Мобілізація: служба в ЗСУ та СЗВЧ (ч.5 ст. 407 ККУ)

Я військовослужбовець, але з 25 листопада 2022 року рахуюся в СЗВЧ, військова частина вивела мене з розпорядження частини (позаштат).
Я не залишав самовільно військової частини - ППД в/ч, та ніколи не відмовлявся/не відмовляюся від подальшого проходження служби, але у в/ч своє бачення ситуації і вони нічого не хочуть чути.
У в/ч по відношенню до мене було проведено службове розслідування та напрапвлено документи в ДБР м. Краматорськ.
На даний момент ТУ ДБР у м. Краматорську здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 29.01.23 за ч. 5 ст. 407 ККУ та за фактом ухилення від провадження військової служби. Із ДБР зі мною за цей період ніхто не звязувався та нічого не вручав.
У частині зімною ніхто не хоче спілкуватися так як кажуть, що я позаштатом і мною займається ДБР, хоча я не одноразово казав, о хочу повернутися в частину.
Якщо брати всі обставини і те що я з 25 листопада 2022 року рахуюся в СЗЧ у своїй в/ч (але досудове розслідування у кримінальному провадженні від 29.01.23)...
Чи можуть до мене застосувати, при розгляді кримінальної справи в суді, статтю 75 ККУ (Звільнення від відбування покарання з випробуванням) у старій редакція яка діяла до моменту внесення змін у неї від 13.12.2022 (нова редакція почала діяти з від 27.01.2023). Я так розумію, що на момент вчинення мною злочину діяла редація, що надавала право на звільнення від відбування покарання з випробуванням.
Чи є у даному разі вчинення мною злочину по ч. 5 ст. 407 ККУ - "триваючим злочином", адже пройшов майже рік із дня як в/ч вивела мене не правомірно позаштат і фактично я рахуюся по сьогодні в СЗВЧ, тобто злочин, напено триває, але вже діє інша редакція ст. 75 ККУ яка не звілняє від відбування покарання з випробуванням.
05.10.2023 13:46 438

Консультация исполнителя

Неля Романенко
Юрист
На портале: 9 месяцев
53 отзывы (53 +) (0 -)
Консультации: 154
Топ 3 специализации:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

Так, ст. 407 КК України є триваючим злочином. Під час вчинення триваючого злочину склад закінченого злочину має місце від моменту вчинення злочинного діяння (дії або бездіяльності), але злочин безперервно триває на стадії закінченого злочину до настання подій (добровільне виконання винним своїх обов'язків, з'явлення із зізнанням (явка з повинною) тощо), які припиняють це діяння, «злочинний стан винного».

У разі вчинення триваючого злочину застосовується закон про кримінальну відповідальність, який був чинним на момент завершення такого злочину - до таких правових висновків прийшов ВС/ККС у справі № 220/1260/20 від 11.11.2021. Така правова позиція застосовується судами перших інстанцій (хоча правові позиції не є обов'язковими до врахування іншими судами, на практиці суди першої та апеляційної інстанції застосовують саме правові висновки Верховного Суду). 

У вказаному рішенні суду, суд розтлумачив, що поняття «час скоєння триваючого злочину» має включатися весь проміжок часу, протягом якого особа безперервно вчиняла триваюче діяння на стадії закінченого злочину.

Таким чином, у Вашому випадку ст. 75 КК України не буде застосована. Тим більше, тривалий термін перебування у СЗЧ, буде врахований судом як негативна обставина. 

На Ваші доводи з приводу того, що з військової частини з Вами ніхто не хоче спілкуватись і таке інше - прокурор Вам повідомить, що за статутом Ви мали повернутись самостійно у в/ч, а у командира є обов'язок за Статутом прийняти Вас обратно у військову частину. 

Скоріш за все, Вас має розшукувати Військова служба правопорядку, у тому числі по всім відомим адресам. Якщо ні - то це питання часу. 

Зверніть увагу, що обвинувальні вироки по вказаним злочинам на даний час є дуже суворими. Є певні непрості нюанси, як можна вийти з цієї ситуації, у разі зацікавленності - звертайтесь за нижчевказаним посиланням. 

У разі виникнення додаткових запитань - прошу звертайтесь t.me/romparts

Буду вдячна за відгук! Гарного Вам дня!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram