те, що мати і батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебувають вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

Згідно зі статтею 160 Сімейного кодексу України, місце проживання малолітньої дитини визначається за згодою батьків, якщо дитина не досягла 10 років. Якщо ж дитині від 10 до 14 років, вона спільно з батьками бере участь у прийнятті рішення щодо свого місця проживання. В свою чергу, дитина, якій виповнилося 14 років та батьки якої проживають окремо, самостійно приймає рішення щодо місця свого проживання.

Визначити місце проживання дитини з одним із батьків можна в досудовому порядку та в судовому. 

Досудовий порядок:

- звернення до нотаріуса для укладання договору щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Предметом даного договору є визначення місця проживання та дії з виховання, навчання, догляду за дитиною. Тобто, в договорі зазначається з ким буде проживати дитина, який порядок її виховання та утримання.

- звернення до органу опіки та піклування. Цей варіант може бути застосовано, якщо між батьками є спір стосовно того, з ким із них буде проживати малолітня дитина. Для розв'язання цього питання один з батьків подає службі у справах дітей за місцем проживання дитини заяву про встановлення місця проживання та додаткові документи: копію паспорта; довідку з місця реєстрації (проживання); копію свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (у разі наявності); копію свідоцтва про народження дитини; довідку з місця навчання, виховання дитини; довідку про сплату аліментів (у разі наявності).

Судовий порядок:

Звернення до суду відбувається шляхом подачі позовної заяви з необхідними документами Позивачем (особа, яка звертається до суду з позовною заявою, тобто той з батьків, хто бажає, щоб з ним залишилася проживати дитина) до Відповідача (той з батьків, хто проживатиме окремо від дитини). З метою позитивного для Позивача вирішення даного спору, в суді необхідно доводити наступні обставини: відповідальне ставлення до своїх батьківських обов’язків; стан здоров’я як батьків, так і дитини; матеріальне становище батьків; можливість забезпечення належних житлових умов; сімейний стан батьків; сталість соціальних зв‘язків дитини, її психологічний стан, місце навчання; інші обставини(шкідливі звички, графіки роботи, професія і т.д.).

Отже, у консультації зазначені усі законні варіанти визначення місця проживання дитини з однім із батьків. 

Який саме варіант буде Вам актуальним залежить від вашої мети, хто саме з батьків хоче взяти на себе ці обов’язки та позиції стосовно цього питання як матері, так і батька. 

Напишіть, будь ласка, на електронну пошту pravoizachita@gmail.com або в телеграм (0677377281), обговоримо це питання більше розгорнуто з врахуванням вашої конкретної ситуації. 

Якщо консультація була Вам корисною, будемо вдячні за відгук 

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram