Товарно-транспортна накладна - без неї зараз ніяк!

Обгрунтування необхідності на всі операції по придбанню цінностей у постачальників і реалізації готової продукції покупцям, по яким навіть теоретично може виникнути питання у необхідності їх перевезення (а якщо контрагент розташований у іншому населеному пункті - то по всім операціям), мати товарно-транспортні накладні або інші подібні документи (квитанції "Нової пошти", тощо). 

26.09.2023 21:24 2892

Консультация исполнителя

В'ячеслав Денисенко
Експерт Шостка
На портале: 2 года
0 отзывов (0 +) (0 -)
Консультации: 14

До недавнього часу жодний бухгалтер або керівник не приділяв значної уваги такому документу, як товарно-транспортна накладна.

Однак в останній час цьому документу приділяється дуже велика увага, особливо у зв`язку з позицією податкової відносно блокування (відмови в реєстрації, зупинення реєстрації) податкових накладних.

На думку податкової, "якщо відсутня товарно-транспортна накладна або інший подібний документ, який підтверджує перевезення товарно-матеріальних цінностей від продавця до покупця, то відсутній факт їх продажу/відвантаження продавцем, а відповідно - придбання/отримання покупцем". І на цій підставі податкова визнає (може визнати) таку операцію - фіктивною.

Все розпочалось з того, що один суд (я не хочу на його назві акцентувати увагу) став на таку точку зору податкової у випадку, коли виходячи з тексту постанови суду дійсно операції купівлі-продажу мали ознаки фіктивності - бо такі обсяги цінностей "в кишені" не перевезеш.

Але, нехай мене вибачать судді:

по-перше, вони не святі,

по-друге, вони не розуміються на бухгалтерському обліку і оподаткуванні так, як на процесуальному  законодавстві,

по-трете, ми всі знаємо про ступінь їх навантаження зараз і мабуть при написанні тексту постанови суддя або його помічник не звернув уваги на дрібниці...

Тобто, один суд на підставі доказів прийняв рішення про визначання операцій фіктивними.

Але, як говорять "диявол криється у дрібницях" і податкова стала використовувати текст цього судового рішення у своїх інтересах.

Розглянемо, що таке товарно-транспортна накладна, де і для чого вона використовується.

Товарно-транспортна накладна - це єдиний для всіх учасників транспортного процесу документ, призначений для обліку товарно-матеріальних цінностей на шляху їх переміщення, розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи, та є одним із документів, що може використовуватися для списання товарно-матеріальних цінностей, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, що може бути складений у паперовій та/або електронній формі та має містити обов`язкові реквізити.

Це визначення міститься у Правилах перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затвердженим наказом Міністерства транспорту України від 14 жовтня 1997 р. N 363 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 20 лютого 1998 р. за N 128/2568 (з урахуванням наступних змін та доповнень до нього) (наділі - Правила).

І у зв`язку з цим, одразу виникає три питання:

  1. Всі нормативні документи стосовно оподаткування затверджується Державною податковою службою або погоджуються з нею.
  2. Всі нормативні документи стосовно бухгалтерського обліку затверджуються Міністерством фінансів або погоджуються з ним.
  3. Згідно преамбули "Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні (надалі - Правила) визначають права, обов`язки і відповідальність власників автомобільного транспорту - Перевізників та вантажовідправників і вантажоодержувачів - Замовників".

Тобто одразу виникає питання - яким чином документ "невідповідного" органу може регламентувати питання бухгалтерського та/або податкового обліку.

Додатково: в більшості випадків суди стали на бік платників податків і не розглядали саму собою відсутність товарно-транспортної накладної як нездоланну перепону для підтвердження даних із податкового обліку з ПДВ.

Розглянемо Податковий кодекс України в редакції на 03 вересня 2023 року.

Товарно-транспортна накладна згадується у його тексті у наступному контексті:

  1. Пункт "230.15. Під час відвантаження горілки та лікеро-горілчаних виробів заповнюється товарно-транспортна накладна, зареєстрована в Єдиному реєстрі товарно-транспортних накладних на переміщення алкогольних напоїв...".
  2. Пункт "230.17. Під час ввезення горілки та лікеро-горілчаних виробів на акцизний склад представник контролюючого органу робить відмітку на товарно-транспортній накладній, зареєстрованій в Єдиному реєстрі товарно-транспортних накладних на переміщення алкогольних напоїв...".
  3.  Пункт "230.18. Транспортування горілки та лікеро-горілчаних виробів, відвантажених з акцизного складу підприємства, на якому виробляються горілка та лікеро-горілчані вироби, без товарно-транспортних накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі товарно-транспортних накладних на переміщення алкогольних напоїв...Порядок ведення Єдиного реєстру товарно-транспортних накладних на переміщення алкогольних напоїв встановлюється Кабінетом Міністрів України...".
  4. Пункт "231.6...У період проведення технічного обслуговування, у разі неможливості зареєструвати акцизну накладну в Єдиному реєстрі акцизних накладних, дозволяється переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами за наявності товарно-транспортної накладної, яка повинна містити інформацію з відповідної акцизної накладної, та паперового примірника акцизної накладної, підписаної особою, уповноваженою на її складання...".
  5.  Пункт 13 підрозділу 8 Прикінцевих положень "...Не вимагається підтвердження товарно-транспортними накладними, що складаються відповідно до Закону України "Про автомобільний транспорт", операцій з перевезення товарів/необоротних активів, придбаних покупцем під час використання особливостей оподаткування, встановлених пунктом 9 цього підрозділу, у зв’язку з поверненням таких раніше поставлених товарів/необоротних активів у власність постачальника, а також у зв’язку з подальшим їх постачанням на користь того самого покупця, якщо такі операції з перевезення здійснені у період з 1 серпня 2023 по 31 жовтня 2023 року включно...".
  6.  Пункт "69.4 підрозділу 10 Прикінцевих положень "У разі неможливості зареєструвати акцизну накладну в Єдиному реєстрі акцизних накладних дозволяється переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами за наявності товарно-транспортної накладної, яка повинна містити всю інформацію, що має міститися у відповідній акцизній накладній, яка повинна бути зареєстрована в Єдиному реєстрі акцизних накладних, протягом строків, визначених у цьому пункті."

І все, тобто у Податковому кодексі України мова йде лише про товарно-транспортні накладні при перевезенні пального, спирту етилового та горілки та лікеро-горілчаних виробів. І жодним чином не йде мова про її обов`язковість або вплив наявності/відсутності на оподаткування.

Крім того, Державна податкова служба України у листі від 29.03.2023 р. N 525/ЗПІ/99-00-21-03-02-10 чітко зазначила:

"Оскільки товарно-транспортна накладна може використовуватися для цілей бухгалтерського обліку, то у частині питання щодо віднесення товарно-транспортної накладної до первинних документів Державна податкова служба України... надіслала зазначений запит до Міністерства фінансів України...".

А у індивідуальній податковій консультації від 22.10.2021 р. N 3973/ІПК/99-00-21-02-02-06 зазначила: "...питання документального оформлення операцій руху запасів з метою ведення бухгалтерського обліку належить до компетенції Міністерства фінансів України.".

Тобто, сама податкова визнає, що вона визнає необов`язковість товарно-транспортної накладної і відсутність підстав для свого втручання в порядок оформлення операцій по руху запасів.

Але незважаючи на такий висновок, особисто я рекомендую всім бухгалтерам заздалегідь перестрахуватись і на всі операції по придбанню цінностей у постачальників і реалізації готової продукції покупцям, по яким навіть теоретично може виникнути питання у необхідності їх перевезення (а якщо контрагент розташований у іншому населеному пункті - то по всім операціям), мати товарно-транспортні накладні або інші подібні документи (квитанції "Нової пошти", тощо). 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram