Договір прощення боргу якщо одна із сторін орган виконавчої влади

Актуалізація консультації під номером 16406

18.11.2020 15:49 1904

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
719 відгуків (718 +) (1 -)
Консультацій: 1891
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго вечора.


Ваше питання було: "Доброго дня. Райдержадміністрація у грудні 2019року.зареєструвала в ДКСУ договір та акт виконаних робіт на послуги з ремонту службового авто.,але оплата не прошла в 2019р. На сьогодні за рда рахується кредиторська заборг. погасити яку не має можливості. Чи можно рда,як органу виконавчої влади , підписати договір прощення боргу? Від ФОП ,з яким було укладено договір про ремонт , надіслав нам повідомлення про прощення боргу"


Так, можно укласти таку угоду, адже законодавством  не заборонено прощення боргу боржнику- органу виконавчої влади.


Згідно до ст.605 Цивільного кодексу України, зобов'язання припиняється внаслідок звільнення (прощення боргу) кредитором боржника від його обов'язків, якщо це не порушує прав третіх осіб щодо майна кредитора.


 Кредитор має право аналювання ( прощення) боргу за договірними зобов'язаннями. Таке прощення може бути формлено як окремим договором, так й додатковою угодою до договору надання послуг між кредитором та боржником. У будь-який час, до закінчення строку позовної давності за таким зобов'язанням. 


Разом з  тим, звертаю увагу на те, що внаслідок прощення боргу у боржника виникає дохід на таку сумму прощення, та податкові зобов'язання, та вказані операції мають бути відображені в бухгалтерському та податковому обліку.


Так, відповідно до підпункту "д" підпункту 164.2.17 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на прибуток  включається основна сума боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року. Кредитор зобов’язаний повідомити платника податку - боржника шляхом направлення рекомендованого листа з повідомленням про вручення або шляхом укладення відповідного договору, або надання повідомлення боржнику під підпис особисто про прощення (анулювання) боргу та включити суму прощеного (анульованого) боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощено. Боржник самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації. У разі неповідомлення кредитором боржника про прощення (анулювання) боргу у порядку, визначеному цим підпунктом, такий кредитор зобов’язаний виконати всі обов’язки податкового агента щодо доходів, визначених цим підпунктом.


Згідно до п. 5 ПБО 11 , дохід від списання кредиторської заборгованості, який виникає внаслідок прощення боргу кредитором, боржнику слід відображати на субрахунку 719 «Інші доходи від операційної діяльності». 


Разом з тим, якщо орган виконавчої влади є бюджетною установою, та не є платником податку на прибуток, згідно до п.п. 1, 2 п.п. 133.1.1 п. 133.1 ст. 133 Податкового кодексу,  та внесена в реєстр неприбуткових організацій,  то при проведенні такої операції  списання кредиторської заборгованності в бухгалтерському обліку слід застосовувати  різниці згідно  з положеннями  п.п. 140.5.9 та 140.5.10 ст. 140 Податкового кодексу виникнуть в тому випадку, якщо йдеться про прощення боргу неплатникові податку на прибуток або неприбутковій організації. Та слід керуватися  Наказом Мінфіну від 02.04.2014  № 372 "Про затвердження Порядку бухгалтерського обліку окремих активів та зобов'язань бюджетних установ та внесення змін до деяких нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку бюджетних установ" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0426-14 


Для більш детальної консультації щодо проведення операції в бухгалтерському та податковому обліку, слід звернутися до бухгалтера або до аудитора.


Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com


З повагою,


Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram