Гіг-контракт та робота за трудовим договором

Добридень, знавці, проконсультуйте,будь ласка, чи можу я працювати на одному підприємстві за трудовим договором-електр трудовою книжкою, та в іншій компанії працювати за гіг-контрактом, якщо я відмовивилася від підписання NCA? Чи не буде це вважатися за два основних місця роботи, що заборонено законодавством? Чи не дізнаються про це роботодавці під час сплати зборів та податків за мене як за працівника?
15.08.2023 11:33 531

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
147 отзывов (146 +) (1 -)
Консультации: 736

Вітаю!

ВИ МОЖЕТЕ ПРАЦЮВАТИ НА ПІДПРИЄМСТВІ,  А ТАКОЖ ПАРАЛЕЛЬНО УКЛАСТИ ГІГ-КОНТРАКТ. ЦЕ НЕ ЗАБОРОНЕНО ЗАКОНОДАВСТВОМ.

САМЕ ГОЛОВНЕ, ЩОБ ЧАС РОБОТИ ПО ГІГ-КРНТРАКТУ НЕ СПІВПАДАВ З ПРАЦЕЮ ЗА ОСНОВНИМ МІСЦЕМ РОБОТИ. 

ПРИ РОБОТІ ЗА ГІГ-КОНТРАКТОМ ВИ НЕ Є ПРАЦІВНИКОМ ПІДПРИЄМСТВА.

ПОДАТКОВА НЕ РОЗКРИВАЄ КОНФЕДЕЦІЙНУ ІНФОРМАЦІЮ ПРО ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ.

Гіг-контракти — це нова форма контрактів із ІТ-спеціалістами, яка може бути використана в межах режиму Дія Сіті, і які запроваджені новим Законом України "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні".

Гіг-контракт — це особлива форма цивільного правового договору. Можливість укладати гіг-контракти з’явилася після запуску Дія City на початку 2022 року. Укласти їх можуть лише юридичні особи, що є резидентами Дія City.

Сфера призначення гіг-контракту — це розподіл прав інтелектуальні власності на об’єкт/результат послуг. Виконавцю належать немайнові права інтелектуальної власності  на об’єкт, який він створив в рамках виконання гіг-контракту, а замовнику — майнові права на той самий об’єкт.

Це, по суті, новий гібрид контрактів, що поєднує в собі ознаки трудового договору та цивільно-правового договору і укладається між юридичною особою (резидент Дія Сіті) та фізичною особою (гіг-спеціаліст) в письмовій або електронній формі. 

П’ять основних моментів, які необхідно враховувати резиденту Дія Сіті при укладенні гіг-контракту:

1. в гіг-контракті має бути чітко визначено, що укладається саме гіг-контракт (що матиме вирішальне значення в разі сумнівів на користь наявності трудових або цивільно-правових відносин);

2. чітко і вичерпно визначити технічні завдання для гіг-спеціаліста щодо створення об’єктів права ІВ;

3. деталізувати порядок обміну інформацією через інформаційно-комунікаційні системи (в тому числі щодо завдань) у зв’язку з виконанням гіг-контракту;

4. передбачити умови виплати авторської винагороди за створення і передачу майнових прав на об’єкти ІВ;

5. визначити умови і порядок передачі завершених об’єктів права ІВ, створених за замовленням у межах гіг-контракту. 

Оподаткування за гіг-контрактом: працівник оплачує 5% з отриманого доходу, 22% ЄСВ з мінімальної зарплати та 1,5% військового збору. Податковим агентом за гіг-контрактом є компанія: саме вона стягує гроші з працівника та сплачує їх до бюджету. Однак суть залишається такою ж: 6,5% з доходу та 22% ЄСВ вираховуються із зарплати контрактера.

Гіг-контракт створює такий собі «симбіоз» різних форм договорів і має певні властивості як звичайного трудового контракту, так і договору з ФОПом. Для гіг-спеціаліста закріплені норми роботи у 8 годин (якщо сторони не погодять ненормований час), мінімальна відпустка 17 робочих днів. Гіг-спеціалісти підлягають страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, мають право на виплату допомоги під час вагітності тощо. Такі соціальні гарантії закріплені законодавчо на державному рівні. 

В деяких випадках характер відносин між ІТ-фахівцем, та компанією-замовником, які обумовлені гіг-контрактом, Верховний Суд може розцінити, як приховування наявних трудових відносин.

Тому слід уникати при складанні гіг-контракту наступних ознак, що можуть нагадувати трудові відносини:

  • фізична особа отримує грошову або натуральну винагороду два, та більше разів від одного резиденту;
  • фахівець надає послуги, чи виконує роботу у рамках проєкту на конкретному робочому місці (переважно на території замовника);
  • гіг-спеціаліст має певну спеціалізацію, згідно з якою його запрошують (на умовах гіг-контракту) виконувати роботи (надавати послуги) під керівництвом особи, яка діє в інтересах резиденту. Важливо! В деяких випадках краще укладати гіг-контракт на невизначений строк. Наприклад, якщо проєкт має довготривалий термін реалізації, а гіг-спеціаліст може бути долучений декілька разів на різних етапах.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram