Інвалідність

Підкажіть будь ласка.
З 2025 року планується відміна інвалідності.А що буде з відстрочкою від мобілізації для осіб з інвалідністю
02.07.2024 08:57 239

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
164 відгука (163 +) (1 -)
Консультацій: 873

Вітаю!

Міністерство охорони здоров’я підготувало законопроєкт, який змінює методологію встановлення інвалідності й пропонує замість неї оцінку втрати функціональності.

Соцполітика держави стосовно людей з інвалідністю та виплати для них будуватимуться не на групах, як це було раніше, а на розрахунку відсотка втрати працездатності, як це рекомендує Всесвітня організація охорони здоров'я.

Пропишуть нову методологію визначення статусу українців із тим чи іншим захворюванням.

Тобто все йде до того, що по інвалідах держава закручуватиме гайки. І головне тут не так турбота про людей, як два інші моменти.

По-перше, скоротити витрати держави на виплати інвалідам, кількість яких у ході війни різко побільшало.

По-друге, ліквідувати (або як мінімум ускладнити) схеми, коли лікарські комісії виписували “липові” інвалідності і, таким чином, давали людям право від звільнення від військового обов’язку.

Про велику реформу в системі медико-соціальної експертизи уряд заявив ще навесні 2023 року.

У травні 2023 року розпорядженням Каміну № 483-р було затверджено План заходів щодо зміни оцінки потреб для “осіб з обмеженнями повсякденного функціонування” та реформування проведення медико-соціальної експертизи.

Перелік цих заходів досить великий, і включає, наприклад, вивчення міжнародного досвіду та законодавства з теми роботи з людьми з тими чи іншими тяжкими захворюваннями, створення робочої групи з розробки нової методології з людей з інвалідністю, їх реабілітації, перерозподіл функцій медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) та його реформування тощо.

МСЕК і до війни вважалися однією з найкорумпованіших ланок вітчизняної системи охорони здоров’я. На інвалідність в Україні давно діяла “такса” – від 200-300 до кількох тисяч доларів, залежно від того, чи має “претендент” взагалі на неї право.

Але з початку війни медико-соціальні експертні комісії взагалі “злетіли з котушок”.

Багато з них поставили продаж “білих” квитків по 10-15 тисяч доларів на потік.

Медико-соціальні комісії взагалі хочуть ліквідувати.

Як випливає з розпорядження Кабміну №483-р, реформування системи інвалідності включатиме:

– перехід від поняття “інвалідність” до поняття “обмеження повсякденного функціонування”

– перехід від медичного підходу до “біопсихосоціального” Тобто, братимуть до уваги не лише фізичний, а й моральний стан людини, та її готовність адаптуватися до “нового життя”

– визначення моменту, коли особа з “обмеженою функціональністю” має набувати права на отримання послуг – реабілітацію, соціальні послуги, виплати, працевлаштування

– формування системи, коли послуги надаються у момент, щоб запобігти “стійкого обмеження функціонування”. Іншими словами, людині, яка втратила кінцівки, відразу допоможуть поставити протез, щоб вона не сів у інвалідне крісло.

– перерозподіл функцій МСЕК з метою їхнього розформування, перегляд причин для проведення спеціальних експертиз, скасування частини експертиз.

У плані  також розробка законопроекту про нові підходи до оцінки “обмеження функціональності".

Після зміни законодавчої бази, в Україні можуть порушити питання про “перевірку” всіх інвалідів. І не факт, що багатьом із них не уріжуть виплати з інвалідності. Крім того, можуть переглянути критерії щодо мобілізації людей з “обмеженою функціональністю”.

Думаю, що всі ці реформи затіяні, щоб заощадити на виплатах та розширити списки придатних для мобілізації.

ЯКЩО ТАКА РЕФОРМА БУДЕ ПРИЙНЯТА, ТО ВІДПОВІДНО БУДЕ Й ЗМІНЕНО ЗАКОНОДАВСТВО ПРО МОБІЛІЗАЦІЮ, АЛЕ ЯК, МОЖНА ТІЛЬКИ ЗДОГАДУВАТИСЯ - ПОКИ НІЯКОЇ КОНКРЕТИКИ НЕМАЄ. 

Якщо подобається, тисни кнопку