Як правильно повести себе на мед.комісії в ТЦК-СП

Відповідно до наказу Мінекономіки від 20.10.2022 маю бронь строком на 6 місяців.

Відділ кадрів підприємства, яке подало мене на бронь, поінформував місцевий ТЦК-СП про наявність броні (всього заброньовано 4 чоловіки).

Розглянувши документи по бронюванню, ТЦК не погодив бронь по 1 працівнику (його ВОС згідно роз`яснень Генштабу не підлягає бронюванню).

Стосовно мене ТЦК висловив зауваження, що у мене старого зразка військово-обліковий документ - ОПК (обліково-послужна картка), і бронь вони погодять лише тоді, коли я поміняю ОПК на належний документ (тобто військовий квиток або, найімовірніше, тимчасове посвідчення військовозобов`язаного).

Процедура заміни документи також передбачає проходження мед.комісії.

Є інформація про прецеденти, коли за результатом проходження ВЛК визнавали придатним до проходження служби і мобілізовували, а бронь ігнорували, посилаючись на те, що вона не набула чинности (не погоджена ТЦК).

У зв`язку з цим питання:
1) чи взагалі юридично коректною є теза, що бронь нечинна поки її не підтвердить ТЦК?
2) чи дійсно є підставою для не-підтвердження броні той факт, що у військовозобов`язаного "не того зразка" військовий документ (як у моєму випадку)?
3) як правильно повести себе під час проходження ВЛК? Тут власне 2 підпитання:
- у мене є підтверджений діагноз "гіпертонічна хвороба ІІ ст.", епікриз обласного кардіодиспансеру від березня 2022р. - чи може ВЛК визнати мене придатним до стройової служби з цим діагнозом? Чи маю я право вимагати направлення на обстеження до відповідного профільного медзакладу?
- стосовно броні - за підсумками проходження ВЛК (незалежно від їх заключення) - як мені правильно аргументувати свою позицію, щоб відстояти надану мені відстрочку по бронюванню?

Дякую.

15.03.2023 15:01 1542

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 460
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

1) чи взагалі юридично коректною є теза, що бронь нечинна поки її не підтвердить ТЦК? - ні, надання Вам відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації згідно наказу Мінекономіки від 20.10.2022 підтверджується витягом з цього наказу (пункт 5 постанови КМУ від 3 березня 2022 р. № 194 "Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану").

2) чи дійсно є підставою для не-підтвердження броні той факт, що у військовозобов`язаного "не того зразка" військовий документ (як у моєму випадку)? - якщо Міністерство оборони погодило пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних, надані вашим підприємством, а потім Мінекономіки узагальнило ці пропозиції та прийняло рішення (наказ) про бронювання відповідних військовозобов'язаних, в якому також зазначено строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, то відсутність належного військово-облікового документа жодним чином не впливає на дійсність відстрочки.

3) як правильно повести себе під час проходження ВЛК? Тут власне 2 підпитання:
- у мене є підтверджений діагноз "гіпертонічна хвороба ІІ ст.", епікриз обласного кардіодиспансеру від березня 2022р. - чи може ВЛК визнати мене придатним до стройової служби з цим діагнозом? Чи маю я право вимагати направлення на обстеження до відповідного профільного медзакладу? - з таким діагнозом Вас повинні визнати непридатним до військової служби або обмежено придатним. Це визначається індивідуально, що можуть зробити лише лікарі, оскільки тільки вони мають необхідні знання та кваліфікацію. Юристи не мають медичної освіти, щоб давати таку оцінку. 

Вимагати у ВЛК направлення на обстеження до профільного медзакладу Ви не можете. Однак, можете самостійно до проходження ВЛК звернутися до відповідного медзакладу, пройти обстеження, отримати виписку з картки стаціонарного хворого та іншу медичну документацію, яку потім пред'явити на ВЛК.

РОЗКЛАД хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08/conv#...):

Стаття Розкладу хвороб

Назва хвороби, ступінь порушення функції

Контингенти, що проходять медичний огляд за графами розкладу хвороб

Графа I

Графа II

Графа III

Громадяни під час приписки до призовних дільниць та призову на строкову військову службу, вступу до військових навчальних закладів (крім льотного складу), військовослужбовці строкової військової служби

Громадяни, військовослужбовці, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб рядового, сержантського та старшинського складу, прапорщики (мічмани)

Громадяни, особи офіцерського складу, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб офіцерського складу, офіцери запасу, які призиваються та проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу

1

2

3

4

5

Стаття 39

Включено: хвороби, що характеризуються підвищеним кров'яним тиском I10- I15 (гіпертонічна хвороба, вторинна гіпертензія)

а) гіпертонічна хвороба III стадії

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) гіпертонічна хвороба II стадії

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) гіпертонічна хвороба I стадії

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

ПОЯСНЕННЯ щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08/conv#...):

Стаття 39

Особи з підвищеним артеріальним тиском підлягають стаціонарному обстеженню у спеціалізованому лікувальному закладі. Стадія гіпертонічної хвороби встановлюється з урахуванням рівня АТ та наявності об'єктивних ознак ураження органів-мішеней. Експертний діагноз гіпертонічної хвороби формулюється з визначенням її стадії та характеру ураження органів-мішеней.

Таблиця 4

Класифікація ступеня артеріальної гіпертензії за рівнем АТ

Категорії

Систолічний АТ мм рт. ст.

Діастолічний АТ мм рт. ст.

1

2

3

АТ

Оптимальний
Нормальний
Високий нормальний

<120
<130
130-139

<80
<85
85-89

Гіпертензія

1 ступінь (м'яка АГ)
2 ступінь (помірна АГ)
3 ступінь (тяжка АГ)
Ізольована систолічна гіпертензія

140-159
160-170
>180
<=140

90-99
100-109
>= 110
<= 90

До пункту "а" належать:

гіпертонічна хвороба III стадії;

злоякісна (швидкопрогресуюча) форма гіпертонічної хвороби;

симптоматичні артеріальні гіпертензії з підвищенням артеріального тиску до 3 ступеня;

поєднання симптоматичної артеріальної гіпертензії будь-якого ступеня з асоційованими клінічними станами.

Асоційовані клінічні стани:

а) інфаркт міокарда, коронарна реваскуляризація;

б) СН II-А - III ст.;

в) інсульт, транзиторна ішемічна атака, гостра гіпертензивна енцефалопатія, хронічна гіпертензивна енцефалопатія III стадії, судинна деменція;

г) крововиливи та ексудати в сітківці з набряком диска зорового нерва або без нього;

ґ) ниркова недостатність з концентрацією креатиніну в плазмі в чоловіків вище за 133 мкммоль/л ( або > 1,5 мг/дл), у жінок - вище за 124 мкмоль/л (або > 1,4 мг/дл);

д) протеїнурія більше 300 мг за добу;

е) розшаровуюча аневризма аорти;

є) симптоматичне ураження периферичних судин.

При III стадії гіпертонічної хвороби є об'єктивні ознаки ушкодження органів-мішеней із симптомами з їх боку та порушенням функції. Діагноз гіпертонічної хвороби III стадії за наявності інфаркту міокарда, інсульту або інших ознак III стадії слід установлювати лише в тих випадках, коли ці серцево-судинні ускладнення виникають на фоні тривало існуючої гіпертонічної хвороби, що підтверджується наявністю об'єктивних ознак гіпертензивного ураження органів-мішеней (гіпертрофія лівого шлуночка, генералізоване звуження артерій сітківки тощо).

Показники артеріального тиску можуть бути знижені в осіб, які перенесли інфаркт міокарда або інсульт та отримують адекватну гіпотензивну терапію.

До пункту "б" належать:

гіпертонічна хвороба II стадії;

симптоматичні артеріальні гіпертензії з підвищенням артеріального тиску до 2 ступеня;

Для II стадії характерні об'єктивні ознаки ушкодження органів-мішеней без симптомів з їх боку чи порушення функції:

гіпертрофія лівого шлуночка (за даними ЕКГ (ознака Соколова-Лайона - більше 38 мм, Корнельський добуток (сума амплітуд зубця S (V3) та R (aVL) х тривалість (мс) комплексу QRS (aVL) у мм х мс - більше ніж 2440), ЕХО-КГ (індекс маси міокарда лівого шлуночка (ІММЛШ) для чоловіків - більше 125 г/кв.м, для жінок - більше 110 г/кв.м), рентгенографії), або генералізоване звуження артерій сітківки, або УЗД-ознаки потовщення інтими - медії сонної артерії > 0,9 мм, або наявність атеросклеротичної бляшки, або наявність мікроальбумінурії (30-300 мг/добу), або відношення альбумін - креатинін у сечі для чоловіків рівне або більше за 22 мг/г (2,5 мг/ммоль), для жінок - рівне або більше за 31 мг/г (3,5 мг/ммоль) та/або невелике збільшення концентрації креатиніну в плазмі (для чоловіків - 115-133 мкмоль/л (1,3-1,5 мг/дл), для жінок - 107-124 мкмоль/л (1,2-1,4 мг/дл), або зниження швидкості клубочкової фільтрації (< 60 мл/хв/1,73 кв.м) чи кліренс креатиніну (< 60 мл/хв), або швидкість каротидно-стегнової пульсової хвилі більше 12 м/с, або ступнево-плечовий індекс кров'яного тиску менше 0,9.

У разі формулювання діагнозу гіпертонічної хвороби II стадії необхідно вказати, на підставі чого встановлюється II стадія захворювання (наявність гіпертрофії лівого шлуночка, звуження артерій сітківки тощо). У хворих з протеїнурією в діагнозі слід указати на наявність гіпертензивного ураження нирок (якщо відсутня інша причина протеїнурії).

До пункту "в" належить гіпертонічна хвороба I стадії з підвищеними показниками артеріального тиску (у спокої: систолічного - 140 мм рт.ст. та вище, діастолічного - 90 мм рт.ст. та вище). При І стадії об'єктивні ознаки органічних ушкоджень органів-мішеней та асоційовані клінічні стани відсутні.

Для діагнозу артеріальної гіпертензії в осіб старше 18 років рекомендовано однаково застосовувати показники як систолічного, так і діастолічного артеріального тиску. При цьому діагноз повинен засновуватись на результатах багаторазових вимірювань ( не менше 2 разів через 1-2 хв) артеріального тиску в положенні сидячи під час декількох візитів до лікаря. Таке підвищення є стабільним, тобто підтверджується при повторних вимірюваннях артеріального тиску (не менше ніж 2-3 рази в різні дні протягом 3-4 тижнів). Спонтанна нормалізація тиску можлива (під час відпочинку, перебування у відпустці тощо), але вона нетривала, настає повільно.

Діагноз гіпертонічної хвороби під час огляду за графами I, II, III повинен бути підтверджений стаціонарним обстеженням.

У кожному випадку гіпертонічної хвороби проводиться диференційна діагностика із симптоматичними гіпертензіями. Медичний огляд ВЛК особам із симптоматичною АГ проводиться також за основним захворюванням.

- стосовно броні - за підсумками проходження ВЛК (незалежно від їх заключення) - як мені правильно аргументувати свою позицію, щоб відстояти надану мені відстрочку по бронюванню? - надайте їм копію витягу з наказу Мінекономіки. Якщо не захочуть приймати, відправте Укрпоштою цінним листом із описом вкладення.

Якщо буде потрібна допомога, можете звертатися з прямим питанням або писати на пошту Alexlawyer@i.ua

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку