Сімейна справа. Розірвання шлюбу та розділення спадщини

Доброго дня! Потрібна ваша консультація по сімейній справі та розірванню шлюбу. Ситуація така що мої батьки багато років не в кращих відношеннях, і такии вирішили розірвати шлюб але головнвим питанням залишається спадщина і як вона буде розділятись. Живемо в однокімнатній квартирі (куплялась в шлюбі, оформлена на двох, батька та матір), і зі сторрони батька є хата в селі, передана від його матері по заповіту. Зі слів матері, більшу частину грошей за квартиру у 2000 році заплатила вона.
Як при розлученні буде воно ділитися? Я прописана в цій квартирі також, тому питання стоїть в тому чи буде воно розділятись на двох осіб (батька та матір) чи на трьох (батька, матір та мене)?
Заздалегідь дякую за вашу відповідь.
13.11.2023 10:30 243

Консультация исполнителя

Андрій Топчій
Юрист
На портале: 8 месяцев
40 отзывов (38 +) (2 -)
Консультации: 177
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день!

Відповідно до ст. 69 Сімейного Кодексу України, Дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу.

Відповідно до ч. 1 ст. 57 Сімейного Кодексу України, Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

1) майно, набуте нею, ним до шлюбу;

2) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

3) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;

4) житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду";

5) земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України.

Отже, в даному випадку:

  • Хата в селі перейшла батьку по заповіту від його матері і є його особистою приватною власністю, яка не має бути розподілена і повністю належатиме батьку.
  • Квартира є спільною власністю подружжя, і підлягає поділу між подружжям порівну.  Той факт, що ви зареєстровані в цій квартирі не означає, що у Вас є право власності на неї, тому квартира буде ділитись на 2 частини, а не на 3.

Той факт, що більшу частину грошей за квартиру заплатила матір сам по собі не свідчить про те, що ті кошти належали їй особисто, оскільки квартира була куплена у шлюбі. Враховуючи, що така купівля відбулась у 2000 році, навряд чи факт того, що квартира бу можна буде підтвердити допустимими та належними доказами.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram