Виїзд за кордон.

Чи може чоловік виїзжати за кордон , якщо у дружини 2 група інвалідності? Які документи треба мати?Чи треба їхати рази з дружиною і скільки разів на рік?

31.01.2023 13:43 2825

Консультация исполнителя

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
На портале: 2 года
125 отзывов (125 +) (0 -)
Консультации: 260

Доброго дня.

1. Відповідь на питання: «Чи може чоловік виїзжати за кордон, якщо у дружини 2 група інвалідності?».

- Так. Згідно змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України, що були внесені 10 вересня 2022 року, чоловік може виїхати за кордон разом з дружиною-інвалідом.

Відповідно до абз. 3 п. 2-1 Правил перетину державного кордону громадянами України (в редакції з 10 вересня 2022 року), у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право: особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність.

2. Відповідь на питання: «Які документи треба мати?».

Документом, що посвідчує інвалідність дружини (саме для перетину кордону) можуть бути: 1) пенсійне посвідчення, в якому зазначено групу інвалідності; 2) посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, в якому зазначено групу та причину інвалідності (наприклад: посвідчення інваліда війни або ліквідатора аварії на ЧАЕС); 3) посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності; 4) довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу.

Зверніть увагу! З 28 жовтня 2022 року довідка МСЕК при перетині кордону не приймається. Потрібно пред’являти один з вищеперелічених документів.

Отже, документами, які є підставою для перетину державного кордону для чоловіків, які мають дружину-інваліда ІІ групи, на сьогодні є:

- Закордонні паспорти чоловіка та дружини (оригінали);

- Свідоцтво про шлюб (оригінал або нотаріально посвідчена копія);

- Пенсійне посвідчення дружини, у якому зазначено групу інвалідності (оригінал або нотаріально посвідчена копія). Якщо пенсійного посвідчення не має, то: довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу (оригінал) або посвідчення, яке підтверджує статус інваліда, в якому зазначено групу та причину інвалідності (оригінал або нотаріально посвідчена копія);

- Внутрішні паспорти чоловіка та дружини (якщо в паспортах є прописка за однією адресою) або Довідка (витяг) з реєстру територіальної громади (якщо чоловік і дружина прописані разом).

Зверніть увагу! Положення абз. 3 п. 2-1 Правил перетину державного кордону громадянами України не містять вимоги про те, що чоловік і дружина повинні бути зареєстровані (прописані) за однією адресою. Відсутність спільної реєстрації не може бути причиною для відмови в перетині кордону.

Однак, якщо чоловік та дружина прописані разом, то документ про це краще надати на пункті пропуску.

Жодних інших документів для виїзду за кордон не потрібно. Довідка з військкомату про звільнення від мобілізації (надання відстрочки) також не потрібна.

Тобто, для виїзду за кордон для супроводу дружини-інваліда чоловіку не потрібно окремо йти у військкомат для отримання довідки про відстрочку від мобілізації. Достатньо мати документи, що перелічені вище.

3. Відповідь на питання: «Чи треба їхати рази з дружиною і скільки разів на рік?».

- Так, їхати потрібно з дружиною. Виїзд чоловіка дозволяється лише для супроводу дружини, яка має інвалідність.

Виїзд за межі України чоловіка може здійснюватися самостійно без дружини лише на підставі довідки про перебування дружини з інвалідністю на консульському обліку (абз. 12 п. 2-1 Правил перетину державного кордону громадянами України).

Отже, чоловік може виїхати за кордон без дружини лише за умови, що дружина перебуває за кордоном та знаходиться там на консульському обліку і у чоловіка буде на руках відповідна довідка. В іншому випадку - виїзд можливий лише разом з дружиною.

- Кількість виїздів на рік - не обмежена.

Якщо у Вас є додаткові питання можете задати мені їх на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com 

Якщо Вам була корисна моя консультація, буду вдячна за позитивний відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Інна
    Інна
    1 год
    Консультация № 44060
    Виїзд за кордон.

    Дякую за чітку і швидку відповідь.

Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram