чи потрібно відпрацьовувати 2 тижні при звільненні

чи потрібно відпрацьовувати 2 тижні при звільненні
10.12.2023 16:21 251

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
146 отзывов (146 +) (0 -)
Консультации: 742

Вітаю!

Відповідно до вимог статті 38 КЗпП працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. Якщо заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу, власник або уповноважений ним орган має розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Законом не передбачено відпрацювання двотижневого або іншого строку перед звільненням за власним бажанням. У статті 38 КЗпП йдеться про попередження щодо звільнення за два тижні (якщо немає поважних причин, які зобов’язують роботодавця розірвати трудовий договір у строк, у який просить працівник).

Список поважних причин перераховано у ч. 1 ст. 38 КЗпП. Серед них:

  • переїзд на нове місце проживання;
  • переведення чоловіка чи дружини на роботу в іншу місцевість;
  • вступ до навчального закладу;
  • неможливість проживання у зазначеній місцевості через стан здоров’я чи викликані хвороби, що підтверджено медичною довідкою;
  • вагітність;
  • догляд за малюком до 14-річного віку чи дитиною, яка має інвалідність;
    догляд за хворим членом родини або особою з інвалідністю першої групи;
  • вихід на пенсію;
  • інші поважні причини.

Загалом, 2 тижні – це строк на звільнення, якщо немає поважної причини. Двотижневий строк не застосовують, якщо працівник має поважну причину для звільнення.

Такі працівники можуть указувати будь-яку дату звільнення. Якщо причину прямо не зазначено в цій статті, то поважність причини вирішує сам роботодавець. Керівник підприємства може скоротити строк відробітку або взагалі його не застосовувати та звільнити працівника одразу за його згодою.

Завжди можна спробувати мирний спосіб звільнення – ЗА ЗГОДОЮ СТОРІН , коли працівник і роботодавець дійшли згоди припинити трудовий договір будь-коли. Кожен із них може бути ініціатором припинення трудових відносин. Сторони взаємно визначають дату припинення трудового договору.

Згідно зі ст. 4 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", у зв'язку з веденням бойових дій у районах, у яких розташоване підприємство, установа, організація, та існування загрози для життя і здоров'я працівника він може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві (крім випадків примусового залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури).

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram