Купівля авто у представника власника по довіреності

Вітаю

Потрібне роз`яснення, як діяти у ситуації, щоб убезпечити себе від ризиків

Планую придбати автомобіль з повним переоформленням на себе, купуючи авто у представника власника, який має довіреність на продаж.

Власниця авто заміжня, і за кордоном. Видала довіреність на свого брата на продаж

1. Як варто перевірити довіреність до процесу покупки
2. Чи потрібні ще якісь документи від чоловіка власниці, щоб чоловік із подружжя не міг заявити на протиправність дій з продажу.
Як такий документ оформлюється, якщо чоловік власниці теж знаходиться закордоном і не планує повертатися?

дякую

29.03.2023 22:52 872

Консультация исполнителя

Ілля Хромець
Юрист
На портале: 4 года
31 отзыв (30 +) (1 -)
Консультации: 107

Доброго часу.

1. Щодо довіреності.

За довіреністю брат власниці автомобілю, як її представник (уповноважена особа) повинен мати право на відчуження (продаж) конкретно визначеного автомобілю, право на укладання від імені власниці договору купівлі-продажу автомобіля з правом підпису такого договору, встановлення (визначення) ціни продажу та інших умов договору на власний розсуд, одержувати та сплачувати за угодами грошові суми, всі обов’язкові платежі, розписуватись за довірителя при виконанні доручення щодо продажу, здійснювати всі необхідні реєстраційні дії та отримувати необхідні документи, що пов’язані, або вимагаються для здійснення відчуження (продажу) автомобіля в усіх без винятку установах.

Також в довіреності повинні бути зазначені повні дані про автомобіль (реєстраційний номер свідоцтва, марка, модель, рік випуску, колір, шасі, об’єм двигуна), який продається.

Головне, що має бути зазначено в довіреності, це право на здійснення продажу конкретно визначеного автомобіля, який належить іншій особі з правом здійснення всіх необхідних пов’язаних із таким продажом дій.

2. Щодо інших документів для продажу.

Оскільки власниця авто перебуває в шлюбі, то для офіційного оформлення договору купівлі-продажу автомобіля необхідна також нотаріально завірена письмова згода її чоловіка на продаж автомобіля.

Так як чоловік власниці знаходиться за кордоном, то отримати нотаріально завірену згоду він має особисто в консульській установі.

Письмова згода на відчуження автомобіля, якій знаходиться в спільній сумісній власності подружжя – це по суті односторонній правочин у вигляді заяви, право на посвідчення якого має консульська установа.

Відповідно до ст.38 ЗУ «Про нотаріат» консульські установи України вчиняють такі нотаріальні дії:, зокрема, (1) посвідчують правочини (договори, заповіти, довіреності тощо), крім іпотечних договорів, договорів про відчуження та заставу житлових будинків, квартир, дач, садових будинків, гаражів, земельних ділянок, об’єктів незавершеного будівництва та майбутніх об’єктів нерухомості, іншого нерухомого майна, що знаходиться в Україні; (6) засвідчують справжність підпису на документах;

Відповідно до ст.48 Консульського статуту України нотаріально посвідчувані угоди, а також заяви та інші документи підписуються в присутності консула, який вчинює нотаріальні дії. Якщо угоду, заяву чи інший документ підписано за відсутності консула, то особа, яка підписала такий документ, повинна особисто підтвердити, що документ підписаний нею.

Отже, для оформлення договору купівлі-продажу на автомобіль брат власниці повинен мати довіреність із правом на продаж такого автомобілю, а також письмову (нотаріальну) згоду чоловіка власниці на продаж спільного майна, яку перебуваючи за кордоном чоловік власниці може оформити в консульській установі.

Також, при купівлі б/у автомобілю доречним буде перевірити, чи не перебуває машина в одній з баз: невиконані кредитні зобов'язання; арешт; обмеження на відчуження, а перед покупкою перевірити в сервісному центрі, чи не числиться автомобіль в угоні; замовити у сертифікованих експертів перевірку відповідності ідентифікаційних на ТЗ і в документах.

Для перевірки дійсності довіреності Ви також можете звернутись до будь-якого нотаріуса та отримати відповідний витяг.

Перевірку автомобіля можна замовити в сервісному центри.

Додатково корисні посилання:

Постанова Верховного Суду щодо наслідків продажу автомобіля без згоди іншого з подружжя - https://reyestr.court.gov.ua/Review/93749676

Реєстрація транспортного засобу: https://hsc.gov.ua/index/poslugi/poslugi-pov-yazani-z-avto/reyestratsiya-perereyestratsiya-kolisnih-transportnih-zasobiv-z-vidacheyu-svidotstva-pro-reyestratsiyu-abo-jogo-dublikata-ta-nomernih-znakiv-znyattya-z-obliku-z-vidacheyu-oblikovoyi-kartki-ta-nomernih/

Як купити, продати або обміняти автомобіль - https://igov.org.ua/subcategory/1/4/situation/25

 

В разі потреби звертайтесь.

Контакти виконавця: вайбер: 098-777-4076; телеграм: @Inna_A_1

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram