Проходження ВЛК військовослужбовцем

Доброго дня. Перед службою мав мігрені, але до лікарів не звертався, бо на роботі знали про це, і коли траплялися приступи давали відгули. Приступи були десь сутки і траплялися десь раз в 3-4. місяці. Під час ротації в зоні бойових дій ,напевне із-за недостпу почалися знову приступи, і на порядок частіше. Радять звернутися до ВЛК. Але ж я ніде з цього приводу не наближався, і вряд чи зможу доказати. У 2003 році був визнаний непридатним у мирний час , обмежено придатними у військовий.( Наслідки ЗЧМТ) При мобілізації призивався іншим військоматом, ВЛК по факту не було. Яке заключення дали там не знаю. У студентські часи буф відсторонений від фізкультури і ходив на ЛФК. Також лікувався у профілакторії від інституту. Підкажіть чи можна якось дістати свою особову справу з військомату за 2003 р., та може якось можна дістати з архівів історію лікування з профілакторію і студентської поліклініки ( лікувався десь у 2000 -х роках). Профілакторія на данний час вже не існує. І чи займаються цим адвокати, можуть вони дістати з архівів ці історії( якщо це взагалі можливо, бо я з Харкова, і боюсь що взагалі там архівів вже не існує). Але якщо є така можливість було б дуже не погано. І яким чином зараз можна довести лікарям те, що я маю мігрені. Маю також невеликі проблеми зі спиною( дуже багато протрузій, грижі шморля, спондільози, спонділоартрози), але як мені поясняв військовий лікар , то не критично. Але я дуже швидко втомлююсь, і можливо на ВЛК можна дати якесь обмеження на носіння бронежилету.? ( Фото Документів можу надіслати надіслати). Заздалегідь дякую.

26.02.2024 11:39 264

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
734 отзывы (733 +) (1 -)
Консультации: 1857
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

1. Ви пишете: чи можна якось дістати свою особову справу з військомату за 2003 р.? - так, можна, але справа в тому, що ці архівні матеріали вам ніяк не допоможуть. Рішення щодо оцінки ступеня придатності до військової служби приймається постановою ВЛК на підставі теперішнього стану здоров'я, а не того який був 20 років назад. Тим більше зараз, під час воєнного стану, коли ВЛК можуть проводитися через кожні 6 місяців.

2. проблеми зі спиною. Ви пишете: як мені поясняв військовий лікар, то не критично. На жаль, зі слів військових лікарів будь-яка проблема зі здоров'ям військовослужбовця не виглядає критичною. В таких питаннях не можна покладатися на слова - потрібно проходити ВЛК, отримувати письмову постанову ВЛК, і в разі потреби - оскаржувати її висновки. 

Протрузії, грижі шморкля - це дійсно не критично. У відповідності до Розкладу хвороб Наказу № 402, це стаття 64-г, тобто придатний до служби. Зовсім інша справа - спондільоз та спондилоартроз. Якщо при обстеженні буде встановлено наявність спондильозу III-IV ступенів з постійно вираженим больовим синдромом, то це є підставою для застосування статті 64-а, тобто непридатний з виключенням з військового обліку. Те ж саме стосується спондилоартрозу або спондилоартриту.

При менш значних порушеннях встановлюється стаття 64-б, тобто обмежена придатність. Але тут проблема: невдовзі буде прийнята нова версія Наказу 402, де буде тільки придатний та непридатний, а всі кому встановлено обмежену придатність, будуть змушені наново проходити ВЛК.

3. Мігрень - це стаття 22 Розкладу хвороб, і в переважній більшості випадків це саме 22-в, тобто придатний до військової служби.

Як вказано в Поясненні до застосування статті 22, до пункту "в" статті 22 належать різні форми мігрені з частими (2 та більше на місяць) і довготривалими (доба та більше) нападами.

В свою чергу, за статтею 22-в придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально. Але слід враховувати, що у відповідності до пункту 20.4. Положення про військово-лікарську експертизу, під час дії воєнного стану за статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку придатності або обмежену придатність до військової служби осіб, ВЛК приймає постанову "придатний до військової служби".

Тобто від того факту, чи зможете Ви довести лікарям наявність мігрені, чи не зможете - для вас нічого не зміниться. 

Таким чином, для вас єдиний варіант - це сподіватися на проблеми зі спиною (спондильоз, спондилоартроз). Діагноз по таким захворюванням можна поставити лише при наявності обстеження за допомогою МРТ. При цьому вам необхідно скаржитись на болі в спині, і щоб ваші скарги записували в вашу медичну картку. Тому що в основному, саме наявність больового синдрому є необхідною та обов'язковою умовою - як для направлення на стаціонарне лікування, так і для можливого висновку ВЛК про непридатність до військової служби (в разі висновку лікарів про неуспішність стаціонарного лікування).

Якщо є фото обстежень шийного/грудного/поперекового відділу хребта - скиньте мені на пошту ddmitr@ukr.net

я перегляну і напишу вам - на що можна сподіватися, та що можна зробити додатково.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram