Мобілізація,якщо в дружини 2 група інвалідності, які дії по приходу повістки

Відстрочка від мобілізації,якщо дружина має 2групу інвалідності,які дії по приходу повістки.Зразок заяви яка найкраще діє на практиці.Чи посилають на ВЛК.

30.01.2023 20:44 13850

Консультация исполнителя

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
На портале: 2 года
125 отзывов (125 +) (0 -)
Консультации: 260

Доброго дня.

1. Відповідно до абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в редакції Закону № 2122-IX від 15 березня 2022 року, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Отже, Ви не підлягаєте мобілізації, оскільки маєте дружину-інваліда ІІ групи, що прямо передбачено в законі.

Норма абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» є імперативною, вичерпною та не передбачає додаткових умов чи альтернатив окрім вказаних в нормі закону.

Зазначена норма (абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію») не вимагає від військовозобов’язаного оформлювати догляд за дружиною, оформлювати опіку чи піклування над нею.

Крім того, згідно положень ч. 2, 3 ст. 75 Сімейного кодексу України, Ваша дружина є непрацездатною (особа з інвалідністю ІІ групи) та Ви, як її чоловік, відповідно до закону зобов’язані піклуватися про неї та утримувати її.

Тому, достатньо самого факту родинних зв’язків та інвалідності дружини.

Однак, ще бувають випадки коли представники військкоматів просять надати документи про те, що чоловік здійснює догляд чи опіку над дружиною, однак такі вимоги є незаконними.

Здійснення постійного догляду над особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії його потребує або опіки над особою з інвалідністю, це інші самостійні підстави для звільнення військовозобов’язаного від мобілізації і передбачені вони іншими абзацами ч. 1 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (а саме: абз. 10 та абз. 12 ч. 1 ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).

Отже, у Вашому випадку оформлювати опіку не потрібно. Опіка - це інша самостійна підстава для звільнення від мобілізації. Про це потрібно буде говорити у військкоматі, якщо вони будуть вимагати такі документи. В заявах про надання відстрочки я також вказую про те, що зі змісту норми абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» вбачається, що право на відстрочку надається незалежно від того, чи здійснює за ним військовозобов’язаний догляд та чи проживає особа з інвалідністю разом з військовозобов’язаним.

2. Порядок отримання відстрочки.

Після отримання повістки Вам необхідно звернутись до військкомату із письмовою заявою, описати обставини та підстави з обов’язковим посиланням на абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та просити звільнити Вас від мобілізації (надати відстрочку від мобілізації), у зв’язку з тим, що Ви маєте дружину з інвалідністю ІІ групи.

Напишіть мені на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com і я скину Вам зразок заяви. Заява провірена на практиці вже неодноразово.

До заяви необхідно долучити наступні документи, які необхідно нотаріально посвідчити:

  1. Копію довідки МСЕК дружини;
  2. Копію пенсійного посвідчення дружини (де було б зазначено групу інвалідності);
  3. Копію Вашого свідоцтва про одруження (що підтверджує укладення шлюбу).
  4. Копія Вашого паспорта та копія паспорта дружини (якщо в паспортах є відмітка про укладення шлюбу і прописка за однією адресою).
  5. Оригінал Довідки про склад сім’ї (якщо дружина зареєстрована та проживає разом з Вами).

Дану заяву необхідно подавати у двох примірниках. Один для військкомату другий для Вас, щоб військкомат поставив відмітку про прийняття Вашої заяви.

Просто так заяву без відмітки про отримання не віддаємо, в скриньку для «звернень та пропозицій» її не кидаємо.

Відмовити у прийнятті цієї заяви Вам не мають права. Згідно ст.ст. 1, 13 Закону України «Про звернення громадян», у Вас зобов’язані прийняти заяву та зареєструвати її в порядку, визначеному Постановою КМУ від 14 квітня 1997 року № 348.

Але якщо військкомат відмовляється приймати від Вас заяву або ставити відмітку про її прийняття, а часу та бажання оскаржувати такі дії у Вас немає, - направте цю заяву з додатками до неї цінним листом з описом вкладення та з кур’єрською доставкою.

Квитанцію про відправлення та опис вкладення необхідно зберігати. Щоб у майбутньому можна було поскаржитись і долучити доказ направлення заяви та її отримання військкоматом.

З практики скажу, що ТЦК та СП (військкомати) вже менше порушують вимоги про прийняття заяв, приймають їх і ставлять відмітку.

Обов’язково! Заява про надання відстрочки повинна бути подана або надіслана поштою ще до походу у військкомат. Спочатку подаєте заяву, потім все решта (проходження медкомісії, подання документів для уточнення облікових даних і т.п.).

На ВЛК Вас направлять обов’язково. Тому, спочатку заява, потім - ВЛК.

Якщо у Вас є додаткові питання та за зразком заяви про відстрочку можете написати мені на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація буду вдячна за позитивний відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram