Диференційована оплата за підкачку води з скважини ОСББ

Чи може ОСББ за згоди усіх співвласників мати окремий рахунок на який жильці будуть оплачувати щомісячно додатково окрему суму згідно використаних кубометрів води. Кошти з цього рахунку будуть витрачатись виключно на обслуговування системи підкачки води, зокрема і електроенергію для обладнання підкачки води. Проблема у тому, що витарти за обслуговування системи водопостачання для нашого ОСББ є суттєвими, і утримування її за рахунок обовязкового щомісячного внеску не є справедливим, оскільки витрата води а відповідно і задіювання ресурсу системи водопостачання (електроенергія) не можна привязати до абонплати яка привязана до площі квартири.   
16.08.2023 18:17 303

Консультация исполнителя

Неля Романенко
Юрист
На портале: 9 месяцев
52 отзывы (52 +) (0 -)
Консультации: 147
Топ 3 специализации:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

Наскільки я зрозуміла, то мова йде про плату за обслуговування водопостачання і відповідних мереж.

Абонентське обслуговування – це платіж, який споживач сплачує підприємству для відшкодування певних витрат:

  • Витрати пов’язані з укладенням договору про надання комунальної послуги;
  • Витрати підприємства по здійсненню розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами (при наявності загальнобудинкового приладу обліку – вузла комерційного обліку);
  • Нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги;
  • Витрати пов’язані з веденням обліку кожної квартири, внесенням показань та виготовленням розрахункових документів та повідомлень;
  • Обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води (загальнобудинкового лічильника) у разі їх наявності у будівлі споживача;
  • Виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем водопостачання та водовідведення).

Це приблизний перелік витрат кожного підприємства, які займаються відповідною діяльністю пов'язаною із водопостачанням у конкретному місті.

Якщо в вашому питанні мова йде про заміну витрат на абонентське обслуговування таким чином , щоб мешканці ОСББ сплачували на окремий рахунок та самостійно розпоряджатись коштами на обслуговування водопровідних мереж, то на жаль це не передбачено діючим законодавством.

Якщо ж ви хочете збирати кошти на додаткові поліпшення загальних місць та умов проживання у будинку, то в цьому немає ніяких проблем - рішення має бути прийняте ОСББ у встановленому порядку який передбачений статутом і чинним законодавством.

У разі якщо Ви хочете розподілити витрати на обслуговування водопровідних мереж згідно кубометрів витраченої води, то в теорії це теж можливо за наявності згоди співмешканців. Але на практиці це буде майже нереально реалізувати, оскільки у будь-якому будинку завжди будуть мешканці які будуть проти тих чи інших рішень. Тим більше що ця плата нараховується на кожну квартиру встановленим порядком.

Для уточнення певних питань прошу зв'язатись t.me/romparts

Буду вдячна за відгук! гарного вам дня

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram