відстрочка від мобілізації

Добрий день. В мене батько інвалід I группи інвалідності та за довідкою МСЕК потребує постійного догляду.

Мати - працюючий пенсіонер пенсійного віку (60 років). Я єдиний син.
Чи маю я право на відсрочку від мобілізаціі за новим законом 10449?
Як я розумію, мені потрібно встановити постійний догляд за батьком I группи інвалідності, який потребує постійного догляду. Так як моя мати пенсіонер - згідно з з ч. 3 ст. 75 СКУ та статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, що підтверджує отримання пенсії за віком, то вона не є працездатною особою, зобов’язаною утримувати свого чоловіка з інвалідністю.

Тобто у такому разі я єдиний хто може втановити постійний догляд, адже за статтею 202 СКУ я зобовязаний утримувати батьків єкі є не працезданими, та за статею 51 Конституції України зобовязаний піклуватися про своїх непрацесдатних батьків, а такими є як батько інвалід який потребує постіного догляду так і мати пенсіонерка.
Також виходить що я в такому разі маю право на відстрочку за Статтею 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації 1-ї частини пунктом 9-тим, що свідчить про те, що зайняті постійним доглядом за хворим батьком, який за висновком медико-соціальної експертної комісії потребує постійного догляду, я не підлягаю призову на війскову службу та повинен отримати відсрочку від мобілізації. Вірно я зрозумів?

Можете надати зразок заяви до ТЦК та підскажіть будь ласка, які мої повинні бути подальші дії для встановлення постійного догляду на не профессійній основі, та які для цього потрібні документи та в цілому, що потрібно зробити?

Своєчасно дякую за відповідь. Доповню що я не працюю, а тому можу разраходувати на встановлення соціальноі виплати за постановою Кабінету Міністрів №859. Мати працює. Думаю, що середній дохід не буде перевищувати мінімальну заробітну плату, що і потрібно для отримання довідки про постійний догляд з встановленням соціальної виплати. Дякую.

Доповненний коментар на вашу першу відповідь:
----------------------------------------------------------------------
Добрий день, як я зрозомів, у мене є можливість права на відстрочку без догляду на опіку по абзацу 13-му 1-му пункту 23-ї статі про відстрочку нового закону 10449. Вірно?

Тож якщо так, пояснете як отримати відтрочку без постійного догляду та з постійним доглядом теж. Тому що оформлення постійного догляду на опіку все ж таки є в преорітеті, тому що по ньому можна отримувати стаж та хоч і не велику, та грошову домомогу.

Та складете приклад заяви до ТЦК і одразу таке питання, можливо буде оформляти догляд вказуючи і один ,і другий пункт для відстрочки, тобто і 11-й і 13-й цього закону чи тільки один?

Та розясните питання як всеш таки отримати постійний догляд і що для цього потрібно. Якщо по догляду не вийде щось, то ж можна буде отримати відсрочку і без догляду виходить, це також розяснете, як запасний варіант.

Як я зрощумів ваша консультація будек коштувати 350 грн, вірно? Якщо все так і розяснете ці питання (с доглядом та без) та надасте приклад заяви до ТЦК то з радістью вислухаю ваші поради та рекомендації. Буду дуже вдячний вам за допомогу.

Та ще таке питання, чи можлива подача такої заяви у ТЦК з копіми документів наприклад по почті, зоб самому там не зявлятись. Чи розглянуть і приймуть вони таку заяву на відсроку і як я дізнаюсь про результат. Питаю за відправку письмом, тому що через ЦНАП як це зараз вказано у законі зробити не можливо, а єлектронній кабінет військовослужбовця зараз не інснує і чи буде взагалі не відомо коли. Тай не хочеться його рееструвати, бо завтра ім може вдумати відправляти єлектронні повістки. Наперед дякую за вашу відповідь на моі питання

22.04.2024 16:43 262

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
146 отзывов (146 +) (0 -)
Консультации: 741

Вітаю!

У ВАС МОЖЕ БУТИ ДВІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ  ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ. 

11 квітня Верховна Рада ухвалила у другому читанні проєкт № 10449 Закону про мобілізацію та порядок проходження військової служби. Закон підписан Президентом та оприлюднен - він вступить в дію 18.05.24р.

Закон України
Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку

8. У Законі України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 16, ст. 255 із наступними змінами):

11) статтю 23 викласти в такій редакції:

"

1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:

9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір'ю (батьком чи матір'ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім'ї, які зобов'язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я потребують постійного догляду;

ВАМ ТРЕБА ОФОРМИТИ ПОСТІЙНИЙ ДОГЛЯД ЗА БАТЬКОМ-ІНВАЛІДОМ, ЯКЩО Є РІШЕННЯ МСЕК АБО ЛКК ПРО НЕОБХІДНІСТЬ ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ. 

ПОСТІЙНИЙ ДОГЛЯД - ЦЕ СОЦІАЛЬНА ПОСЛУГА.

Нормативна база

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про соціальні послуги

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2671-19#Text

Стаття 11. Уповноважені органи системи надання соціальних послуг

4. До повноважень районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, виконавчих органів міських рад міст обласного значення, рад об’єднаних територіальних громад належать:

5-1) визначення особливостей надання соціальних послуг на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці/територіальної громади у разі введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях;

Соціальні послуги – дії, спрямовані на профілактику складних життєвих обставин, подолання таких обставин або мінімізацію їх негативних наслідків для осіб/сімей, які в них перебувають. Особі/сім’ї можуть надаватися одна або одночасно декілька соціальних послуг. Порядок організації надання соціальних послуг затверджується Кабінетом Міністрів України (Закон України "Про соціальні послуги" (далі - Закон).
Хто може бути надавачем соціальних послуг:
Надавачі  соціальних послуг - юридичні та фізичні особи, фізичні особи - підприємці, включені до розділу "Надавачі соціальних послуг" Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг.
Фізичні особи,які надають соціальні послуги з догляду відповідно до цього Закону без здійснення підприємницької діяльності, можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числа членів своєї сім’ї, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права і обов’язки та є:
  1. особами з інвалідністю I групи;
  2. дітьми з інвалідністю;
  3. громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;
  4. невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;
  5. дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежні), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги. Перелік тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, надання такій дитині соціальних послуг затверджено

Для оформлення  постійного догляду за особою, яка його  потребує, потрібно звернутися  до структурного підрозділу з питань соціального захисту населеннячи центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем проживання/перебування людини, яка потребує догляду та надати наступний  перелік документів:

– заява про те, що особа хоче здійснювати  постійний  догляд  за особою, яка потребує догляду;

– копії паспорта  особи, яка буде здійснювати догляд та особи, щодо якої буде здійснюватися догляд;

– медична довідка  особи, яка буде здійснювати догляд;

– довідка щодо  реєстрації  місця проживання;

– документи  щодо права власності  на майно  або  право користування  ним;

- довідка лікарської комісії, яка  підтверджує те, що особа потребує постійного стороннього догляду іншої особи.

Якщо догляду потребує дієздатна особа, яка усвідомлює свої дії, але у зв’язку зі станом здоров’я потребує стороннього догляду, то в такому випадку потрібна обов’язкова згода про отримання догляду. 

Фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду відповідно до Закону без здійснення підприємницької діяльності, виплачується компенсація за догляд (абзац перший частини сьомої статті 13 Закону).

Розмір компенсації за догляд фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на непрофесійній основі, незалежно від кількості осіб, за якими здійснюється догляд, розраховується як , в якому надаються соціальні послуги, та  який передує місяцю, що є попереднім до місяця звернення із заявою про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

Середньомісячний сукупний дохід фізичної особи, яка надає соціальні послуги, визначається із застосуванням автоматизованого обміну даними між інформаційно-телекомунікаційними системами органів влади, підприємств, установ, організацій та обчислюється шляхом ділення середньомісячного сукупного доходу сім’ї цієї особи на кількість осіб, які входять до складу сім’ї, згідно з Методикою обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї для надання соціальних послуг, затвердженою наказом Мінсоцполітики від 17 травня 2022 року № 150.

Розмір компенсації за догляд фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду відповідно до Закону без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, визначається з розрахунку  мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі за одну годину догляду за однією особою, але . Компенсація за догляд фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, виплачується фізичним особам - надавачам соціальних послуг, які не перебувають у трудових відносинах, не є фізичними особами - підприємцями, не провадять незалежної професійної діяльності (наукової, літературної, артистичної, художньої, освітньої або викладацької, а також медичної, юридичної практики, у тому числі адвокатської, нотаріальної діяльності тощо), не перебувають на обліку як безробітні та відповідно до тристороннього договору про надання соціальних послуг з догляду, що укладається у письмовій формі між фізичною особою - надавачем соціальних послуг з догляду, отримувачем соціальних послуг з догляду або його законним представником та структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, виконавчих органів міської ради міст обласного значення, рад об’єднаних територіальних громад (далі - орган соціального захисту населення).

Однією з істотних умов такого договору є кількість годин надання соціальних послуг з догляду на місяць.

Відповідно до пункту 9 частини першої статті 11 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, зокрема підлягають:

  • один із непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікун, піклувальник, один із прийомних батьків, батьків-вихователів, які фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, тяжко хворою дитиною, якій не встановлено інвалідність,
  • непрацюючі працездатні особи, які здійснюють догляд за особою з інвалідністю I групи або за особою, яка досягла пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", та за висновком закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства.

13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та відповідно до закону зобов'язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов'язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов'язаних за вибором такої особи з інвалідністю;

МІСЦЕ РЕЄСТРАЦІЇ НІЯК НЕ ВПЛИВАЄ НА ОБОВ'ЯЗОК УТРИМУВАТИ БАТЬКА-ІНВАЛІДА. 

Обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплено в статті 51 Конституції України.
Згідно з частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

Обов`язок повнолітніх дітей утримувати батьків чинним законодавством не пов`язується з працездатністю дітей і їх можливістю надавати батькам матеріальну допомогу та виникає на підставі сукупності наступних умов:

  • походження дитини від матері, батька (кровне споріднення) або наявність між ними інших юридично значущих зв`язків (зокрема, усиновлення);
  • непрацездатність матері, батька (тобто вони є особами, які досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або особами з інвалідністю);
  • потреба матері, батька в матеріальній допомозі.
Встановлення факту перебування особи на утриманні має юридичне значення для отримання відстрочки від мобілізації.
Факт перебування фізичної особи на утриманні, заінтересована особа має вирішити у декілька способів: по-перше, особа має право звернутися до органів та організацій за отриманням Довідки про підтвердження факту перебування особи на утриманні; по-друге, подати заяву до суду про встановлення факту, що має юридичне значення, 
У разі, якщо встановлення юридичного факту пов'язане з вирішенням спору про право, заінтересована особа має звернутися до суду в порядку позовного провадження (абзац 3 пункту 3 постанови Пленуму Верховного суду України від 31.03.1995 № 5 “Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення”, ст.ст. 315-318 ЦПК України). Наприклад, встановлення права на пенсію військовослужбовця у зв’язку із знаходженням на утриманні.
Предметом доказування є:
  • мета встановлення факту знаходження особи на утриманні.
  • відсутність можливості встановити факт знаходження особи на утриманні через відповідні організації, органи місцевого самоврядування (в позасудовому порядку);
  • наявність заробітної плати, стипендії, пенсії у заявника і її співвідношення з доходами особи, якій надається допомога;
  • непрацездатність заявника.
Приблизний перелік необхідних доказів:
  1. докази, які підтверджують факт перебування заявника на утриманні особи(документи, акти, листи ділового і особистого характеру, які містять відомості про перебування заявника на утриманні);
  2. докази, які встановлюють, що надані заявнику матеріальні засоби є основним ї постійним джерелом його існування (корінці поштових переказів, листи та інші документи, які свідчать про одержання заявником грошей або іншої допомоги від годувальника);
  3. довідка житлово-експлуатаційної організації або сільської Ради про те, що заявник звертався до них за одержанням документа про перебування на утриманні померлого, але йому у цьому відмовлено (через відсутність відомостей про утримання або на тій підставі, що заявник не був на утриманні);
  4. документи, які свідчать про те, що заявник є членом сім’ї померлого (копія свідоцтва про шлюб, народження, усиновлення та ін.);
  5. документи, які встановлюють, що заявник був неповнолітньою або непрацездатною персоною, не був членом сім’ї спадкодавця, але перебував на утриманні спадкодавця не менш як п’ять років та одержував від спадкодавця матеріальну допомогу, що була для нього єдиним джерелом засобів для існування(копія свідоцтва про народження, довідка про інвалідність, інші письмові докази), якщо встановлення факту перебування на утриманні необхідне для оформлення права на спадщину;
  6. копія свідоцтва про смерть годувальника чи повідомлення військкомату;
  7. покази свідків ( ЦПК України);
Заява (з додатками) подається у примірниках в залежності від кількості учасників провадження.
Доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи (доказами можуть бути : пояснення сторін, третіх осіб та їхніх представників, письмові докази, речові докази, покази свідків, висновки експерта).
ххххххххх
Подаєте заяву в ТЦКСП (військомат) в 2-х екземлярах та по списку в додатках документи в 1 екз. На другому екземлярі військомат має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе.
Зразок заяви:
До ___РТЦК та СП
___
Адреса: ___
Від: ___
___року народження
Адреса проживання:
Тел.:
Заява
Прошу надати мені відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації згідно до п.9 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» як особі, котра здійснює постійний догляд за батьком-інвалідом І групи. 
Вказані вище обставини підтверджуються документами наведеними у додатках.
Додатки:
  1. Довідка МСЕК 
  2. Копія посвідчення інваліда,
  3. Копія рішення про встановлення постійного догляду та виплату компенсації .
  4. ___
____  ______________ 2024 р.                ____________            ___
НАПРАВИТИ ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВИ МОЖЕТЕ  ПОШТОЮ, АЛЕ ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ МОЖЛИВО ТІЛЬКИ ОСОБИСТО З'ЯВИВШИСЬ ДО ТЦКСП. 
АЛГОРИТМ ДІЙ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ:
1. ПОДАТИ ЗАЯВУ ДО ТЦКПС ПРО НАДАННЯ ВАМ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ. 
2. ПРОЙТИ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКУ КОМІСІЮ. 
3. ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ. 
Якщо подобається, тисни кнопку
  • Вадим Смирнов
    Вадим Смирнов
    1 неделю
    Консультация № 54159
    відстрочка від мобілізації

    Чудово, получив повну відповідь, да ще й на додаткові запитання відповіли серед ночі

Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram