Особа, що несе службу в силах територіальної оборони, маючи постанову про бронювання на період весняно-літніх полових робіт, може бути мобілізована в зону бойових дій?

Доброго вечора, чоловік несе службу в Силах Територіальної оборони, по місцю проживання, має постанову про бронювання на період весняно-літніх польових робіт. Чи можуть його з Тероборони за місцем проживання направити в зону бойових дій?

25.05.2022 22:01 1261

Консультація виконавця

Доброго вечора.

Згідно ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

Згідно постанові КМУ «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану» від 03 березня 2022 № 194, бронювання здійснюється відносно військовозобов’язаних.

Згідно ст. ст.25 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування та на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів та виконання мобілізаційних завдань (замовлень). Такі військовозобов’язані не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві.

Згідно ст.1 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу",

військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

Стосовно звільнення при приходжені служби у територіальній обороні(добровільче формування).

Відповідно до ЗУ "Про основи національного споротивлення" облік громадян України, які уклали договір добровольця територіальної оборони, здійснюється територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати). Генштаб ЗСУ керує теробороною.

Територіальна оборона складається з військової, цивільної та військово-цивільної складових.

Військова складова територіальної оборони включає органи військового управління, військові частини Сил територіальної оборони Збройних Сил України, інші сили і засоби сил безпеки та сил оборони, які залучаються до виконання завдань територіальної оборони.


Відповідно до Положення про добровольче формування територіальних громад особа, яка виявила бажання стати членом добровольчого формування, подає заяву на ім'я командира добровольчого формування. У заяві зазначається прізвище та ім'я особи, місце реєстрації та фактичного проживання, інформація про освіту, інформація про місце роботи або вид діяльності, інформація про військово-облікову спеціальність (за наявності), обґрунтування бажання стати членом добровольчого формування.

Контракт добровольця територіальної оборони укладається між командиром добровольчого формування та особою, яка подала заяву про членство у добровольчому формуванні. Такі особи укладають договір добровольця територіальної оборони строком на три роки.

Підставами припинення контракту добровольця територіальної оборони можуть бути:

заява добровольця територіальної оборони про припинення контракту;

У випадку подання письмової заяви членом добровольчого формування з вимогою розірвання контракту добровольця територіальної оборони його повноваження припиняються з моменту прийняття рішення командира добровольчого формування на підставі поданої заяви. Про надходження такої заяви командир добровольчого формування невідкладно інформує командира військової частини Сил територіальної оборони Збройних Сил та керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Припинення контракту добровольця територіальної оборони має наслідком припинення членства в добровольчому формуванні.

Таким чином для звільнення з територіальної оборони за контрактом необхідно надати заяву з вимогою розірвання контракту командира добровольчого формування. 

Однак, зі змісту, Ви проходите службу у лавах ТРО ЗСУ, тому для для звільнення передбачений наступний порядок.

Відповідно до ч.4 ст. 26 ЗУ «Про військовий обов'язок та військову службу» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text), Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:

2) під час воєнного стану:

а) за віком – у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

б) за станом здоров'я – на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

в) у зв'язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у вигляді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання. 

г) з таких сімейних обставин або інших поважних причин (якщо військовослужбовці не виявили бажання продовжувати військову службу):

  • у зв'язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;
  • у зв'язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, важкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, важкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі. нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, вимагає трансплантації органу, вимагає паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією установи охорони здоров'я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державна політика у сфері охорони здоров'я , але якою не встановлена ​​інвалідність;
  • у зв'язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (дружиною), дитиною, а також батьками своїми або дружини (дружина), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я;
  • у зв'язку з наявністю дружини (дружина) з числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини (дружина) з числа осіб з інвалідністю І або ІІ групи;
  • у зв'язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;
  • у зв'язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю І групи;
  • у зв'язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю ІІ групи або за особою, за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії установи охорони здоров'я, вимагає постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
  • військовослужбовці-жінки – у зв'язку із вагітністю;
  • військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш ніж до досягнення нею шестирічного віку;
  • один із подружжя, обидва з яких проходять військову службу та мають дитину (дітей) у віці до 18 років;
  • військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Таким чином, з обставин, що ви зазначили, чоловік вже є військовослужбовцем, а бронювання військовослужбовця не передбачено. Крім того, навіть про такому бронюванні відсутня така підстава для звільнення, щоб надавала право звільнитися з військової служби заброньованій особі. Бронювання може мати місце, якщо особа проходить службу за контрактом у цивільній частині ТРО - добровільчому формуванні після його звільнення з ТРО.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram