Чи можу я розраховувати на статус «Непридатний до військової служби»?

Вітаю.
Маю наступні діагнози, в результаті обстежень рентген + МРТ.

Полісегментарний остеохондроз, деформуючий спондилоартроз грудного відділу хребта. Кіфоз 3 ст., сколіоз 1 ст.
Пошкодження заднього рогу медіального меніска 2ст. Сурпрателярний бурсит. Хондромаляція надколінка 1 ст.

27.02.2024 21:58 323

Консультация исполнителя

Неля Романенко
Юрист
На портале: 9 месяцев
52 отзывы (52 +) (0 -)
Консультации: 142
Топ 3 специализации:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго вечора!

Відповідно до Ваших діагнозів, Вашею статтею буде ст. 64 Розладу хвороб Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, яке завтерджено Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402.

В цю статтю включені хвороби - хвороби хребта (дорсопатії) та їх наслідки М40-М54 (кіфоз і лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії).

Враховуйте, що пункти А (Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку), Б (Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально), В (Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально) вказаної статті залежать від рівня порушення функцій організму, які встановлюються у ході проходження ВЛК.

Наприклад, Ваш діагноз Кіфоз 3 ст.

До пункту А статті 64 належать: 

фіксовані викривлення хребта (кіфози, сколіози IV ступеня) з різкою деформацією грудної клітки (реберний горб та інше) та значним порушенням функції зовнішнього дихання III ступеня за рестриктивним типом.

До пункту Б статті 64 належать:

остеохондропатії хребта (кіфози, структурні та неструктурні сколіози III ступеня) з помірною деформацією грудної клітки та порушенням функції зовнішнього дихання II ступеня за рестриктивним типом.

Надалі, спондилоліз та спондилолістез.

До пункту А статті 64 належать: 

спондилолізний спондилолістез III-IV ступенів (зміщення більше ніж на половину поперечного діаметра тіла хребця) з постійно вираженим больовим синдромом

Сколіоз 1 ст. не входить до переліку хвороб. При цьому в ході ВЛК ступінь сколіозу визначається за рентгенограмами, виконаними у вертикальному та в горизонтальному положеннях, на підставі виміру кутів сколіозу (за методикою Ліппмана - Коба): I ступінь - 1-10°, II ступінь - 11-25°, III ступінь - 26-50°, IV ступінь - більше 50° (за В.Д. Чакліним).

Ваші діагнози - полісегментарний остеохондроз, деформуючий спондилоартроз грудного відділу хребта. Треба виходити зі ступеня порушення функцій організму.

З практичної точки зору можу зазначити, що по-перше за хворобами спини дуже важко добитись навіть обмежено придатного (має бути вкрай важкий випадок), по-друге - дуже часто лікарі ВЛК занижують певні діагнози. У результаті необьхідно оскаржувати такі висновки ВЛК, при цьому мати протилежний висновок профільного лікаря з іншого медичного закладу, який буде доводити Вашу правоту.

На попередній погляд, виходячи з Ваших діагнозів, маю великі сумніви, що ВЛК визнає Вас непридатним до військової служби.

У разі наявності у Вас додаткових запитань - прошу напишіть мені у телеграм @romparts

Буду вдячна за відгук на даному сайті! Гарного Вам вечора!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram