безоплатна оренда нежитлового приміщення

Доброго дня! Потрібна консультація по безоплатній оренді не житлового приміщення (офісне).
Тобто які можуть буди складнощі з податковою, чи потрібно платити якісь податки, подавати якісь звіти, які ще можуть бути нюанси, максимально широка відповідь.
Приміщення буде здавати фізична особа(колишня дружина), а орендувати ФОП на 3 групі(колишній чоловік).
Також потрібен приклад такого договору.
17.04.2024 11:43 121

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
727 отзывов (726 +) (1 -)
Консультации: 1904
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

За п. 292.3. Податкового кодексу, до суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку.

Отже, передача ФОПУ ІІІ гр. у безоплатне користування нежитлового приміщення буде вважатися доходом такого платника податків, та має включатися  в оподаткованих дохід звітного періоду.

Ви можете оформити договір позички нежитлового приміщення (зразок я Вам надам), та включати вартость безоплатної передачі у користування в оподаткований дохід ФОПа (тобто, відображати в податковій декларації платника єдиного податку в звітних періодах), та оподатковувати за ставкою 5%.

Як визначити вартість безоплатно отриманого нежитлового приміщення?

Так, суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг) з урахуванням звичайних цін. 

Звичайна ціна визначається відповідно до положень п.п. 14.1.71 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, згідно до якого звичайна ціна - ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін.

Отже, ФОП має визначити вартість безоплатно переданого майна з урахуванням звичайної ринкової вартості оренди такого майна (можна не робити оцінку майна, адже ця послуга вартує не мало, а  запросити  наприклад висновок  компанії з нерухомості скільки може коштувати оренда цього приміщення на ринку нерухомості), ПКУ не ставить вимог чим таке визначення ціни користування має бути обгрунтоване документально.

Другий варіант. ФОП може укласти договір оренди нежитлового приміщення, в якому визначити вартість оренди. Але тут є нюанс. У зв'язку із тим, що орендодавець є фізичною особою (не ФОП), та надає свою нерухомість в оренду суб'єкту господарювання (ФОПу на ІІІгр.), то при виплаті доходу такий ФОП має утримати податок 18% ПДФО та 1,5% військового збору та подавати в податкову форму 1ДФ (звіт) про виплачений дохід фізичній особі, та різницю від орендної вартості оплачувати орендодавцеві ( готівкою чи безготівковим переказом).

Тобто, Ви можете обрати 2 варіанти.

Але ще є і 3 варіант. Просто для інформації.

Фізична особа (орендодавець) відкриває ФОП на ІІ гр. з КВЕДом 68.20 "Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна" та здає в оренду ФОПу на ІІІ групі, самостійно оподатковує свій дохід та сплачує ЄСВ 22% ( добровільно  поки діє воєнний стан), та єдиний податок (20% від мінімальної заробітної плати, зараз це 1600грн. щомісячно), та подає декларацію 1 раз в рік.

 Зразки договорів позички та оренди відправлю Вам на ел. пошту, напишіть мені свої дані на мою ел. пошту:marina.bekalo@gmail.com

+380966005361 Вайбер/Телеграм

Також у разі виникнення додаткових питань або уточнень, можете також звертатися

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram