Тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України

Підстави та порядок застосування тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України за наявної заборгованості за кредитним договором.

12.10.2021 18:23 1694

Консультація виконавця

Сергій Лихошвай
Адвокат
У сервісі: 2 роки
0 відгуків (0 +) (0 -)
Консультацій: 1

Існує багато міфів щодо того, чи можуть банки, мікрофінансові організації чи колектори обмежити право виїзду за межі України за наявної заборгованості по кредиту. Дане питання є досить актуальним, оскільки, однією з першочергових дій представників кредиторів є погрози обмежити боржника у праві виїзду за кордон.

Нажаль, вірогідність такого обмеження дійсно існує, але це досить тривала та складна процедура, яка далеко не завжди завершується на користь кредиторів.

Підстави обмеження особи у праві виїзду за кордон є виключними та визначені Законом України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», а саме:

  • Коли особа обізнана з відомостями, які становлять державну таємницю
  • Стосовно особи у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон;
  • Особа засуджена за вчинення кримінального правопорушення;
  • Особа ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом;
  • Особа перебуває під адміністративним наглядом Національної поліції;
  • У разі накладення на громадянина адміністративного стягнення за вчинення правопорушення, передбаченого частиною сьомою статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення, йому тимчасово обмежується право на виїзд з України з дитиною строком на один рік з дня накладення адміністративного стягнення, крім випадку, коли є нотаріально посвідчена згода на виїзд дитини другого з батьків.

Наголошую, виключно СУД!!! може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), якщо така особа ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на неї відповідним рішенням

Таким чином, для застосування тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України необхідною є сукупність  наступних умов:

  1. Наявність судового рішення (або виконавчого напису нотаріуса) про стягнення заборгованості за кредитним договором;
  2. Наявність відкритого виконавчого провадження;
  3. Тривале та УМИСНЕ ухилення від виконання зобов’язань в межах виконавчого провадження;
  4. Подання державного або приватного виконавця до суду про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України;
  5. Постановлення судом ухвали про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України, яка набрала законної сили.

Єдиним виключенням із вищенаведеного алгоритму дій є наявність заборгованості зі сплати аліментів на утримання дітей.

В такому випадку, тимчасове обмеження у праві виїзду на межі України встановлюється державним виконавцем за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці (в окремих випадках – три місяці).

У разі необхідності отримання детальної юридичної консультації або оскарження накладеного відносно Вас обмеження звертайтеся!

Якщо подобається, тисни кнопку