Супровід студентом малолітнього брата за кордон

Добрий вечір.

Студент денної форми навчання планує супроводити брата за кордон якому 10 років. Є готова відстрочка ( є відмітка в приписному). Чи можливо це? Які потрібні документи? Батьки мають надати довіреність? Надайте будь ласка перелік документів які необхідні.  Дякую

28.11.2023 18:52 214

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
725 отзывов (724 +) (1 -)
Консультации: 1901
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Вітаю.

Так, може хлопець може здійснити супровід свого брата за кордон, на підставі  абз. 13 пункту 2-3 Правил перетинання кордону (див. за посиланням: Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua) за яким передбачено наступне :

«Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону. При цьому в разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану рішення щодо надання дозволу на виїзд за межі України особі чоловічої статі, яка супроводжує дитину, яка не досягла 16-річного віку, приймається з урахуванням приналежності супроводжуючої особи до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації, за наявності у неї підтвердних документів»

Таким чином, брат - студент може супроводити за кордон свого брата, якому є 10 років при наявності документів:

-військово-обліковий документ (посвідчення про приписку) з відміткою про отримання відстрочки або довідки про отриману відстрочку з ТЦК СП

-або нотаріально посвідченої згоди батьків дитини

-або  при наявності заяви від одного з батьків дитини що завірена органом опіки та піклування, в якій один з батьків цією заявою уповноважує   на супровід дитини  за кордон.

 Тобто для перетину дитиною кордону потрібно мати: або посвідчену нотаріальну згоду обох батьків на її супровід , або заява одного з батьків, що посвідчена органами опіки.

Тож, батьки можуть обирати, або зробити нотаріальну згоду, або заяву, яку має посвідчити органи опіки. 

Крім того, за правилами п. 2-3 Правил перетину кордону, для супровіду дитину за підставою що визначена в абз.13 цього пункту необхідно також отримати від Нацсоцслужби  погодження   дозволу на виїзд за межі України дітей, та повідомляє про це МЗС із зазначенням держави остаточного перебування дітей.

Перелік органів Нацсоцслужби див. за посиланнямТериторіальні органи Нацсоцслужби | Національна соціальна сервісна служба України (nssu.gov.ua)

При наявності вказаних документів від батьків, погодження від Нацсоцслужби, відмітки ТЦК СП  в приписному про отриману відстрочку, студент має право на виїзд з України.

Скиньте мені наявні документи як будуть всі готові, я Вам допоможу із погодженням від Нацсоцслужби.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram