діюче ОСББ з 2020 року, голова хоче передати свою посаду з 2024 року. Мені запропонували очолити ОСББ на посаді Голови правління

Доброго дня, потребую консультацію по ОСББ. У нас діюче ОСББ з 2020 року, голова правління хоче передати свою посаду з 2024 року. Мені запропонували очолити ОСББ на посаді Голови правління. Потребую розгорнутої відповіді з посиланнями на закони та нормативи на бланку з печаткою (якщо є можливість печатки).

Маю два питання: (дивитися файл Запит 2023.docx)
1) Про легітимність установчих зборів в 2020 році про створення нашого ОСББ.
2) По сумі яку відображають в платіжках на оплату внесків.
Додаю:
- Статут осбб
- Техпаспорт будинка
- Квитанцію на внески по ОСББ
- Протокол голосування на загальних зборах
- Кошторис
- Тариф
- Витяг по одній із квартир
18.11.2023 14:10 222

Консультация исполнителя

Андрій Топчій
Юрист
На портале: 8 месяцев
40 отзывов (38 +) (2 -)
Консультации: 174
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Питання: чи є проведене таким чином голосування легітимним згідно чинного законодавства України (бо згідно законів знайшов інформацію що співвласники голосують виключно квадратними метрами, що перебувають у їхній власності)? Якщо не є легітимним то які наслідки можуть бути?

 

Відповідь по першому питанню:

 

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», Кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки належної співвласнику площі квартири або нежитлового приміщення у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку, крім випадків, визначених частинами десятою і п’ятнадцятою цієї статті. Якщо квартира або нежитлове приміщення належить співвласникам на праві спільної часткової власності, належна кожному співвласнику площа квартири або нежитлового приміщення визначається відповідно до його частки у праві спільної часткової власності. Якщо квартира або нежитлове приміщення належить співвласникам на праві спільної сумісної власності, для цілей цього Закону такі співвласники вважаються власниками рівних часток.

У той же час, згідно з частиною другою ст. 382 Цивільного кодексу України усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Саме тому, документи, які підтверджують право власності особи на квартиру, також підтверджують право на власність у нежитлових приміщеннях загального користування (сходи, горища, підвали, тощо).

Таким чином, вказане голосування є правомірним. Всім власникам квартир належать вищезазначені нежитлові приміщення на праві спільної сумісної власності, якими вони також голосують так саме, як і квадратними метрами свого будинку. Відповідно, враховуючи положення ст. 6 ЗУ ««Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», такі відомості внесені правомірно.

У будь-якому разі, важливим, перш за все, є реальне волевиявлення співвласників будинку. Наявність технічних помилок у протоколі не впливатиме на дійсність рішень співвласників. У Вашому випадку, за рішення проголосувало більш ніж 75% голосів власників будинку, що само по собі закриває питання щодо легітимності рішення, навіть якби у протоколі були помилки.

Питання: на яку площу треба нараховувати суму внесків? Якщо на загальну згідно тех паспорта – то хто повинен компенсувати цю недоплату 75 000 – 80 000 грн і чи взагалі це можливо її компенсувати на користь ОСББ?

Відповідь: Відповідно до ч. 3 ст. 10 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», Ціна послуги з управління багатоквартирним будинком встановлюється договором про надання послуг з управління багатоквартирним будинком з розрахунку на один квадратний метр загальної площі житлового або нежитлового приміщення, якщо інше не визначено договором про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, та включає:

1) витрати на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території і поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку відповідно до кошторису витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, крім витрат на обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги, у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем;

2) винагороду управителю, яка визначається за згодою сторін

Термін «загальна площа квартири» використовується в ряді підзаконних актів (наказ Держкомстату України «Про затвердження Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 1-житлофонд (річна)« Житловий фонд »від 21.07.2008 р № 251; наказ« Про затвердження Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна »від 24.05.2001 р № 127; наказ Держкомстату України від 18.04.2005 р № 95, Інструкція з ведення погосподарського обліку в сільських, селищних та міських радах; наказ Державного Комітету України з питань Житлово-комунального господарства «Про затвердження Методичних рекомендацій з питань технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна» від 05.09.2003 р № 146 і т.д.), згідно з якими загальна площа квартири визначається як сума площ усіх приміщень квартири, вбудованих шаф і літніх приміщень, підрахованих із такими знижувальними коефіцієнтами:

  • для балконів і терас - 0,3;
  • лоджій - 0,5;
  • засклених балконів - 0,8;
  • веранд, засклених лоджій і холодних комор - 1,0.

Відповідно, суму внесків треба нараховувати на повну площу, відповідно до технічного паспорту.

Недоплата по внескам має бути в даному випадку компенсована власниками квартир. При цьому, відповідно до статті 256 Цивільного кодексу України позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Загальний строк позовної давності становить три роки (ст. 257 ЦКУ).

Таким чином, реальним є нарахування вказаної суми з власників квартир за останні 3 роки. Але варто враховувати, що ОСББ є саме об'єднанням співвласників, тому співвласники можуть мати застереження проти такого рішення і, використовуючи механізм Загальних Зборів ОСББ, скасувати вказане рішення Правління.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram