Аналіз податкового резиденства щодо доходів

Доброго дня.
Маю ФОП відкритий в Україні, він є діючим. З 2019 року ведеться підприємницька діяльність, подається звітність тощо. Але, я живу  в Словакії, більше 183 днів на рік. Доходів там не маю за весь 2023рік. Живу на доходи від ФОП в Україні та  КІК. 
Також є КІК в UK. Чи маю я повідомити податкову в Україні про КІК?.
по КІК за 2022 не подали, чекали фінзвіти. Як правильно подати звітність по КІК у складі цьогорічної декларації, якщо наразі готова фінансова звітність лише за 2022 рік? За 2023 буде готова не раніше жовтня цього року. Чи буде штраф, якщо подати звіт тільки за 2022 рік?

13.05.2024 15:38 452

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
798 отзывов (797 +) (1 -)
Консультации: 2061
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго дня.

1. З приводу податкового резидентства.

Якщо у Вас є відкритий ФОП в Україні ( працюючий чи ні), українська податкова буде однозначно вважати Вас своїм податковим резидентом.

Пунктом 14.1.213 ст. 14 Податкового кодексу   зазначені критерії для визначення податкового резидентства фізичної особи:

14.1.213. резиденти - це:

-фізична особа - резидент - фізична особа, яка має місце проживання в Україні.

- разі якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні;

-якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні. У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом періоду або періодів податкового року.

Достатньою (але не виключною) умовою визначення місця знаходження центру життєвих інтересів фізичної особи є місце постійного проживання членів її сім'ї або її реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності.

Якщо неможливо визначити резидентський статус фізичної особи, використовуючи попередні положення цього підпункту, фізична особа вважається резидентом, якщо вона є громадянином України.

Достатньою підставою для визначення особи резидентом є самостійне визначення нею основного місця проживання в країні, або її реєстрація як самозайнятої особи.

Оскільки Ви сплачуєте податки в Україні та маєте зареєстрований ФОП, податкова вважатиме Вас українським податковим резидентом.

За ст. 39-2 Податкового кодексу України Податковий кодекс України | від 02.12.2010 № 2755-VI (rada.gov.ua), контрольована іноземна компанія (КІК)- будь-яка юридична особа, зареєстрована в іноземній державі або території, яка визнається такою, що знаходиться під контролем фізичної особи -  або юридичної особи - резидента України відповідно до правил, визначених цим Кодексом.

Тобто, обов'язок звітувати виникає у резидента України ( фізичної/юридичної особи), яка володіє часткою ( або контролює іншими способами) компанію нерезидента України.

2. Щодо звітності.

Так, Ви маєте і повідомити про КІК, і подати звітність.

Але, Ви мали подати звіт до 01.05.24р. за 2022р. , та за звітний 2023рік у сладі декларації про майновий стан. Якщо на той момент у Вас не було фінзвітів КІК за 2022р., то Ви мали все одне подати звіт (спрощений), а вже в наступному році подати уточнений звіт із фінзвітністю КІК.

Згідно до пп. 39-2.5.2 Податкового кодексу України контролюючі особи зобов'язані подавати Звіт про контрольовані іноземні компанії (далі - Звіт) до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за відповідний календарний рік засобами електронного зв'язку в електронній формі.

У разі якщо контролююча особа не має можливості забезпечити складання фінансової звітності контрольованої іноземної компанії та/або здійснення розрахунку скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії до дати граничного строку подання річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств, така контролююча особа подає звіт про контрольовані іноземні компанії за скороченою формою, який містить лише відомості, передбачені підпунктами "а" - "в" підпункту 39 прим. 2.5.3 цього пункту, а саме:
а) найменування контрольованої іноземної компанії, її адреса, організаційно-правова форма, номери податкової реєстрації (за наявності), номери державної реєстрації;
б) розмір частки, якою володіє контролююча особа в контрольованій іноземній компанії;
в) структура володіння часткою в контрольованій іноземній компанії у разі опосередкованого володіння такою часткою.

Контролююча особа зобов'язана подати повний Звіт до кінця календарного року, наступного за звітним (податковим) роком. У разі, якщо відповідно до Звіту загальний оподатковуваний дохід, об'єкт оподаткування податком на прибуток підприємств контролюючої особи збільшується, така особа до кінця календарного року, наступного за звітним (податковим) роком, подає Декларацію типу "уточнююча". При цьому штрафні санкції та/або пеня не буде  застосовуються, згідно до пп. 39-2.5.4 п. 39 прим. 2.5 ст. 39 прим. 2 Податкового кодексу.

Я Вам рекомендую зараз подати податкову декларацію зі спрощеним звітом за 2022 рік та 2023рік, так, з порушенням термінів подання декларації про майновий стан,  але вже коли отримаєте звіт  за 2023р. подати уточнюючу декларацію про майновий стан та надати обидва фінзвіти, за 2022р. та 2023р.

У разі вникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

+380966005361 Вайбер/Телеграм

З повагою,

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram