Аліменти з військового

Вітаю! Колишня дружина мого чоловіка після 8 років об явилася та подала на аліменти. Скажіть, їх можна вираховувати лише із основної заробітньої плати? Чи будуть стягувати з бойових? Можна якось оформити, що бойові це не постійна складова і щоб з них не було вирахування ? Або чи можливо ще якось обійти іншим способом? Буду вдячна за відповідь
13.07.2024 13:47 145

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
164 отзывы (163 +) (1 -)
Консультации: 875

Вітаю!

ПЕРЕЛІК

видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/146-93-%D0%BF#...

8. З військовослужбовців Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Держспецзв’язку, Держприкордонслужби, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів внутрішніх справ, Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, БЕБ, служби цивільного захисту та Державної кримінально-виконавчої служби, співробітників Служби судової охорони утримання аліментів провадиться з усіх видів грошового забезпечення, крім грошового забезпечення, що не має постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом.

ххххххх

Уряд постановою №1263 від 11.11.2022 року вніс зміни, відповідно до яких вищезазначені категорії осіб будуть відтепер сплачувати аліменти і з інших виплат, установлених законодавством, зокрема додаткової винагороди, яка виплачується на період воєнного стану.

Тобто у 2024 році з військовослужбовців утримання аліментів провадиться з усіх видів грошового забезпечення, інших виплат, установлених законодавством, зокрема: додаткової винагороди, яка виплачується на період воєнного стану, крім грошового забезпечення, що не має постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом.

ххххххх

Аліменти – це фінансова підтримка дітей, яку платять батьки, що не живуть разом. Військовослужбовці, як і всі інші громадяни України, зобов'язані сплачувати аліменти на своїх дітей. 

Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину становить:

  • віком до 6 років — 1281,50 грн;
  • на дитину віком від 6 до 18 років — 1598,00 грн.

Максимальний розмір аліментів не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів:

  • до 6 років — 25 630 грн;
  • від 6 до 18 років — 31 960 грн.

Варто зазначити, що військовослужбовці мають ряд особливостей у питаннях оплати праці та отримання доходів. Відповідно до Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та Постанови Кабінету Міністрів України від 16.02.2022 № 122 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 р. № 146 “Про перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб”» регламентовано, що з військовослужбовців ЗСУ проводиться утримання аліментів з усіх видів грошового забезпечення, крім грошового забезпечення,  що не має постійного характеру.  

Пунктом 2 розділу І Наказу Міністерства оборони України від 07.06.2018 № 260 “Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам” (зі змінами) далі - (Порядок) встановлюють види грошового забезпечення, які включають:
*щомісячні основні види грошового забезпечення (посадовий оклад; оклад за військовим званням; надбавка за вислугу років);
*щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу; надбавки; доплати; винагорода військовослужбовцям, які обіймають посади, пов’язані з безпосереднім виконанням завдань із забезпечення кібербезпеки та кіберзахисту; премія);
*одноразові додаткові види грошового забезпечення (винагороди (крім винагороди військовослужбовцям, які обіймають посади, пов’язані з безпосереднім виконанням завдань із забезпечення кібербезпеки та кіберзахисту), а також додаткова винагорода на період дії воєнного стану; допомоги).

Зауважую, що одноразові додаткові види грошового забезпечення, які отримують військовослужбовці належать до грошового забезпечення, що не мають постійного характеру та не враховуються доя стягнення аліментів.  

ОТЖЕ: 

1. ЩОМІСЯЧНУ ДОДАТКОВУ ВИНАГОРОДУ НЕМОЖЛИВО ВИВЕСТИ З СУМИ, З ЯКОЇ РОЗРАХОВУЮТЬСЯ АЛІМЕНТИ. 

2. ЗМЕНШИТИ АЛІМЕНТИ МОЖЛИВО:

  • ЯКЩО У ВАС В СІМ'Ї  З ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЕМ Є ДІТИ, ВИ МАЄТЕ ПРАВО ПОДАТИ НА АЛІМЕНТИ;
  • ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ ПОДАЄ ПОЗОВ ДО СУДУ ПРО ЗМЕНШЕННЯ АЛІМЕНТІВ НА ПЕРШУ ДИТИНУ.

Розмір аліментів визначається з огляду на фактор кількості дітей й становить:

  • на одну дитину — ¼ від суми доходу;
  • на двох дітей — 1/3 від суми доходу;
  • на трьох і більше дітей — ½ від суми доходу.
Якщо подобається, тисни кнопку
  • Марина
    Марина
    2 месяца
    Консультация № 56464
    Аліменти з військового

    Дякую за відповідь! Все описано чітко і головне, що є точний та зрозумілий висновок

Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram