Мобілізація та ВЛК

Прибув у РТЦК та СП за повісткою. Мене направили на ВЛК.
Протягом останніх 10 років періодично звертався до сімейного лікаря та профільних спеціалістів із скаргами на хвороби, що, на мою думку, підпадають під статті 57, 64, 83, 84 та ін. "Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби". Зокрема:
- Алергічний контактний дерматит (іноді лікарі писали "екзкма"). Декілька разів звертався до дерматолога через ураження шкіри рук, яке виникало через контакт з проточною водою, мийними засобами, продуктами харчування, деякими хімічними речовинами. Такий дерматит підлягає тільки симптоматичному лікуванню, а завадити йому можна тільки обмежуючи контакт з подразниками. Маю стабільні загострення декілька разів на рік, які, при відсутності належного лікування призводять до ураження шкіри пальців рук з зовнішньої і внутрішньої сторони долоні;
- Підвивих атланту (хребця шийного відділу хребта) або атланто-аксіального зчленування. За цим діагнозом є висновок невролога, дослідження судин голови та шиї, висновок обстеження КТ шийного відділу хребта. Через це є порушення кровообігу, турбує головний біль, біль у шийному відділі хребта, запаморочення при фізичних навантаженнях, періодичне легке онеміння окремих частин кінцівок з лівої сторони та відчуття втрати балансу при фізичних навантаженнях, періодичний дзвін або шум у вухах, зниження зору. Обмежені кути повороту та нахилу голови. Супутній діагноз: Церебральна ангіодистонія з венозною дисфункцією;
- Вегетосудинна дистонія (починаючи з 2010 року). Проте, тип ВСД в діагнозі періодично змінювався (змішаний, гіпотонічний). Супутними діагнозами були: вестибулопатія, виражений астенічний синдром. На даний момент є скарги на болі в області серця, тахікардію, аритмію, особливо при різкій зміні температури повітря, при фізичних навантаженнях. Також припливи, запаморочення, безсоння, блідість шкіри, відчуття нестачі повітря, панічні атаки.

Нажаль, не можу самостійно визначити до якої статті можна віднести хронічний синусит, риніт, тонзиліт, трахеїт, які загострюються декілька разів на рік, в тому числі, на фоні алергії на плісняву, цвітіння весінніх трав та домашній пил (є результати аналізу крові на алергени, проведеного в 2010 році). Також можлива наявність алергії на амброзію. Усі ці стани погіршуються через викривлену носову перетинку, і, без належного лікування, прогресують до гаймориту.

Також, сімейний лікар неодноразово звертала увагу на наявний у мене підвищений рівень тривоги. Конкретного діагнозу не ставила, проте призначала заспокійливі та ноотропні препарати (так само, як і невропатологи), які я приймаю системно. Лікар акцентувала увагу на тому, що через тривожність, мені, можливо, буде необхідна допомога психіатра і призначення нейролептиків та антидепресантів. Такий стан знижує мою розумову та фізичну працездатність, погіршує сон. Також маю болі в грудному відділі хребта, проте обстеження не проходив.

Що стосується ВЛК. Я взяв з собою максимум медичної документації, яка стосувалася всіх вищезазначених діагнозів. Звертав увагу лікарів на ВЛК на те що маю скарги на стан свого здоров`я, і маю з собою свою медичну картку та результати обстеженнь. Спеціалісти ВЛК відмовлялися ознайомитися з цими документами, говорили, що ці діагнози мають поставити лікарі із обласної поліклініки, і що я маю звернутися до сімейного лікаря, щоб отримати направлення на обстеження у спеціалістів саме обласної поліклініки (я проживаю в обласному центрі, тут є і обласна поліклініка, і звичайні районні). Загалом, мова йшла про те що ці діагнози не є підставою для визнання мене непридатним до військової служби підчас мобілізації (хоча деякі стани передбачають визнання обмежено придатним). Ніяких направлень на обстеження за моїми скаргами на здоров`я від лікарів ВЛК я не отримав. На даний момент отримав від ВЛК направлення до ортопеда на обстеження за статтею 62, пункт "в" - плоскостопість. Також направлення на ЕКГ, флюрографію, загальні аналізи крові та сечі. А також усно був повідомлений, що маю принести справку від психіатра. На ВЛК психіатр був відсутній. За новою повісткою маю з`явитися через тиждень.

Питання:
1) Чому лікарі на ВЛК вимагають надати діагнози саме від спеціалістів з обласної поліклініки? Чому самі не дають направлення на обстеження?
2) Чи будуть обстеження в обласній поліклініці чи стаціонарі вважатися поважною причиною для неявки за повісткою рівно через тиждень?
3) Яких обстежень я можу вимагати від сімейного лікаря або профільних спеціалістів, для того щоб дыагнози були макимально точними?
4) Чи доречно буде при відвідуванні психіатра поскаржитися на тривожність, ознаки депресії?
5) Чи має загальна картина скарг і стану здоров`я ознаки, як мінімум, обмеженої придатності до служби у військовий час? Чи має ВЛК враховувати весь анамнез вцілому, а не кожну хворобу окремо? І за якими критеріями робиться висновок по статтям з коментарем "Обмежена придатність або придатність визначається індивідуально"?
6) Що робити, якщо ВЛК не захоче дивитись на результати обстежень?

13.11.2022 14:27 7605

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
743 отзывы (742 +) (1 -)
Консультации: 1880
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Спочатку розглянемо ваші можливі діагнози:

а) алергічний дерматит, екзема (стаття 57): у поясненні до статті 57 Розкладу хвороб вказано, що під обмеженими формами хвороб шкіри та підшкірної клітковини розуміють поодинокі осередки враження будь-якої локалізації, що займають невелику площу однієї з анатомічних областей (стопа, гомілка, кисть, голова тощо). Ураження шкіри пальців рук з зовнішньої і внутрішньої сторони долоні - підпадає під визначення "обмежена форма". В статті 57 бачимо, що обмежені, рідко рецидивуючі форми екземи відносяться до пункту "в".  Стаття 57-в означає, що придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально. У відповідності до "Положення про військово-лікарську експертизу", під час воєнного стану за статтями, які передбачають індивідуальне визначення придатності або обмеженої придатності, ВЛК повинна встановлювати повну придатність. Отже, в даному випадку вказане захворювання ніяк не допоможе в отриманні хоча б статусу обмежено придатного.

б) хвороби хребта (стаття 64): Пункт "а" статті 64 навіть не розглядаємо - його нереально отримати з такими ознаками.
. До пункту "б" статті 64 належать поширений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців у кожному з відділів хребта) деформуючий спондильоз II ступеня та міжхребцевий остеохондроз з множинними масивними клювоподібними розростаннями в ділянці міжхребцевих сполучень та полірадикулярним синдромом без стійкого клінічного ефекту після повторних (два та більше разів на рік) стаціонарних лікувань.
.
До пункту "в" статті 64 належать обмежений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців в одному або двох відділах хребта) деформуючий спондильоз та міжхребцевий остеохондроз з больовим синдромом. Больовий синдром повинен бути підтверджений неодноразовими зверненнями по медичну допомогу та лікуванням.

З Ваших слів, я не вбачаю підстав для встановлення статті 64-б. А стаття 64-в буде означати (з урахуванням воєнного стану) - повністю придатний до служби.

в) вегетосудинна дистонія (стаття 83):

Діагноз вегетосудинної та нейроциркуляторної дистоній у громадян та військовослужбовців повинен бути встановлений в стаціонарних умовах за участю невропатолога, психіатра, окуліста, ендокринолога, а в разі потреби -інших спеціалістів з метою виключення органічних змін (запального, дисфункціонального, травматологічного або іншого характеру), які супроводжують порушення функцій вегетативної та судинної систем.

До пункту "а" статті 83 належать значно виражені вегетосудинні розлади з пароксизмальними порушеннями у вигляді симпато-адреналових кризів (3-4 на тиждень) або синкопальних станів (прості та судомні знепритомнення - більше 1 разу на місяць), які підтверджуються військовими або медичними документами. До цього пункту також належить нейроциркуляторна дистонія (будь-якого типу) за наявності постійних скарг на стан здоров'я, різко виражених вегетосудинних розладів, лабільності артеріального тиску та минущими або стійкими порушеннями серцевого ритму та провідності (неорганічного походження), які не піддаються лікуванню і значно знижують працездатність. Ви можете самі порівняти це визначення з своїми діагнозами, і таким чином зможете передбачити можливий висновок ВЛК по статті 83.

Але в цій статті є тільки два пункти: "а" і "б". 83-б означає, що ВЛК визнає Вас придатним до служби. В свою чергу, стаття 83-а означає, що придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально. А як я вже писав вище, під час воєнного стану за такими статтями висновок ВЛК буде однозначний: "придатний до служби".

г) проблеми з органами дихання:

риніт, синусит, тонзиліт, трахеїт - стаття 45. Отримати пункт "б" статті 45 можна лише якщо у Вас гнійний синусит. При цьому ураховуються перебіг захворювання, частота загострення та безуспішність лікування за стаціонарних умов.

При хронічному декомпенсованому тонзиліті встановлюють статтю 45-в. Під хронічним декомпенсованим тонзилітом слід розуміти одну із форм хронічного тонзиліту, яка характеризується частими загостреннями (2 - 3 рази на рік), втягненням у запальний процес білямигдаликової тканини, регіонарних лімфовузлів та наявністю гнійно-казеозних пробок у лакунах мигдаликів. Інші форми хронічного тонзиліту не дають підстав для застосування цієї статті, і не перешкоджають проходженню військової служби.

д) алергія, викривлена носова перетинка, можливий гайморит - не дають підстав для отримання хочаб обмеженої придатності.

е) підвищений рівень тривоги, призначення заспокійливих та ноотропних препаратів - без встановленого діагнозу не дають підстав для того, щоб ВЛК взагалі звернула увагу на таку проблему.

Враховуючи зазначене, лікарі ВЛК абсолютно вірно казали, що дані захворювання не дають підстав для визнання Вас непридатним до військової служби. Навіть встановлення обмеженої придатності за таких діагнозів - під великим питанням.

На що можна звернути увагу:

1. Плоскостопість - є ймовірність встановлення статті 62-б, для цього потрібно отримати діагноз "плоскостопість 3-го ступеню". Стаття 62-б передбачає, ще непридатність або обмежена придатність встановлюються індивідуально. Тобто навіть у найгіршому випадку - буде обмеже придатність. В найкращому  - визнають повністю непридатним з виключенням з військового обліку.

2. підвищений рівень тривоги - зверніться до невропатолога. Нехай встановить діагноз та дасть направлення в обласну.

3. болі в області серця, тахікардія, аритмія - зверніться до лікаря, отримайте направлення до кардіолога. Є підстави для встановлення статті 38.

Тепер відповідаю на ваші питання по черзі:

1) Тому, що на даний час лікарі ВЛК не бачать підстав для направлення Вас на додаткові обстеження. Але пропонують зробити це Вам. Не зробите - оцінять наявні проблеми на підставі поданих документів та обстежень, і з великою долей ймовірності визнають Вас придатним.

2) поважна причина неявки - це не результат обстеження, а довідка лікаря про хворобу. Тобто невиконання вимог повістки можливе тільки із-за хвороби.

3) це я вказав у розділі "на що звернути увагу".

4) так, звичайно. І не тільки у психіатра, а й у невропатолога.

5) поки що я не вбачаю підстав для встановлення висновку ВЛК "обмежено придатний". ВЛК враховують кожну хворобу окремо, а не "за сукупністю проблем".

за якими критеріями робиться висновок по статтям з коментарем "Обмежена придатність або придатність визначається індивідуально"? - як я вже писсав вище, під час воєнного стану за такими статтіми висновок повинен бути "придатний до служби". Так записано в "Положенні про військово-лікарську експертизу".

6) Якщо порігнорують результати обстеження, і зроблять висновок без урахування наявних проблем зі здоров'ям, Ви  маєте право оскаржити постанову ВЛК до ВЛК вищого рівня, або до ЦВЛК, або до суду. Зрозуміло, що оскаржувати необхідно тільки в тому разі, якщо є вагомі підстави. Тобто якщо результати обстежень дають підстави для встановлення висновку, відмінного від того який записали на ВЛК.

Якщо щось незрозуміло або залишились питання - пишіть на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Дмитрий Гусар
    Дмитрий Гусар
    1 год
    Консультация № 41894
    Мобілізація та ВЛК

    Щиро дякую за роз'яснення!

Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram