Адмінсуд визнав, що стаж служби у податковій міліції зараховується у стаж служби у Національній поліції України

Судова справа про скасування наказу головного управління нацполіції щодо обчислення стажу (Рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 26 травня 2022 року)

28.09.2022 14:43 1204

Консультация исполнителя

Сергій РОГОЗІН
Адвокат Київ
На портале: 1 год
10 отзывов (8 +) (2 -)
Консультации: 43

Адмінсуд визнав, що стаж служби у податковій міліції зараховується у стаж служби у Національній поліції України (Рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 26 травня 2022 року справа № 440/1773/22).

Фабула справи: Позивач (співробітник поліції)  у період з 08.08.2002 по 17.08.2016 проходив службу в органах податкової міліції, з 21.01.2017 проходить службу у Національній поліції України.

Вважає, що період служби в податковій міліції підлягає зарахуванню до стажу служби в поліції, проте відповідач не зарахував службу в органах податкової міліції до стажу служби позивача, що дає право на отримання надбавки за вислугу років до грошового забезпечення та додаткової оплачуваної відпустки.

За твердженням позивача служба в органах податкової міліції прирівнюється до стажу проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ, а тому ГУНП в Полтавській області протиправно перерахувало стаж позивача в поліції для виплати надбавки та визначення тривалості додаткової оплачуваної відпустки без урахування стажу служби в податковій міліції.

Судом визнано, що відповідачем помилково не включено стаж проходження служби позивачем у податковій міліції до стажу служби в поліції, оскільки стаж служби позивача в органах податкової міліції прирівнюється до стажу проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ.

На які положення законодавства спирався суд?

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 78 Закону України "Про Національну поліцію" до стажу служби в поліції зараховується служба в органах внутрішніх справ України на посадах начальницького і рядового складу з дня призначення на відповідну посаду.

Згідно з частиною 1 статті 24 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" від 04.12.90 №509-ХІІ особи начальницького складу податкової міліції проходять службу у порядку, встановленому законодавством для осіб начальницького складу органів внутрішніх справ.

Відповідно до Закону України "Про державну податкову службу в Україні" держава гарантує правовий і соціальний захист осіб начальницького складу податкової міліції та членів їх сімей. На них поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені статтями 20 - 23 Закону України "Про міліцію" та Законом України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист".

Законом України від 05.07.12 №5083-VI визнано таким, що втратив чинність, Закон України "Про державну податкову службу в Україні" від 4.12.90 №509-ХІІ та внесено зміни до Податкового кодексу України.

Відповідно до пункту 353.1 статті 353 Податкового кодексу України особи начальницького і рядового складу податкової міліції проходять службу у порядку, встановленому законодавством для осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ.

Пунктом 356.1. статті 356 Податкового кодексу України передбачено, що держава гарантує правовий та соціальний захист осіб начальницького і рядового складу податкової міліції та членів їхніх сімей. На них поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені статтями 20 - 23 Закону України "Про міліцію" та Законом України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист".

У цьому судовому рішенні судом також системно проаналізовані положення  Інструкції про порядок обчислення стажу служби для виплати винагороди за вислугу років особам начальницького складу податкової міліції державної податкової служби України, затвердженої Наказом Державної податкової адміністрації України від 15.05.08 №313, Постанови Кабінету Міністрів України "Про проходження служби особами начальницького складу податкової міліції та обчислення їм вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги" від 30.10.98 № 1716, Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" та враховано практику Верховного Суду у подібній справі (справа № 440/1564/20.).

Читайте повне судове рішення тут: https://reyestr.court.gov.ua/Review/104484348 (Рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 26 травня 2022 року справа № 440/1773/22)

У випадку виникнення запитань проконсультую індивідуально, з конкретної ситуації. Відповім на поставлені запитання. Консультація дозволить скласти оптимальний план дій і уникнути неочікуваних та негативних наслідків. Консультація адвоката отримана сьогодні – ваша безпека та впевненість завтра та завжди.

Індивідуальні консультації надаються за попереднім записом за телефоном: +38050-193-59-42, +38067-940-63-00.

У випадку якщо виникли запитання або необхідно вивчити конкретні документи, звертайтеся за електронною адресою - rogozin555@ukr.net (для пересилки документів) або за вказаними телефонами.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram